Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Geschiedenis gedwongen tewerkstelling medische studenten

Datum nieuwsfeit: 01-03-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Erasmus Universiteit Rotterdam


1 maart 2001


Een geschiedenis over verplichte tewerkstelling medische studenten

Onder dwang ingezet voor medisch werk in Nazi-Duitsland

Over de rol van Nederland en de Nederlanders in de Tweede Wereldoorlog zijn tal van publicaties verschenen. Onderbelicht in dat verband was de gedwongen tewerkstelling van zon 800 medische studenten in Duitsland in de laatste jaren van de oorlog. Deze lacune is inmiddels aangevuld. Op 1 maart 2001 vindt aan de Erasmus Universiteit Rotterdam de uitreiking plaats van het eerste exemplaar van Een onbelicht verleden. De verplichte tewerkstelling van medische studenten in Nazi-Duitsland (1943-1945), onder redactie van J.M.W. Binnenveld, H.J. Dokter en F. Verhage. Een van de medische studenten van toen, de emeritus hoogleraar Huisartsgeneeskunde van de Erasmus Universiteit Rotterdam, prof.dr. H.J. Dokter heeft daartoe het initiatief genomen. Hijzelf kwam destijds in Frankfurt am Main terecht, waar hij bij het Instituut voor Pathologische Anatomie als lijkenknecht werd aangesteld.

Samen met zijn collega prof.dr. F. Verhage, emeritus hoogleraar Medische Psychologie besloot Dokter enige jaren geleden tot een enquête-onderzoek onder de naar schatting 800 medische studenten. Een oproep in medische tijdschriften, alsmede persoonlijke naspeuringen leverden 107 bruikbare enquêtes op, een respectabel aantal gezien de hoge leeftijd van de onderzoeksgroep. Prof.dr. J.M.W. Binnenveld, hoogleraar Maatschappijgeschiedenis aan de Faculteit der Historische en Kunstwetenschappen van de EUR, maakt eveneens deel uit van de redactie.

In Een onbelicht verleden wordt de weg terug gevolgd van de studenten die via concentratiekamp Ommen in mei 1943 in Duitsland terechtkwamen. Een deel van de respondenten werd naar Berlijn en omgeving gestuurd. Velen gingen naar Oostenrijk en naar steden als Frankfurt am Main en Fulda. De ouderejaars kregen een taak als assistent-arts, terwijl de jongerejaars veelal als verpleger aan het werk werden gezet. De meeste studenten waren zeker in het eerste jaar goed gehuisvest en hadden nog mogelijkheden voor culturele ontspanning. Vergeleken bij de dwangarbeiders in de fabrieken waren zij beter af.

Een deel van de studenten dat in het voorjaar van 1944 voor verlof in Nederland was, keerde niet terug. Zij doken onder. De anderen achtten zich moreel gebonden aan de belofte terug te keren, ten einde de lotgenoten die in Duitsland waren achtergebleven niet de mogelijkheid tot verlof te ontnemen. Voor velen waren de ervaringen bij het naderen van de Russen en overige geallieerden in april en mei 1945 heel akelig. Zij moesten toen berovingen, verkrachtingen en bedreiging met geweld van zeer dichtbij meemaken, hetgeen diepe sporen heeft nagelaten. Ziekte is een aantal van de studenten niet bespaard gebleven. Twee studenten zijn er overleden. Er waren studenten die nog geruime tijd na de oorlog moesten worden verpleegd voor de in Duitsland opgelopen tuberculose.

Terug in Nederland was de ontvangst in de opvangkampen niet zeer vriendelijk, soms zelfs vijandig. En dat na de ellende die men had doorstaan om thuis te komen. Vooral degenen die uit de Russische zone repatrieerden, hadden vaak lange tochten te voet gemaakt onder grote ontberingen om uiteindelijk de Amerikaanse of Britse zone te bereiken. Het meest vernederend was echter toch wel de zogenaamde zuiveringscommissies waarvoor de medische studenten moesten verschijnen alvorens de studie te mogen hervatten.

Noot voor de pers:
Presentatie 1 maart 2001
Plaats: Erasmus Expo en Congrescentrum, Forumzaal

Programma:

15.00 uur
Openingswoord door J. Hagedoorn, Koninklijk Van Gorkum, Assen

15.05 uur
Resultaten van het onderzoek naar tewerkstelling van medische studenten in Nazi-Duitsland, door prof.dr. H.J. Dokter

15.30 uur
Ervaringen van een medisch student, door dr. J.B.J.M. Trimbos

16.00 uur
Uitreiking eerste exemplaar aan dr. H.J. van der Molen, voorzitter van het College van Bestuur Erasmus Universiteit Rotterdam en aan de oudste deelnemer van het onderzoek, de heer H. Jonker, arts.

Het boek Een onbelicht verleden. De verplichte tewerkstelling van medische studenten in Nazi-Duitsland (1943-1945) is een uitgave van Koninklijke Van Gorkum te Assen. ISBN 90 232 3590 8 Info: prof.dr. H.J. Dokter, tel (030) 228 42 69

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie