Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Schrijvers tussen twee culturen in lezingenreeks

Datum nieuwsfeit: 06-03-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Anti Racisme Informatie Centrum

Het huis van de schrijvers - Culturen en religies in nieuwe Nederlandse literatuur. Lezingen en discussie

maart en april 2001 Deventer, Haarlem, Nijmegen, Tilburg

Het land van herkomst is het thema van de boekenweek 2001. Schrijvers tussen twee culturen staan centraal. In aansluiting bij dit thema dragen Nederlandse schrijvers van allochtone en autochtone afkomst in lezingenreeks Het huis van de schrijvers. Culturen en religies in nieuwe Nederlandse literatuur fragmenten voor uit eigen werk. Zij spreken en discussiëren over literatuur, cultuur en religie in Nederland en het land van herkomst.

Themas

Avond 1: Tradities in veelvoud
De Nederlandse literatuur is verrijkt met romans van schrijvers die weten hoe het voelt om erfgenaam te zijn van meerdere culturen. Evenals bij Salman Rushdie in Groot-Brittannië gaat het hier vooral om auteurs die van allochtone afkomst zijn. Wat heeft deze literatuur te zeggen over de veelvormige culturen in Nederland en het land van herkomst? En hoe gaan auttochtone schrijvers om met verscheidenheid van culturen?

Avond 2: Rebellie tegen de orthodoxie
Religieuze tradities worden door schrijvers vaak als beknellend en onvrij ervaren. In hoeverre rebelleren Nederlandse schrijvers tegen de orthodoxe en fundamentalistische varianten van religie die zij kennen? En wat waarderen zij juist in de eigen religieuze traditie en die van anderen?

Avond 3: De nachtmerrie van de allochtoon
Van allochtonen wordt geëist dat zij zich aanpassen aan de dominante Nederlandse cultuur. Maar welke normen en waarden vormen en bepalen die cultuur. De soms merkwaardige eisen en verwachtingen van de dominante cultuur vormen volgens Sevtap Baycili de nachtmerrie van de allochtoon. Zij en andere schrijvers vragen zich af welke opvattingen schuilgaan achter het pakket van eisen aan Nieuwe Nederlanders.

Avond 4: Debat over culturen en religies in literair Nederland Aan het slot van de reeks wordt de balans opgemaakt van de rol die culturen en religies spelen in de nieuwe Nederlandse literatuur. Wat is de literaire en sociale betekenis van de nieuwe themas die door schrijvers met een allochtone achtergrond worden ingebracht in de Nederlandse literatuur? Is de Nederlandse literatuur multicultureel geworden?

Programma

Tilburg
Theologische Faculteit Tilburg, Academielaan 9
donderdag en dinsdagen
voorzitter: Herman Beck, hoogleraar Islamologie Theologische Faculteit Tilburg

6 maart Moses Isegawa
, Nicolaas Matsier
do 15 maart Tamarah Benima, Said El Haji
20 maart Sevtap Baycili, Nelleke Noordervliet
27 maart Naima El Bezaz, Afshin Ellian, Jaap Goedegebuure

Nijmegen
Theater Lux, Mariënburg 38
woensdagen
voorzitter: Cees van der Pluijm, schrijver, presentator, acteur

7 maart Moses Isegawa, Nicolaas Matsier
14 maart Tamarah Benima, Said El Haji
21 maart Sevtap Baycili, Nelleke Noordervliet
28 maart Naima El Bezaz, Afshin Ellian, Jaap Goedegebuure

Deventer
maandagen
voorzitter: Cees van der Pluijm, schrijver, presentator, acteur

12 maart Vamba Sherif, Mariët Meester
19 maart Marcel Möring, Said El Haji
26 maart Sevtap Baycili, Nelleke Noordervliet
2 april Naima El Bezaz, Afshin Ellian, Jaap Goedegebuure

locaties Deventer
12 maart Openbare bibliotheek, Brink 70
19 maart Boekhandel Praamstra, Lange Bisschopstraat 41 26 maart Theater Bouwkunde, Het Klooster 2-4
2 april Atheneum Bibliotheek, Het Klooster 12

Haarlem
Groenmarktkerk, Nieuwe Groenmarkt 12
donderdag en dinsdagen
voorzitter: Jurjen Beumer, coördinator Stem in de Stad, predikant

do 15 maart Ibrahim Selman, Henk van Woerden
20 maart Marcel Möring, Désanne van Brederode
27 maart Sevtap Baycili, Nelleke Noordervliet
3 april Naima El Bezaz, Afshin Ellian, Jaap Goedegebuure

Sprekers:

Sevtap Baycili (Istanbul, 1968)is filosoof en schreef o.a. De Markov-keten en De nachtmerrie van de allochtoon. Tamarah Benima (Amsterdam, 1950) is journalist en schreef o.a. Kippesoep was ondenkbaar zonder saffraan en Een schaap vangen. Over religie, liefde en creativiteit. Naima El Bezaz (Meknès, Marokko 1974) is jurist en schreef o.a. De weg naar het noorden Désanne van Brederode (1970) is filosoof en schreef o.a. Ave verum corpus en Mensen met een hobby (verschijnt maart 2001). Said El Haji (Isoefajen, Marokko, 1976) schreef o.a. De dagen van Sjaitan. Afshin Ellian is als filosoof en jurist verbonden aan de KU Brabant. Jaap Goedegebuure (1947) is hoogleraar theorie en geschiedenis van de literatuur aan de KU Brabant. Moses Isegawa (Kawempe, Oeganda, 1963) schreef o.a. Abessijnse kronieken en Slangenkuil. Nicolaas Matsier (Krommenie 1945) schreef o.a.Gesloten huis en Meneer Kortom kijkt uit het raam. Mariët Meester (1958) schreef o.a. Sevillana en De verdwaalde nomade. Marcel Möring (Enschede, 1957) schreef o.a. Het grote verlangen en Modelvliegen. Nelleke Noordervliet (Amsterdam 1946) schreef o.a. De naam van de vader en Uit het paradijs. Ibrahim Selman (Irak) schreef o.a. Dans van een bevroren land. Vamba Sherif (Liberia, 1973) studeert rechten en schreef o.a.. Het land van de vaders. Henk van Woerden (Leiden, 1947) is beeldend kunstenaar en schreef o.a. Tikoes en Een mond vol glas.

De Thomas More Academie verkent in lezingen, symposia en publicaties maatschappelijke en culturele vragen uit levensbeschouwelijk perspectief. De Thomas More academie is een samenwerkingsverband van katholieke universiteiten en instellingen. De KU Nijmegen treedt op als hoofdfinancier.

Meer informatie:

(024) 361 55 55, (info@ThomasMore.nl), www.ThomasMore.nl Postbus 32, 6500 AA Nijmegen

Prijzen

De gehele reeks kost in de voorverkoop:
fl 50,- p.p.
fl 30,- p.p.(studenten/minimuminkomen)
gratis (studenten en medewerkers van de KU Nijmegen en de Theologische Faculteit Tilburg)

Losse kaarten kosten in de voorverkoop:
fl 12,50 per avond p.p.
fl 7,50,- per avond p.p. (studenten/minimuminkomen) gratis (studenten en medewerkers KU Nijmegen en de Theologische Faculteit Tilburg)

Aan de zaal is een toegangsbewijs fl 2,50 per avond duurder.

Last update: 26-02-01

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie