Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Promotie: ontwikkeling visserij dorpen Javaanse noordkust

Datum nieuwsfeit: 06-03-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Universiteit van Amsterdam
Zoek soortgelijke berichten
Universiteit van AmsterdamUvA Agenda
Titel Close to the stone, far from the throne. The story of a Javanese fishing community, 1820s-1990s

Datum dinsdag 06-03-2001
Tijd 14:00 uur

Promovendus S. Pujo

Promotor prof. dr. F. Hüsken

De promovendus beschrijft de ontwikkeling van de visserij in de dorpen langs de Javaanse noordkust. Deze traditioneel kleinschalige bedrijvigheid nam in de eerste helft van de negentiende eeuw sterk toe als gevolg van nieuwe financieringsmogelijkheden voor de vissersvloot, via het pachtstelsel en de groei van het aantal potentiële vissers door de slechte omstandigheden in de agrarische dorpen. De sociale positie van de vissers werd geregeld in het Regeerings-Reglement van 1854. Door overbevissing liepen de vangsten daarna terug. Sociale verschillen tussen rijke booteigenaren en de bemanning van de boten scherpten de tegenstellingen aan. Staatsbemoeienis kon het probleem van de lage vangsten niet oplossen. Ook de onafhankelijkheid, in 1948, waarna de visserijorganisaties werden getransformeerd in visserscoöperaties, bracht geen verandering. Grootschalige modernisering vond pas plaats toen aan het eind van de jaren zestig de Nieuwe Orde in Indonesië aan de macht kwam. Grote gemotoriseerde boten stelden de vissers van Java's noordkust in staat om buiten de traditionele visgronden te komen. De vangsten werden groter. De vissers kwamen boven de armoedegrens en zij ontwikkelden zich tot een belangrijke steunpilaar voor de nationale visserij-industrie. De regulering van de sector door de overheid is echter slechts gedeeltelijk een succes geworden. De vissers handelen nog vaak volgens hun eigen spelregels.

Locatie

Aula van de UvA, Singel 411 (hoek Spui) te Amsterdam. De parkeermogelijkheden in de naaste omgeving zijn zeer beperkt. Vanaf het Centraal Station is de Aula te bereiken met tramlijnen 1, 2 en 5, halte Spui.

Toegang

Vrij

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie