Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

VNG pleit voor overheidsactie en bezinning rol overheid

Datum nieuwsfeit: 01-03-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Vereniging Nederlandse Gemeenten

Persberichten

VNG pleit voor overheidsactie en bezinning rol overheid

De VNG heeft met veel respect kennis genomen van het rapport van de commissie Oosting. Zij meent dat het een zowel fair als evenwichtig werkstuk is.

De VNG is het eens met de opvatting van de commissie dat een diepgaande bezinning nodig is op de rol van de overheid in al haar geledingen: wat mag men van haar verwachten en wat mag de overheid van haar burgers en ondernemingen verlangen, in het bijzonder als het gaat om de veiligheid van burgers. Niet ten onrechte sprak commissievoorzitter Oosting van zoiets als een culturele revolutie. Gemeenten leveren daaraan vanuit hun eigen verantwoordelijkheid een bijdrage.

Gezamenlijk met de andere overheden in ons land zullen gemeenten zich inspannen voor betere en meer samenhangende regelgeving; voor een betere en meer effectieve coördinatie binnen en tussen overheden; voor daadkrachtiger handhaving van en controle op wettelijke voorschriften en vergunningsvoorwaarden. Daarbij hoort ook het helder markeren van taken en verantwoordelijkheden van iedere overheidslaag. De VNG heeft haar inzet al uitgesproken tijdens het Overhedenoverleg van 14 februari. Die is voor haar ook leidend bij het bestuurlijk overleg op 12 maart tussen kabinet, gemeenten en provincies naar aanleiding van het rapport van de commissie Oosting. Daar worden de eerste concrete afspraken gemaakt voor een gezamenlijk programma van actie, zoals door minister mr. K.G. de Vries (BZK) bepleit.

Voorts zal de VNG stelselmatig haar dienstverlening op het terrein van veiligheid, zoals reeds begonnen na de ramp te Enschede, uitbouwen, door onder meer in te spelen op nu al te voorziene wijzigingen in regelgeving en werkwijzen. Verder onderneemt de VNG een aantal activiteiten, gericht op ondersteuning van gemeenten, hun bestuurders en ambtenaren, bij preventie en bestrijding van rampen en ernstige incidenten. Centraal thema daarbij is de versterking van de gemeentelijke handhavingscapaciteit ter voorkoming van rampen en van de bevelvoering bij de bestrijding daarvan.

Op initiatief van de Stuurgroep Handhaven op niveau (de stuurgroep Welschen) beleggen kabinet, gemeenten en provincies op 10 mei a.s. een bestuurlijke conferentie om een start te maken met de bezinning op de rol van de overheid in vragen van veiligheid, zoals door de commissie Oosting bepleit.


1 maart 2001
reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie