Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Politie Utrecht: aanpak straatroof succesvol

Datum nieuwsfeit: 06-03-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Korps: Utrecht, plaats: Utrecht 6-03-2001

Politieberichten stad Utrecht, 09.55 uur
Straatroof aangepakt

UTRECHT - Het team Robuust, dat in 1998 is opgezet om straat- en tasjesroof aan te pakken, heeft afgelopen jaar goede resultaten geboekt. In 2000 daalde het aantal aangiften van straat- en tasjesroof ten opzichte van het jaar ervoor met 8%. In absolute getallen komt dat neer op een daling van 1056 naar 969. In voorgaande jaren was er echter een stijging van het aantal aangiften met 43% (1998) en 28% (1999).

In totaal werden afgelopen jaar 137 verdachten van straatroof aangehouden. Zij worden verantwoordelijk gehouden voor 140 straatroven. Nog eens 78 misdrijven werden opgelost; voornamelijk auto-inbraken. De leeftijd van de verdachten ligt tussen de 13 en 50 jaar. De grootste groep plegers (47%) ligt in de leeftijdscategorie van 16 tot en met 20 jaar.

Was in 1999 het aantal berovingen waarbij oudere vrouwen boven de 65 jaar betrokken waren en letsel opliepen zeer verontrustend, in 2000 liep dit aantal flink terug van 12 naar 5%. Team Robuust denkt vooral met een repressieve aanpak en met de actie Snelweg succes te boeken. Bij deze actie gaan politiemensen gericht, met informatie uit aangiften en meldingen, de straat op om scooters en bromfietsers te controleren. Uit de cijfers wordt duidelijk dat op het moment dat er een actie plaats heeft, het aantal straatroven in de stad sterk daalt. Per maand worden over de stad Utrecht ongeveer twee acties gehouden.

Trends
Opmerkelijk was het afgelopen jaar de verschuiving in gestolen goederen. Was in het begin van het jaar de tas nog favoriet, vanaf de maand april steeg het aantal gestolen GSMs gestaag. In de maand september bereikte dit een recordhoogte van 68 gestolen mobiele telefoons. In december was er weer een daling te bespeuren naar 30 gestolen GSMs. Samenhangend met de stijging van deze berovingen, was opvallend dat er ook veelvuldig vals aangifte werd gedaan van gestolen GSMs. In een aantal gevallen kon met succes proces-verbaal opgemaakt worden tegen de valse aangevers.

Het komende jaar hoopt het Team Robuust de dalende tendens verder door te kunnen zetten. Met name de samenwerking met verschillende partners, gemeente, scholen, justitie, reclassering enzovoort, wordt gezien als een belangrijk instrument om het fenomeen straatroof verder terug te dringen.

Inbrekers gepakt

UTRECHT De politie hield dinsdagmorgen rond half vier twee mannen aan die worden verdacht van inbraak in een bedrijf aan de Demkaweg. Na een melding dat werd ingebroken in een pand aan de Demkaweg ging de politie ter plaatse. Tussen autos troffen zij een man aan die zich verdacht gedroeg. Deze man, een 38-jarige Utrechter, werd aangehouden. Kort daarna werd ook een 33-jarige Utrechter aangehouden voor deze inbraak. Buiten het toegangshek vonden agenten computers en inbrekerswerktuig.
De politie heeft de zaak in onderzoek.

Op aangeven van getuigen kon de politie maandagmiddag rond kwart voor vier twee Utrechters aanhouden die hadden ingebroken in twee autos op de Seinedreef.
De twee jongens, 16 en 17 jaar, reden na de inbraken op de fiets weg. Op de Brailledreef werden de jongens aangehouden. De jongens zijn in verzekering gesteld.

Rijden onder invloed

UTRECHT Tijdens de surveillance zag de politie dinsdagmorgen even na één uur op de Beneluxlaan een auto met hoge snelheid in de richting van het 5 Mei-plein rijden. De bestuurder voerde tevens onnodig zijn mistachterlichten. Na een korte achtervolging zette de 29-jarige bestuurder uit Delfzijl zijn auto stil op het parkeerterrein bij het benzinestation aan het 5 Mei-plein.
De agenten vroegen de man om zijn papieren en roken dat hij gedronken had. De man blies 1,4 promille. Zijn rijbewijs is ingenomen.

Doordat hij met hoge snelheid de Amsterdamsestraatweg opreed en vervolgens tegen het verkeer in de Fabriekstraat inreed trok een 32-jarige automobilist uit Utrecht de aandacht van de politie. Agenten lieten de man blazen. Toen bleek dat hij waarschijnlijk te veel gedronken had, wilden de agenten de man aanhouden. De Utrechter verzette zich echter tegen zijn aanhouding. Na een kort gevecht werd hij toch aangehouden. Op het politiebureau bleek hij met 0,8 promille achter het stuur te zitten. Tegen de man is proces-verbaal opgemaakt.

Oneens na aanrijding

UTRECHT Maandagavond rond kwart over negen ontstond op de Oudenoord een aanrijding. Over de toedracht van de aanrijding hebben de twee bestuurders, een 30-jarige en een 21-jarige Utrechter, allebei een ander verhaal. De politie kon een vechtpartij tussen de twee voorkomen. De 30-jarige klaagde over pijn in zijn hoofd en nek en is voor onderzoek naar het ziekenhuis gebracht. De auto van de 21-jarige bleek niet gekeurd en niet verzekerd. Proces-verbaal is hiervoor opgemaakt.

Rood licht genegeerd
UTRECHT Doordat een automobilist maandagmiddag rond half drie het rode verkeerslicht op de Tolsteegsingel negeerde, liet een agent de auto stoppen. De bestuurder, een 21-jarige inwoner van Utrecht, bleek geen rijbewijs te hebben. Nadat de agent de bestuurder had verteld dat hij mee moest naar het politiebureau, rende de bestuurder weg. Zijn drie passagiers gingen er ook vandoor. De auto bleek gehuurd. In de auto trof de politie inbrekersgereedschap aan. De politie heeft de zaak in onderzoek.

Achtervolging en aanhouding autokrakers
LEUSDEN/UTRECHT Maandagmiddag rond vier uur kreeg de politie in Leusden een melding dat er op de Plesmanstraat twee verdachten bezig waren met het openbreken van autos. Toen de politie ter plaatse kwam, gingen beide verdachten er vandoor in hun auto. De politie zette hierop de achtervolging in.

Met zeer hoge snelheid reden de verdachten over de A28 richting Utrecht. Via Zeist reed de auto over de Utrechtseweg richting De Bilt. Inmiddels assisteerden politieautos van verschillende districten bij de achtervolging.

Bij parkeerplaats de Holle Bilt bogen de verdachten plotseling scherp af naar rechts om via de parallelweg richting de Soestdijkseweg zuid te rijden. Een achtervolgende politieauto raakte uit de koers en botste tegen een boom.

Hierdoor raakten twee agenten gewond en moesten door de brandweer uit de auto gehaald worden. De een heeft een zware hersenschudding en de ander een gebroken borstbeen. Na behandeling in het ziekenhuis konden zij weer naar huis.

Inmiddels reed de auto met de verdachten verder via de Berenkuil naar het Kardinaal Alfrinkplein in Utrecht. Daar lukte het een achtervolgende politieauto de auto tot stoppen te dwingen. Beide verdachten, 26 en 31 jaar, beiden uit Utrecht werden hierop aangehouden en overgebracht naar het politebureau in Amersfoort. Zij zijn hierop ingesloten. De auto waar zij in reden is eind februari gestolen in de politieregio Hollands Midden.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

actuele persberichten

Greenchoice weer 'Beste uit de Test' Consumentenbond
Duurzame energieleverancier Greenchoice is voor 2016 alweer beoordeeld als beste energieleverancier van Nederland. Consumentenbond vergeleek 14 energieleveranciers op klanttevredenheid, service...

Gemeente Oss gaat administratieve software ‘Op Orde’ gebruiken
De gemeente Oss heeft een contract gesloten met Op Orde, ontwikkelaar van software voor administratieve processen. Dit meldt Jeroen Lugte,...

Verzekeringsmaatschappijen beïnvloeden onbewust consument
Recentelijk heeft het de Autoriteit Financiële Markten (AFM) een persbericht gepubliceerd over het gebruik van gedragswetenschappen in de marketing. Hierin...

‘Het huis waar de duivel woont’ van Goran Tribuson is verschenen
Gastarbeider Roby keert terug naar zijn geboortestreek, de buitenwijk De Gasfabriek. Hij wil er een kampioenschap in een nieuwe vechtsport...

Zorgkosten Nederland overstijgen rest van Europa
De zorgkosten per hoofd van de bevolking zijn naar verhouding in Nederland bijna het hoogst van heel Europa. Een Nederlander...

ABB Research Award ter ere van Hubertus von Grunberg voor Jef Beerten
Eerste ABB Research Award ter ere van Hubertus von Gruenberg voor dr. Jef Beerten ZUeRICH-(BUSINESS WIRE)- Dr. Jef Beerten van...

Speedheat heeft warm hart voor vrije architectuur
In 2016 bestaat Speedheat Nederland, specialist in elektrische vloerverwarming, 20 jaar. Ter gelegenheid van dit jubileum organiseert het bedrijf in...

UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict
UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict EMBARGO 24-10-2016 00.01 uur 21 oktober 2016 UNICEF: 1,7...

Dubline introduceert één mobiele telefoon met twee lijnen
Dubline introduceert vandaag een app die het gemak en vrijheid van een mobiele telefoon combineert met de professionaliteit van een...

Verplicht publicatie van 'slaperstarieven' energiecontracten
Recent concludeerde bestuurslid Henk Don van de consumentenwaakhond ACM dat consumenten het aanbod van energieleveranciers nu beter begrijpen en vergelijken....

Actie tegen TTIP en CETA; 180.000 handtekeningen voor referendum
Duizenden mensen in actie tegen TTIP en CETA Ruim achtduizend mensen, waaronder honderden leden van de SP en ROOD, voerden...

Groeibedrijf Jongens van de Tekeningen lanceert internationaal merk
Na snelle groei in Nederland – met een omzet die dit jaar door de €1M heen schiet - gaan de...

Wereldstotterdag op 22 oktober 2016
Iedereen heeft wel eens gehoord van de stotteraar die in een vlaag van boosheid zonder haperen kan schelden. Of die...

Enversed opent Europa's grootste Virtual Reality Center in Eindhoven
Europa´s grootste Virtual Reality Experience Center opent over 2 maanden haar deuren in Eindhoven. Tijdens de Dutch Design Week (22...

Tips om een goede loodgieter te vinden
Het blijkt voor consumenten steeds lastiger te worden om een goede loodgieter in de buurt van hun woning te vinden....

Duitse ontwerpster op Nederlandse breidagen
Op 21 & 22 oktober 2016 vinden de ‘Nederlandse breidagen’ plaats in de IJsselhallen in Zwolle. Een evenement dat geheel...

Guapa B.V. pioniert met Magento Enterprise in Benelux
Vanaf het moment dat Magento eind vorig jaar met hun versie 2 op de markt kwam was het voor haar...

Twintig jaar online vereniging Women on the Web
Komende maand bestaat de Nederlandse vereniging Women on the Web twintig jaar. Op het hoogtepunt, eind 2007, telde de vereniging...

Verbod stierenvechten Catalonië geannuleerd
Het Spaanse Constitutionele Hof heeft het Catalaanse verbod op het stierenvechten geannuleerd. Een groep senatoren van de conservatieve politieke partij...

Tramadol Pijnstillers vanaf 2016 op de dopinglijst
Vanaf januari 2016 zal de veelbesproken pijnstiller Tramadol op de verboden lijst komen. Ook de nevenproducten Tramadolor en Tramal zullen...

Marokko blijft veilig land van herkomst
Aanwijzing Marokko als veilig land van herkomst blijft voorlopig in stand Donderdag 20 oktober 2016 De staatssecretaris van Veiligheid en...

6 uur livestream met veel tips voor ondernemers #TTM6Jaar
A.s. donderdag 20 oktober bestaat social media bureau TTM Communicatie uit Leerdam precies 6 jaar! Reden dus voor een feestje......

Trime-app helpt bewoners besparen op de energierekening
Bewoners die huren bij woningcorporatie Eigen Haard kunnen nu tot honderden euro’s per jaar besparen door mee te doen aan...

Biografie over vlogger Enzo Knol verschenen
Binnenkort bereikt de vlogger de 1 miljardste view op zijn kanaal. In dit boek: wat Enzo zijn kijkers in zijn...

Standbouw geïnspireerd op de opvouwbare Albert Heijn boodschappenkrat
Onze boodschappen vervoeren we in handige kratjes, met een eenvoudige beweging op te vouwen en weer uit te klappen. Ze...

Nederlanders kiezen voor producten met keurmerk
Keurmerken spelen bij zes op de tien (61%) Nederlanders een rol bij de keuze voor eten en drinken. Voor consumenten...

Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of Intelligence
“The best or worst thing to happen to humanity” - Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of...

ExoMars TGO reaches Mars orbit while EDM situation under assessment
The Trace Gas Orbiter (TGO) of ESA’s ExoMars 2016 has successfully performed the long 139-minute burn required to be captured...

Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken
Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken ROTTERDAM, Nederland-(BUSINESS WIRE)- Als reactie op de toenemende complexiteit en versplintering binnen mobiele...

Recordaantal (1,5 miljoen) overweegt overstap zorgverzekering
Een recordaantal Nederlanders - 1,5 miljoen - overweegt om voor 2017 over te stappen naar een andere zorgverzekering. Dat zijn...

'Dawn of the Bison' - Jasper Doest, Wildlife Photographer of the Year
Voor de vijfde keer in vijf jaar tijd gooit de Vlaardingse fotograaf Jasper Doest (37) hoge ogen bij de prestigieuze...

Versnelde aanpak Merwedebrug A27
Versnelde aanpak Merwedebrug A27 | Rijkswaterstaat Versnelde aanpak Merwedebrug A27 Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 18 oktober 2016- Laatste update: 18...

Grootste groene vrijwilligersdag van Nederland: Natuurwerkdag
Samen buiten aan de slag, dat kan op de eerste zaterdag van november op de Natuurwerkdag. In 2016 organiseert LandschappenNL...

Stichting De Hond Kan De Was Doen lanceert 'making life easier'
Ter gelegenheid van LEGO®World 2016 van dinsdag 18 tot en met maandag 24 oktober in de Jaarbeurs Utrecht wordt een...

Dertig jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg
30 jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg Breda, 18 oktober 2016 30 jaar cel geëist voor...

Razendsnelle groei voor groothandel in de erotiek
EDC Internet groeit razend snel met de online verkoop van seksartikelen. Met deze razendsnelle groei is het bedrijf uitgeroepen tot...

Online stemmen kan nu met een selfie
Online stemmen kan nu met een selfie LONDEN-(BUSINESS WIRE)- Smartmatic presenteert deze week het eerste online verkiezingssysteem dat de identiteit...

Speedheat viert twintig jaar elektrische vloerverwarming in Nederland
Speedheat Nederland bestaat twintig jaar. Die mijlpaal laat Nederlands nummer 1 in elektrische vloerverwarming niet zomaar voorbijgaan. Er staan verschillende...

Texels Bock opnieuw in de prijzen
Texels Bock heeft de tweede plaats bij de verkiezing ‘Lekkerste Bockbier van Nederland’ in de wacht gesleept. Dit typische herfstbier...

L’eau werkt voor het Leger des Heils
L’eau, reclamebureau voor gedragsbeïnvloeding, werkt sinds kort voor het Leger des Heils. Na een korte kennismakingsperiode heeft l’eau haar visie...

OR ProRail noemt kabinet onzorgvuldig en onbehoorlijk
OR ProRail boos op onzorgvuldig en onfatsoenlijk kabinet De Ondernemingsraad van ProRail vindt dat het kabinet zeer onzorgvuldig en zelfs...

Elevated Risk of Cholera Urges New United Nations Approach to Cholera
Elevated Risk of Cholera Makes New United Nations Approach to Epidemic ‘All the More Urgent’, Deputy Secretary-General Tells Member States |...

OnlineSeminar genomineerd voor internationale streaming media award
OnlineSeminar is genomineerd voor een Streaming Media European Readers' Choice Award in de categorie beste Webcast Platform. Het is de...

Tweede keer op rij 100% klanttevredenheidsscore Giarte voor Open Line
Op 11 oktober zijn de resultaten bekend gemaakt van het Outsourcing Performance onderzoek van Giarte. Open Line heeft voor de...

Open Line wederom Cisco’s Cloud _ Managed Services Partner
Op 6 oktober heeft Cisco tijdens haar Partner New Year’s & Awards Drinks in Amerongen bekendgemaakt welke Nederlandse partners de...

Verschenen: Leerboek- en naslagwerk Inventor 2017
Uit handen van de bekende Nederlandse auteur Ir. Ronald Boeklagen heeft TEC/CADCollege haar nieuwste jaargang 2017 van de serie ‘Inventor,...

“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”
“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen” Persbericht 12 oktober 2016 “Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”...

Vakantieparken in Nederland zijn vol
De vakantieparken in Nederland zitten deze herfstvakantie nagenoeg vol. Wie nog in een bungalow in eigen land wil verblijven moet...

Expositie en Online Veiling tegen het Stierenvechten
CAS International (Comité Anti Stierenvechten) gaat samen met Marcello’s Art Factory en Global Art vzw een tweetal kunstexposities houden in...

Stop Kamagra nieuw initiatief tegen illegale handel erectiemiddelen
Om de onveilige en ongecontroleerde handel in Kamagra tegen te gaan is de beweging Stop Kamagra opgericht. Stop Kamagra is...