Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Voorlichtingsmateriaal Kankerverwekkende stoffen Linke Soep!

Datum nieuwsfeit: 06-03-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Nederlandse Kankerbestrijding

Linke soep

Nieuwe voorlichtingsmaterialen voor werknemers, werkgevers en Arbo-verantwoordelijken

Kankerverwekkende stoffen: Linke soep!

Amsterdam, 5 maart 2001 - Onder deze titel brengt de Nederlandse Kankerbestrijding/Koningin Wilhelmina Fonds (KWF) nieuw voorlichtingsmateriaal uit, primair gericht op bedrijven waar gewerkt wordt met kankerverwekkende stoffen.

Het KWF geeft sinds 1990 op verzoek van het Ministerie van Sociale Zaken voorlichting over kankerverwekkende stoffen, ter ondersteuning van de naleving van de Arbowetgeving. Werkgevers zijn verplicht hier voorlichting over te geven aan hun werknemers. De KWF-materialen zijn bedoeld als bijdrage aan die voorlichting en om nakoming van de wetgeving te bevorderen.

Uit een kwalitatief onderzoek (Interview*NSS, 1999) blijkt dat tussen werknemers en werkgevers grote verschillen bestaan in de persoonlijke beleving ten aanzien van het werken met kankerverwekkende stoffen. Werknemers die bij het uitvoeren van hun taken direct te maken hebben met gevaarlijke stoffen, maken zich zorgen over de schadelijke effecten daarvan op de eigen gezondheid. Leidinggevenden, die meestal indirect met gevaarlijke stoffen in aanraking komen, vinden dat 'men zich geen zorgen hoeft te maken, omdat in alles (preventie, bescherming, etcetera) is voorzien'. In de praktijk blijkt dat het 'gevaarlijke stoffen beleid' meestal wel bekend is, maar dat de naleving van bestaande richtlijnen voor werknemers lastig is. Vooral de hoge werkdruk in bedrijven is daar debet aan.

Werknemers hebben behoefte aan voorlichting
Uit het eerder genoemde onderzoek komt ook naar voren dat werknemers behoefte hebben aan concrete informatie over de korte- en lange termijn gezondheidseffecten van gevaarlijke stoffen waarmee wordt gewerkt. De gratis voorlichtingsmaterialen van het KWF zijn bedoeld als hulpmiddel hierbij. De reeks bestaat uit de folder 'Werk wijzer', een poster en een stickervel. Voor meer achtergrondinformatie is de brochure ?Wijzer werken met kankerverwekkende stoffen? ook gratis beschikbaar.

De voorlichtingsmaterialen zijn te bestellen via de gratis Hulp- en Informatielijn van de Nederlandse Kankerbestrijding/KWF: 0800-0226622 of 0800-KWFKANKER of via deze site, klik 'Service'.

Folders bestellen

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie