Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Conferentie Nijmegen over mensenrechten en vrede in Soedan

Datum nieuwsfeit: 03-03-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Pax Christi Nederland

Conferentie over mensenrechten en vrede in Soedan

Op 3 maart 2001 organiseert Pax Christi Nederland samen met het Centrum voor Vredesvraagstukken van de KUN , het Vredescentrum Nijmegen en de Stichting Sawa een conferentie over mensenrechten en vrede in Soedan. Tijdens deze conferentie zal de aandacht niet alleen uitgaan naar de oorlog in het zuiden van Soedan, maar er zal ook gesproken worden over de grove en langdurige schendingen van mensenrechten in zowel de regeringsgebieden als in de door het zuidelijke verzet gecontroleerde gebieden. In het perspectief van de naderende internationale vrouwendag (8 maart) zal de positie van de vrouw, zowel in de discussie over mensenrechten als in het debat over vrede, extra aandacht krijgen.

In de voormiddag zijn (vanaf 10.00 uur) de inleiders op de conferentie:
· Dhr. Elkatim Adlan. Elkatim Adlan is onderzoeker en schrijver en voorzitter van het uitvoerend comité van de New Democratic Forces Movement, (HAQ), een nieuwe politieke partij. Hij zal een algemene inleiding verzorgen over het thema mensenrechten en vrede in Soedan. · Dr. Albagir Alafif. Albagir Alafif werkt op de Universiteit van Manchester. Hij is specialist met betrekking tot Soedan en tevens activist. Hij is verder schrijver en onderzoeker. · Mevr. Niemat Malik. Niemat Malik is oud-hoogleraar Verpleegkunde aan de Ahfad Universiteit, een universiteit voor vrouwen in Khartoum. Ze is actief feministe. Ze zal spreken over mensenrechten van vrouwen in politiek, sociaal en religieus perspectief in Soedan. · Mevr. Dolly Anek Odwong .Dolly Anek Odwong is activiste van de 'Sudanese Women Voice of Peace'. Zij is werkzaam in Zuid-Soedan.

Na de middag (vanaf 13.30 uur) vindt er eerst een discussie plaats over de impact van olie op het vredesproces met · Peter Verney . Peter Verney is Soedan-specialist (GB). Hij is uitgever van "Sudan Update" en
· Egbert Wesselink. Egbert Wesselink is werkzaam bij Pax Christi en is deskundig op het gebied van mensenrechten en multinationale ondernemingen.

Vanaf 14.10 vindt er een discussie plaats over de vooruitzichten op vrede in verschillende perspectieven met:
· Prof. Woodward . Prof. Woodward is professor op de Universiteit van Birmingham. Soedan-specialist en mensenrechtenactivist en
· Dr. Mansour Elagab. Dr. Elagab is econoom, voormalig onafhankelijk MP, voormalig hoge ambtenaar van het ministerie van economische planning. Leider van het NDA van Engeland, Ierland en West-Europa. President van het SHRO (Sudanese Human Rights Organisation) in Engeland.

Vanaf 14.10 vindt er een discussie plaats over de vooruitzichten op vrede in Soedan met:
· Mevr. Dolly Anek Odwong (voor gegevens zie boven) en · Dr. Peter Nyot Kok, voorzitter van de 'South Sudan Law Society'.

De voertaal is Engels. Voor vertaling wordt gezorgd. De inleiders zijn beschikbaar voor het geven van interviews.

Plaats: Katholieke Universiteit Nijmegen, Spinozagebouw Tijdsduur: 10.00 18.00 uur
Dagvoorzitter: Dr. Ben Schennink (Centrum voor Vredesvraagstukken KUN) Voor meer informatie kunt u terecht bij:
St. Vredescentrum, Rieky Peeters (coördinator) en Paul Baars (secretaris), tel.: 024-3230016
Pax Christi Nederland, Hanneke Peeters, projectmedewerker Afrika, tel: 030-2333346

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie