Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Stagnatie opleidingsplaatsen huisartsen ernstig probleem

Datum nieuwsfeit: 06-03-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: CDA
Zoek soortgelijke berichten
CDA

Siem Buijs: stagnatie aantal opleidingsplaatsen huisartsen ernstig probleem (06 Mar 2001)

Een "ernstig probleem" en een "trieste ontwikkeling". Dat zegt Tweede Kamerlid Siem Buijs, in reactie op het bericht in de Volkskrant, d.d 6 maart 2001, dat het aantal opleidingsplaatsen voor huisartsen minder kan worden uitgebreid dan minister Borst (Volksgezondheid) half januari heeft toegezegd.
Daardoor zal er binnen afzienbare tijd een tekort ontstaan aan huisartsen. Dat is een slechte zaak.

"Huisartsen moeten studenten gaan begeleiden"
Volgens minister Borst zijn er onvoldoende huisartsenbegeleiders- en opleiders te vinden. Siem Buijs stelt daarom voor huisartsen met jaren praktijkervaring te ontheffen van de verplichting tot nascholing en in plaats daarvan hen te verplichten huisartsen-in-opleiding te begeleiden.

"Er zou meer morele druk op huisartsen kunnen en moeten worden uitgeoefend, om mee te helpen bij de opleiding van hun opvolgers. Bladzijde 1 van 2

"Er zou meer morele druk op huisartsen kunnen en moeten worden uitgeoefend, om mee te helpen bij de opleiding van hun opvolgers. Daarnaast zou veel intensiever campagne moeten worden gevoerd voor meer huisartsenbegeleiders- en opleiders. De universiteiten zouden een actiever wervingsbeleid moeten gaan voeren."

Maatregelen van minister wel wat laat
Minister Borst verwacht dat het animo voor het beroep huisarts door het verhogen van het salaris voor huisartsen-in-opleiding - bewerkstelligd door een CDA-motie - en het op termijn afschaffen van de numerus fixus voor studenten geneeskunde wel weer zal toenemen.

CDA-fractiewoordvoerder Siem Buijs noemt deze maatregelen wel "wat laat". Buijs: "Wij hebben hier immers al drie jaar op gehamerd. We hebben de minister drie jaar geleden voor deze situatie gewaarschuwd."

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie