Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Jouster De Groot te gast als spreker tijdens 'Museum-uurtje'

Datum nieuwsfeit: 04-03-2001
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
PERSBERICHT

Joure, 22 februari 2001

VLUCHT UIT RIGA,
HET VERHAAL ACHTER EEN GEVAARLIJKE ONDERNEMING

Jouster De Groot is te gast als spreker tijdens het 'Museum-uurtje' van Museum Joure. Op zondag 4 maart van 15.00 tot 16.00 uur vertelt hij zijn verhaal over de vlucht uit Riga tijdens de oorlogsjaren. Aan de hand van persoonlijke voorwerpen en origineel documentatiemateriaal zal hij zijn verhaal toelichten.

De vlucht
Het is zomer 1943 als De Groot op 21-jarige leeftijd onderduikt om niet te werk te worden gesteld in Duitsland. Helaas wordt hij verraden en alsnog op transport gesteld. Via concentratiekamp Amersfoort en Berlijn komt hij terecht in de toenmalige Russische stad Riga, nu hoofdstad van Letland. Daar moet hij onder andere werken aan de bouw van een schuilkelder. Al vanaf het begin speelt hij met de gedachte om te ontsnappen. De aankoop en verkoop van een aantal ringen verschaft het benodigde beginkapitaal om de vlucht te financieren. Valse documenten en reiskosten zijn namelijk niet goedkoop. Hoe hij deze gevaarlijke reis heeft doorstaan, vertelt hij zondagmiddag aan u.

Boek
In 1995, 50 jaar na de bevrijding van Nederland, heeft heer De Groot een boek geschreven. Het is een boeiend relaas geworden en is voorzien van veel illustraties. U kunt het boek zondagmiddag aanschaffen (fl. 20,-) en laten signeren.

Museum-uurtje
Iedereen is van harte welkom om het museum-uurtje bij te wonen. De toegang is slechts fl. 3.- voor 65+ en CJP en voor jeugd tot 16 jaar. Voor volwassenen is de toegang fl. 4,-. Donateurs en museumjaarkaarthouders hebben gratis toegang. De aanvang is 14.30 uur en De Groot vertelt van 15.00 tot 16.00 uur. Tijdens de pauze is er gelegenheid om vragen te stellen en de voorwerpen te bekijken. Voorafgaand aan het verteluurtje en in de pauze is er koffie, thee en frisdrank verkrijgbaar.

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie