Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Corbey verbaasd over onderzoeksprocedure autowrakken EC

Datum nieuwsfeit: 06-03-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Partij van de Arbeid

Europarlementariër Dorette Corbey is verbaasd over onderzoeksprocedure Europese Commissie

Den Haag, 6 maart 2001 De Europese Commissie heeft vorige week verklaard een officieel onderzoek te starten naar de mogelijke overcompensatie door de Nederlandse overheid ten aanzien van het verwerken van autowrakken. De Commissie maakt zich vooral zorgen over een vergoeding die betaald wordt aan bedrijven voor het demonteren van onderdelen van autowrakken ten behoeve van recycling. De vergoeding die in Nederland aan demontagebedrijven wordt betaald, wordt berekend op basis van de gemiddelde kostprijs van demontage van een autowrak. Omdat demontagekosten sterk variëren meent de Commissie dat in veel gevallen een overcompensatie zou worden betaald aan bedrijven. Verder is de Commissie van mening dat buitenlandse concurrenten door het systeem van erkenning worden buitengesloten. En dat is in strijd met de interne markt.

Het verbaast PES Europarlementariër Dorette Corbey dat dit onderwerp de prioriteit van de commissie heeft.
'Het is vreemd, dat de Commissie zich nu concentreert op het aspect van internationale concurrentie. Het doel van de vorig jaar goedgekeurde EU richtlijn autowrakken is immers er voor te zorgen, dat in alle EU landen een levensvatbaar systeem voor het recyclen van afgedankte voertuigen wordt opgezet. Het is niet uitgesloten, dat een deel van de Nederlandse afgedankte voertuigen over de grens in België wordt gesloopt', aldus Corbey. Ook vindt zij het logisch, dat alleen erkende bedrijven aan het programma deel kunnen nemen. 'Erkenning is belangrijk om milieudoelstellingen te kunnen garanderen. Dit is afgesproken in de EU richtlijn'.

Dorette Corbey heeft zich vorig jaar in het kader van de richtlijn actief ingezet bij het onderzoeken van het Nederlandse autowrakken beleid. Zij heeft in dit kader enige werkbezoeken gebracht aan autosloop bedrijven.


reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie