Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Wet voorzieningen gehandicapten in finale politieke fase

Datum nieuwsfeit: 06-03-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland
Zoek soortgelijke berichten
Chronisch zieken en Gehandicapten Raad Nederland

6 maart 2001

Erop of eronder voor voorzieningen van gehandicapten en chronisch zieken

Wet voorzieningen gehandicapten in beslissende politieke fase

Met de Wet voorzieningen gehandicapten (Wvg) gaat het helemaal de verkeerde kant op. De Chronisch zieken en Gehandicapten Raad houdt op 14 maart in de Tweede Kamer een krachtig pleidooi tegen de plannen voor uitbreiding van de Wvg. De CG-Raad presenteert die dag zijn onderzoek naar de ervaringen van mensen met de Wvg. Naar verwachting zal de publieke tribune goed gevuld zijn met chronisch zieken en gehandicapten die de onrechtvaardigheid van de Wvg zat zijn.

Sinds 1994 verstrekken gemeenten op basis van de 'zorgplicht' in de Wvg voorzieningen aan hun gehandicapte of chronische zieke inwoners. In de loop der jaren hebben gemeenten het niveau van de voorzieningen stevig teruggeschroefd. Elementaire zaken als een aanpassing aan de woning of een vergoeding voor vervoer, moeten nu vaak door mensen bevochten worden. Omdat de rechten van mensen in de Wvg niet goed zijn vastgelegd, kunnen de gemeenten gemakkelijk wegkomen met een minimaal en willekeurig beleid.

Een interdepartementaal onderzoek, dat op 14 maart besproken wordt, stelt dat juist meer voorzieningen op dezelfde wijze als de Wvg verstrekt kunnen worden. Men noemt dit het 'dienstverleningsstelsel'. De CG-Raad is hier mordicus tegen: het heeft geen enkele zin meer boodschappen in een mand te stoppen waar de bodem uit ligt. Voor chronisch zieken en gehandicapten is het een ramp als meer voorzieningen in de Wvg worden ondergebracht. Dat betekent nog minder rechten, meer willekeur en een slecht vooruitzicht op daadwerkelijke toekenning van voorzieningen.

Het is hoog tijd dat de rechten van mensen met een handicap of chronische ziekte op adequate voorzieningen goed vastgelegd worden. Op 14 maart zullen de CG-Raad en de meegereisde betrokkenen hun stem duidelijk laten horen.reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie