Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Preventieve sluiting kinderboerderij in Breda

Datum nieuwsfeit: 02-03-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Breda

02-03-2001

Preventieve sluiting kinderboerderij

De gemeente Breda sluit met onmiddellijke ingang de kinderboerderij aan de Wolfslaardreef. Dit heeft te maken met de uitbraak van mond- en klauwzeer in Groot Brittannië. Er is geen enkele aanwijzing dat de ziekte in Nederland is uitgebroken. De sluiting is uitsluitend preventief en volgt uit een advies van het ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij. De Stichting Kinderboerderijen Nederland sluit zich bij dit advies aan.

Doel is om mogelijke besmetting van andere dieren te voorkomen. Voor mensen is mond- en klauwzeer absoluut ongevaarlijk. De gemeente heeft beheerders van andere dierenweitjes in Breda dringend geadviseerd ook tot sluiting over te gaan. Het Milieu Educatief Centrum blijft gewoon open, ook om bezoekers te kunnen informeren.

Mond- en klauwzeer is een zeer besmettelijke virusziekte die gevaarlijk kan zijn voor zogenaamde tweehoevigen. Daarentegen levert het geen enkel gevaar op voor de gezondheid van mensen.

De kinderboerderij herbergt diersoorten die gevoelig zijn voor het mond- en klauwzeervirus, zoals runderen, schapen, geiten en varkens. Hoewel deze dieren meestal geen direct contact hebben met commercieel gehouden dieren, kunnen ze toch geïnfecteerd raken. Dit kan gebeuren door mensen die van de ene (kinder)boerderij of dierenweide naar de andere gaan. Infectie kan geïntroduceerd worden via de lucht, via kleding, schoenen, voertuigen of andere objecten van personeel en bezoekers en via geïnfecteerd voedsel.
Contact tussen bezoekers en dieren kan optreden als de dieren bijvoorbeeld los rondlopen in het park, kinderen in de hokken mogen komen en op oversteekplaatsen tussen hokken.

Het ministerie heeft een reeks adviezen geformuleerd die moeten helpen de risicos van besmetting te minimaliseren. Zo moet worden vermeden dat diertransporten naar en van de kinderboerderij plaatsvinden. Verder moeten dieren vaak worden gecontroleerd op mogelijke infecties en medewerkers erop letten dat ze niet zelf de ziekte van buitenaf de kinderboerderij binnenbrengen. Voor het sluiten van de kinderboerderij is het advies direct contact te vermijden tussen bezoekers en dieren doorslaggevend geweest. Op een kinderboerderij die toegankelijk is voor het publiek is dit onmogelijk te handhaven. Ook via het geven van voedsel kan besmetting optreden. Alhoewel het verboden is voor publiek om dieren te voeren is toezicht hierop zeer moeilijk. Daarom is ook het advies om dieren geen contact te laten hebben met etensresten van bezoekers bepalend geweest voor de sluiting van de kinderboerderij.

De gemeente blijft de ontwikkelingen op de voet volgen. De sluiting van de kinderboerderij blijft van kracht zolang het advies van het ministerie niet verandert. Het Milieu Educatief Centrum blijft voorlopig op de normale tijden geopend. Bezoekers kunnen zich daar nader laten informeren over de ziekte mond- en klauwzeer.

Breda, 2 maart 2001

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie