Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Veertiende geval van BSE ontdekt in Overijsselse Losser

Datum nieuwsfeit: 01-03-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij

BSE-geval in Losser

1 maart 2001 -
Bij een koe afkomstig van een bedrijf in Losser (Overijssel) is Bovine Spongiforme Encephalopathie (BSE) geconstateerd. Deze besmetting is het veertiende geval in Nederland sinds 1997, maar het zesde sinds 1 januari 2001 na de invoering van het testprogramma. De besmetting kwam aan het licht na een snelle test die sinds 2 januari van dit jaar standaard wordt uitgevoerd op alle runderen ouder dan dertig maanden die voor de slacht worden aangeboden.

Het besmette rund, Coba 41, geboren op 25 december 1996, is op 21 februari 2001 voor de slacht aangeboden. Op 22 februari 2001 bleek de snelle test een positief resultaat op te leveren. Daarop is een onderzoek ter bevestiging van de uitslag van de snelle test ingezet. Vandaag bleek ook deze tot een positief resultaat te leiden.

Het bedrijf is na de positieve uitslag van de snelle test onmiddellijk geblokkeerd. De in totaal 62 runderen die op het bedrijf aanwezig zijn, worden afgevoerd. ID-Lelystad zal deze runderen onderzoeken op BSE. De kadavers worden vervolgens vernietigd. Coba 41 is geboren en getogen op het bedrijf in Losser. De runderen die in het jaar voor of na de geboorte van Coba 41 op het bedrijf ter wereld zijn gekomen en de nakomelingen, zullen, voor zover niet meer aanwezig op het bedrijf maar nog wel in leven, worden opgespoord en onderzocht.

Zoals gebruikelijk wordt een onderzoek ingesteld naar de oorzaak van dit BSE-geval. Zo zal worden nagegaan welk veevoer het dier heeft gekregen, met name in de eerste levensmaanden. Het eerste BSE-geval dateert van 21 maart 1997 (Wilp), het dertiende van 23 februari 2001 (Didam). Zowel de Europese Commissie als de overige lidstaten zullen over dit BSE-geval worden geïnformeerd. Tot en met 1 maart zijn 78900 tests uitgevoerd in het kader van het testprogramma.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie