Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Oproep journalist tot abonneren en claimen bij Persdatabank

Datum nieuwsfeit: 05-03-2001
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Persdatabank: abonneren en claimen

5-03-2001

AMSTERDAM - De grootste nieuwsdatabank van Nederland, de Persdatabank van de Perscombinatie biedt gratis proefabonnementen aan. Freelancer Arthur Graaff wil collega's ertoe aanzetten zo'n abonnement te nemen, om zo te controleren hoeveel van hun stukken zonder betaling door de NPD worden opgeslagen en verhandeld. Collega's kunnen hem op (persdatabank@hotmail.com) mailen, en hij zal hen dan een standaard-claimbrief sturen.

Graaff ontdekte drie jaar terug dat de Persdatabank (NPD) materiaal van honderden freelance journalisten gebruikt zonder hun toestemming. Intussen heeft de Persdatabank nog geen enkele freelancer een cent honorarium of schadevergoeding betaald, hoewel de Perscombinatie zelf bijvoorbeeld de inhoud van de Persdatabank verkocht heeft aan de grootste nieuwsdatabank ter wereld, Lexis-Nexis van Reed Elsevier.

Hoewel de Perscombinatie tot nu toe alle processen rond de Persdatabank verloren heeft, relt het concern de procedures tot het absolute uiterste, zoals ook in het geval van het lopende kort geding dat Max Pam in december aanspande, waarin de Perscombinatie op 26 februari een zitting zou zijn maar waarvoor de Perscombinatie weer uitstel heeft bewerkstelligd, nu tot 27 maart. De standaard NVJ-schadevergoeding voor gebruik zonder toestemming, waaronder ook het enkele opslaan in een database valt, is een opslag van 300% van het oorspronkelijke honorarium.

Arthur Graaff: 'Zo'n vergoeding heb ik wel eens ontvangen, bijvoorbeeld van Adformatie, en andere freelancers trouwens ook, van andere bladen of sites. Gezien de schaal waarop de Persdatabank misbruikt, en de onbeschaamdheid waarmee, is die vergoeding het minste. Het gaat dan in mijn geval om een claim voor vijftig stukken van driehonderd gulden elk, dus ongeveer 45.000 gulden. Max Pam is al miljonair met zijn drieduizend stukken.'

5-03-2001
Nadere inlichtingen: Arthur Graaff, 06 2704 7728
Javastraat 102-4, 1094 HM Amsterdam.


reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie