Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Nieuw Amnesty rapport marteling en mishandeling vrouwen

Datum nieuwsfeit: 06-03-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Amnesty International

Persbericht Amsterdam, 06-03-2001

.
Nieuw Amnesty rapport over marteling en mishandeling van vrouwen

G werd door haar ouders op haar vijftiende aan een buurman verkocht, in ruil voor hulp bij het afbetalen van een hypotheek op hun boerderij in El Salvador. Haar man sloeg en verkrachtte haar voortdurend, haar verwondingen waren dermate ernstig dat ze in het ziekenhuis moest worden opgenomen. G ging twee keer naar de politie, maar die zei dat men haar niet kon helpen omdat het om een privé probleem ging.

Over de hele wereld worden dagelijks vrouwen en meisjes gemarteld, aldus Amnesty International in het vandaag verschenen rapport Broken bodies, shattered minds. Het martelen van vrouwen heeft zijn voedingsbodem in een wereldwijde cultuur waarin vrouwen gelijke rechten worden onthouden en geweld tegen vrouwen wordt gelegitimeerd. Vrouwen worden niet vaker het slachtoffer van mensenrechtenschendingen dan mannen, maar ze worden wel slachtoffer van
mensenrechtenschendingen die hen in hun vrouwzijn treffen.

Het rapport maakt deel uit van de in oktober 2000 door Amnesty International gelanceerde wereldwijde campagne Help martelen voorkomen. Genezen doet het nooit meer en roept regeringen op om vrouwen en meisjes te beschermen tegen marteling.

Het rapport gaat ondermeer in op de verantwoordelijkheid van staten om vrouwen te beschermen tegen huiselijk geweld. Volgens de Wereldbank is wereldwijd tenminste één op de vijf vrouwen slachtoffer geweest van huiselijk geweld. In de Verenigde Staten wordt elke vijftien seconden een vrouw mishandeld en worden jaarlijks 700.000 vrouwen verkracht. In India is meer dan 40 procent van alle gehuwde vrouwen geslagen, geschopt of seksueel misbruikt. In Kenia vonden in 1998 en 1999 ten minste zestig vrouwen de dood als gevolg van huiselijk geweld.

Het is de hoogste tijd dat regeringen erkennen dat geweld in de huiselijke sfeer niet alleen een privé zaak is, maar onder de verantwoordelijkheid van staten kan vallen. Staten hebben volgens internationale normen de plicht om te garanderen dat niemand slachtoffer wordt van marteling of mishandeling, aldus Amnesty International. Indien staten deze verantwoordelijkheid verwaarlozen, zijn ze medeverantwoordelijk voor het lijden dat ze hebben nagelaten te voorkomen.

Naast huiselijk geweld zijn sommige groepen vrouwen met name kwetsbaar om slachtoffer te worden van marteling en mishandeling.

Tijdens gewapende conflicten worden vrouwen vaak gemarteld vanwege hun rol als opvoeders en symbolen van hun gemeenschap. Tijdens de genocide in Rwanda in 1994 werden Tutsi-vrouwen gemarteld omdat ze deel uitmaakten van een etnische groep. Hetzelfde gebeurde tijdens de oorlog in het voormalige Joegoslavië met Moslim, Servische, Kroatische en Albanese vrouwen.

In Sierra Leone zijn veel vrouwen met HIV virus besmet nadat ze door soldaten waren verkracht. Het Joegoslavië Tribunaal heeft stelselmatige en grootschalige verkrachting erkend als misdaad tegen de menselijkheid.

Ook vrouwen die het slachtoffer zijn geworden van vrouwenhandel, bijvoorbeeld ten behoeve van prostitutie, gedwongen uithuwelijking of dwangarbeid, lopen het risico gemarteld te worden. Mensenhandel is, na de handel in wapens en drugs, de derde bron van inkomsten geworden voor de internationale georganiseerde misdaad. Verhandelde vrouwen lopen een verhoogd risico om slachtoffer te worden van fysiek geweld, waaronder verkrachting, illegaal huisarrest en slavernij.

Pakistan is één van de landen waar regelmatig eremoorden plaatsvinden. Andere landen zijn Irak, Jordanië en Turkije. Meisjes en vrouwen van alle leeftijden worden

beschuldigd van het te schande brengen van hun familie of de gemeenschap, soms alleen maar omdat ze met een buurman hebben gekletst, en worden mishandeld en gemarteld, soms tot de dood erop volgt. Alleen al de beschuldiging van overspel is in Pakistan voldoende voor zweepslagen of voor steniging tot de dood erop volgt.

Over de hele wereld zijn tussen de 100 en 140 miljoen vrouwen onderworpen aan vrouwenbesnijdenis: hun clitoris en schaamlippen zijn weggesneden en de huid dichtgenaaid. Hoewel steeds meer regeringen deze praktijken verbieden, is vrouwenbesnijdenis nog steeds gemeengoed in zeker een dozijn landen in onder meer Midden-Afrika en Zuid Azië.

Vrouwen die gemarteld zijn komen veel obstakels tegen bij het zoeken naar rechtsherstel of een schadevergoeding. Bijvoorbeeld: onverschilligheid bij de politie, weigering om mishandeling als een strafrechterlijk vervolgbaar vergrijp te beschouwen, vooroordelen bij de rechtbank. In sommige landen kunnen vrouwen zelfs niet eens zelfstandig naar de rechtbank gaan, maar worden hun mannelijke familieleden geacht hun belangen te behartigen.

Het rapport van Amnesty International geeft een aantal gedetailleerde aanbevelingen aan regeringen waaronder:


- Een openbare veroordeling van geweld tegen vrouwen.

- Het strafrechtelijk vervolgbaar maken van geweld tegen vrouwen.

- Het serieus onderzoeken van klachten die vrouwen indienen.

- Berechting en bestraffing van daders van geweld en marteling.
Amnesty International afdeling Nederland

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie