Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Maassluis zoekt naam recreatiestrook langs Nieuwe Waterweg

Datum nieuwsfeit: 05-03-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Gemeente Maassluis
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Maassluis

5-3-2001

Maassluis zoekt betere naam voor recreatiestrook langs de Nieuwe Waterweg

De gemeente Maassluis is naarstig op zoek naar een betere, fraaiere en aansprekender naam voor de recreatiestrook langs de Nieuwe Waterweg. Dit gebied vormt één van de mooiste en belangrijkste groene gebieden binnen de Maassluise gemeentegrenzen, maar er wordt nu steeds aan gerefereerd als "recreatiestrook langs de Nieuwe Waterweg", "groenstrook" of "ecologische zone". Dat kan natuurlijk beter en daarom wordt hard gezocht naar een naam die wel recht doet aan dit fraaie stukje natuur binnen de stedelijke grenzen. Op 23 februari verscheen een eerste oproep op de gemeentelijke informatiepagina in het lokale huis-aan-huisblad. Gezien de grote hoeveelheid reacties tot nu toe zijn er blijkbaar heel wat Maassluizers die het gebied een warm hart toedragen. Wie ideeën heeft voor een betere naam kan deze nog tot 16 maart 2001 doorgeven aan de gemeente.

Natuur en recreatie
Het gebied waar het om gaat ligt ingeklemd tussen de Nieuwe Waterweg en de spoorlijn en loopt ongeveer vanaf het NS-station Maassluis-West aan de Merellaan in het oosten tot aan de Schenkeldijk/ Poortershaven in het westen. De afdeling groenvoorziening van de gemeente beheert deze groenstrook al enkele jaren op natuurvriendelijke wijze, waardoor een zeer gevarieerde flora en fauna is ontstaan. Er komen náást de boom- en heesterbeplanting nu al zon 125 verschillende soorten kruidachtige planten voor. Vanwege het natuurvriendelijk beheer worden sommige delen binnen het gebied slechts éénmaal per jaar gemaaid. Het maaisel wordt vervolgens afgevoerd om op die manier de bodem te verschralen. Sommige gedeelten van de groenstrook worden zelfs maar eens in de twee á drie jaar gemaaid, met name om de vestiging van diverse planten die vlinders aantrekken te bevorderen. De gevarieerde begroeiing trekt ook weer allerlei zoogdieren, insekten, reptielen en vogels aan.
Ook voor recreatieve doeleinden vervult het gebied een belangrijke rol voor vele Maassluizers. En niet alleen voor de mensen die in de directe omgeving wonen. Velen laten er de hond uit, wandelen eens langs het water of door het "bos". Ook hardlopers, fietsers, vissers, spelende kinderen hebben dit gebied "ontdekt" en kunnen er heerlijk hun gang gaan.

Maassluis en het water
Van oudsher heeft Maassluis een relatie met het water. Vroeger met de visserij en de sleepvaart. Jammer genoeg zijn er weinig plekken in de stad waar je die relatie met het water ook echt kunt beleven en voelen. De woonwijk "Het Balkon" die mogelijk in de toekomst tussen de recreatiestrook en het industrieterrein Nieuwe Waterweg zal verrijzen, biedt uitgelezen kansen om de relatie tussen de stad Maassluis en de Waterweg te versterken. Maar ook wie in het recreatiegebied zelf verkeert "voelt" wind en water in het gezicht, ziet de scheepvaart voorbijkomen en weet de stad in de rug.

Naam die het verdient
Zon uniek gebied verdient een passende naam. Een naam die de waarde van dit groengebied voor alle Maassluizers erkent. Een naam ook die er voor zorgt dat iedere Maassluizer het gebied herkent. Wie een goede, heldere en herkenbare naam weet, wordt van harte uitgenodigd dit aan de gemeente kenbaar te maken. De "winnende" naam zal op borden bij de verschillende toegangen tot het gebied worden vermeld en de bedenker van de naam kan rekenen op een passende beloning. Suggesties kunnen tot uiterlijk 16 maart worden gestuurd naar:

Gemeente Maassluis t.a.v. afdeling communicatie Antwoordnummer 55 3144 BA Maassluis

Een postzegel is niet nodig. Via Internet kunnen ook naamsuggesties worden ingeleverd door ze te mailen naar: (maassluis@maassluis.nl). Wel graag de afzender er bij vermelden.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie