Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Problemen zorg vragen om structurele verbeteringen

Datum nieuwsfeit: 06-03-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

PERSBERICHT

Oplossing problemen in zorg alleen mogelijk met structurele verbeteringen

Zeist, 5 maart 2001

De problemen in de gezondheidszorg zijn alleen met structurele maatregelen op te lossen. Op de korte termijn kunnen gerichte geldinjecties een bijdrage leveren aan het verkorten van de wachtlijsten. Deze conclusie trekt het bestuur van Zorgverzekeraars Nederland in een brief die zij maandagavond aan Minister Borst van VWS heeft aangeboden. In de brief vragen de zorgverzekeraars aan de minister om een reeks van voorstellente financieren. Met de voorstellen is een bedrag van 3 miljard gulden gemoeid voor de cure en de care..

De claims per sector zien er als volgt uit:

Ziekenhuizen
In december 2000 hebben zorgverzekeraars, ziekenhuizen en medisch specialisten in een convenant afgesproken dat een bedrag van 658 miljoen nodig is om de wachtlijsten weg te werken. Daarboven komt een bedrag van 100 miljoen voor extra productie en 70 miljoen voor specialisten. Voor dure geneesmiddelen wordt een bedrag van 130 miljoen geclaimd. In totaal gaat het dus om 958 miljoen.

Huisartsen
Met de huisartsen is geïnventariseerd hoeveel geld nodig is om de dienstenstructuur (weekend- en nachtopvang) te financieren. Het blijkt neer te komen op 10 gulden per verzekerde per jaar. Dit leidt tot een claim van 150 miljoen. Daarnaast loopt er nog een onderzoek naar de herijking van het honorarium van huisartsen. De resultaten hiervan worden later dit jaar bekend. Datzelfde geldt ook voor de herijking van de praktijkkosten. Een eerste indicatie wijst uit dat op basis van de gestegen prijzen hiervoor 70 miljoen nodig is.

Ambulance zorg
Voor de ambulancezorg is in 2001 een bedrag van 35 miljoen extra nodig, oplopend tot 91,5 miljoen in 2004.

Verloskunde
De normpraktijk van verloskundigen is verlaagd naar 120 bevallingen per verloskundige per jaar. Wanneer het aantal bevallingen nog verder naar beneden gaat is daarvoor ongeveer 21 miljoen nodig.

Kraamzorg
De kraamzorg kampt met verschillende problemen: een tekort aan kraamverzorgenden, een tekort aan opleidingsplaatsen en financiële tekorten bij de instellingen. Voorstel van de partijen is om het maximum tarief van de kraamzorg te verhogen, het geen neerkomt op 40 miljoen op jaarbasis.

AWBZ
De bestedingsplannen voor de sector Verpleging & Verzorging zijn al ingediend en grotendeels geaccordeerd door het ministerie. Het gaat om een bedrag van 1,2 miljard gulden. De ingediende plannen van de gehandicaptensector zijn gebaseerd op de opgeschoonde wachtlijstgegevens van september 2000. Voor de sector is 453 miljoen structureel nodig. In de geestelijke gezondheidszorg is voor 2001 is een bedrag van 82,5 miljoen uitgetrokken. Daarboven op komt naar schatting een bedrag van 185 miljoen voor het wegwerken van wachtlijsten.

PGB
In 2001 bestaat nog een wachtlijst voor het persoonsgebonden budget van 1153 mensen. Met 44 miljoen kunnen de wachtlijsten in de PGB weggewerkt worden.

Zorg Verzekerd
In november 2000 presenteerde minister Borst het actieplan Zorg Verzekerd'. In dit plan is voor de zorgverzekeraars een meer sturende rol weggelegd. In overleg met het kabinet is besloten het Budgettair Kader Zorg aan te passen op basis van goed onderbouwde, realistische en uitvoerbare plannen.

Zorgverzekeraars en zorgaanbieders op lokaal niveau gaan inventariseren welke inspanningen gepleegd kunnen worden om de wachtlijsten in 2001 en 2002 te reduceren. ZN maakt een totaal plaatje van de inventarisatie en levert deze gegevens aan de minister. Dit gebeurt in het voorjaar van 2001, zodat de resultaten meegenomen kunnen worden in de besprekingen van het kabinet over de Voorjaarsbrief.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: Walter Annard, hoofd communicatie Zorgverzekeraars Nederland, t: 030 - 6988251 of 06-51367223,
Marianne de Jong, communicatie Zorgverzekeraars Nederland, t: 030 - 6988241 of 06-12457056

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie