Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Kernwapenactivisten voor politierechter in Den Bosch

Datum nieuwsfeit: 07-03-2001
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
P E R S B E R I C H T

Groot proces anti-kernwapenactivisten - 7 maart 2001, Den Bosch

Eindhoven, 4 maart 2001 - Op woensdag 7 maart moeten dertien mensen zich voor de politierechter in Den Bosch verantwoorden voor hun deelname aan diverse geweldloze acties tegen kernwapens op en rond vliegbasis Volkel. Het is voor het eerst sinds vele jaren dat er zo'n groot proces plaatsvindt in verband met de aanwezigheid van kernwapens in Nederland. Inzet van het proces is te komen tot de erkenning dat de aanwezigheid van kernwapens op Nederlands grondgebied in strijd is met de uitspraak van het Internationaal Gerechtshof en het Non Proliferatie Verdrag. Daarnaast beroepen de activisten zich op de Neurenberg Principes. *)

De activisten worden bijgestaan door een team van gerenommeerde advocaten en getuigen-deskundigen.

De rechtszaak is openbaar en vindt plaats bij de rechtbank Den Bosch, Leeghwaterlaan 8. Aanvang 9:00 uur.
Om 8:30 zal er voor de deur van de rechtbank een solidariteitsactie met de gedagvaarden plaatsvinden.

Openheid over kernwapens in Nederland

Tijdens de openbare burgerinspectie van vliegbasis Volkel, op 1 oktober 2000, werden in totaal 47 mensen aangehouden. Allen waren, voor het oog van de aanwezige pers, over of door het hek geklommen om openheid te eisen over de aanwezigheid van de kernwapens die op vliegbasis Volkel zijn gestationeerd.

De burgerinspectie vond plaats na afloop van drukbezochte manifestatie voor de hoofdpoort van vliegbasis Volkel, waaraan ondermeer werd deelgenomen door kamerleden van D'66, de SP en GroenLinks. De manifestatie was georganiseerd door het samenwerkingsverband Akties Tegen Kernwapens. Van de actie waren honderden sympathisanten getuige. De oproep voor de burgerinspectie werd ondertekend door meer dan honderd Nederlandse maatschappelijke organisaties en prominenten. *)

Over de (inmiddels bewezen!) aanwezigheid van kernwapens op Volkel wordt van officiele zijde nog steeds gezwegen. Toch erkent een groeiend aantal kamerleden inmiddels dat er inderdaad kernwapens op vliegbasis Volkel zijn gestationeerd. De minister van Buitenlandse Zaken wil, conform de NAVO-afspraken, bevestigen noch ontkennen dat er kernwapens op Volkel liggen. Wel bevestigt hij dat twee op Volkel geplaatste squadrons met de Nederlandse kernwapentaak zijn belast.

47 arrestanten, 11 dagvaardingen

Voor de rechtszaak op 7 maart zijn slechts elf burgerinspecteurs gedagvaard. 32 van de 47 aangehouden burgerinspecteurs ontvingen een brief met de mededeling dat zij niet juridisch vervolgd zullen worden, omdat hun overtreding daarvoor te gering is. Dit is op z'n minst opmerkelijk, omdat tientallen vredesactivisten in de afgelopen jaren voor soortgelijke overtredingen tot boetes zijn veroordeeld. Op 7 maart zullen ook andere zaken aan de orde komen, waaronder de bezetting van de verkeerstoren op vliegbasis Volkel op Hiroshimadag, 6 augustus 2000.
Tevens zal vredesactiviste Mariette Moors terecht staan vanwege 16 geweldloze acties, waaronder het beschilderen van het ministerie van Defensie met de leus 'Heb het lef, kernwapens weg!'. Onder de gedagvaarden bevinden zich: Rob Boogert (Den Haag), Wilbert Helsloot (Amsterdam), Elise Leijten (Amsterdam), Co van Melle (Amsterdam), Mariette Moors (Geldrop) en Ellen Postmus (Zwolle).

In strijd met Internationaal Recht

Inzet van de rechtszaak, die op 7 maart begint, is te komen tot de erkenning dat de aanwezigheid van kernwapens op Nederlands grondgebied in strijd is met de uitspraak van het Internationaal Gerechtshof (het hoogste Rechtscollege ter wereld) en het Non Proliferatie Verdrag (NPV). Het recht op verzet tegen kernwapens zou gelegitimeerd moeten worden. Dit recht wordt ontleend aan de Neurenberg Principes, die bepalen dat elke burger het recht en de plicht heeft om oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid te voorkomen.
Dit waren ook de belangrijkste gronden voor de burgerinspectie op 1 oktober 2000.
De vredesactivisten zijn van mening dat niet zij in de beklaagdenbank thuishoren, maar de Nederlandse overheid die immers het internationale recht negeert en nalaat om internationale afspraken na te komen. Vrijspraak van de activisten zou daarom een logisch gevolg zijn.

Juridische steun

De activisten zullen worden verdedigd door vier advocaten die elk een aspect van het justitiele verhaal zullen behandelen:


- Mr. Phon van der Biesen, tevens secretaris van IALANA (International Association of Lawyers Against Nuclear Arms).
Bekend met Internationaal Recht en de uitspraak van het Internationaal Gerechtshof (die voor activisten in Groot-Brittannie tot vrijspraak heeft geleid).


- Mr. Erik Hummels, algemeen coordinator voor de gedagvaarden en advocaten. Al jaren advocaat van diverse anti-kernwapenactivisten.


- Mr. Michiel Pestman, verdedigt de vredesactivisten vanuit het oogpunt van mensenrechten.


- Mr. Nico Steijnen, betrokken bij het proces tegen de Staat der Nederlanden inzake kernwapens (zelf gedagvaard in verband met de laatste Burgerinspectie)

Als getuigen-deskundige zullen aantreden:


- Mr. Meindert Stelling, kapitein luchtmacht b.d. en jurist, voorzitter van Juristen voor de Vrede. Deskundig op het gebied van het internationaal humanitair recht en het oorlogsrecht. Omtrent alle eerdere wegen die terzake zijn bewandeld om de regering te overtuigen in te zien dat dreiging en gebruik van kernwapens binnen de geldende plannen misdadig zijn. Dit met betrekking tot de afgelopen 25 jaar.


- Prof. A. Nolkaemper, deskundige omtrent het Non Proliferatie Verdrag; een internationaal verdrag dat ook door Nederland is ondertekend en waarin de ondertekenaars beloven zich te zullen inzetten stappen te ondernemen om te komen tot nucleaire ontwapening.


- De Duitse Strafrechter Ulf Panzer uit Hamburg is aanwezig. Hij is deskundig op het gebied van kernwapens en recht, en met name het recht op verzet tegen kernwapens.

Noten voor de pers:

De in de tekst met *) aangeduide informatie is beschikbaar op de website


- Voor vragen en informatie over de rechtsgang kunt u contact opnemen met Mr. Erik Hummels, 030-6932763


- Woordvoerders namens de activisten:
Rob Boogert, 070-3890235 (Akties Tegen Kernwapens) Elise Leijten, 020-6650273 of 06-51152499 (Akties Tegen Kernwapens) Mariette Moors, 06-23340820 (Vredesaktiekamp Volkel)


- Woordvoerders namens Akties Tegen Kernwapens: Marta Resink (Omslag), 040-2910295
Willemijn van der Werf (Tribunaal voor de Vrede), 0515-573103 of 06-53939554


- Algemene informatie over kernwapens:
Mark Akkermans, 06-10328106


- Uitvoerige achtergrondinformatie over kernwapens in Nederland, en (foto-) verslagen van de Burgerinspectie van 1-10-2000 zijn beschikbaar op www.ddh.nl/vrede/kernwapens/in2000


- Filmbeelden van de burgerinspectie zijn verkrijgbaar bij: Huib Schoonhoven, 033-4654006 of 06-53851255

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

actuele persberichten

Actie tegen TTIP en CETA; 180.000 handtekeningen voor referendum
Duizenden mensen in actie tegen TTIP en CETA Ruim achtduizend mensen, waaronder honderden leden van de SP en ROOD, voerden...

Groeibedrijf Jongens van de Tekeningen lanceert internationaal merk
Na snelle groei in Nederland – met een omzet die dit jaar door de €1M heen schiet - gaan de...

Wereldstotterdag op 22 oktober 2016
Iedereen heeft wel eens gehoord van de stotteraar die in een vlaag van boosheid zonder haperen kan schelden. Of die...

Enversed opent Europa's grootste Virtual Reality Center in Eindhoven
Europa´s grootste Virtual Reality Experience Center opent over 2 maanden haar deuren in Eindhoven. Tijdens de Dutch Design Week (22...

Tips om een goede loodgieter te vinden
Het blijkt voor consumenten steeds lastiger te worden om een goede loodgieter in de buurt van hun woning te vinden....

Duitse ontwerpster op Nederlandse breidagen
Op 21 & 22 oktober 2016 vinden de ‘Nederlandse breidagen’ plaats in de IJsselhallen in Zwolle. Een evenement dat geheel...

Guapa B.V. pioniert met Magento Enterprise in Benelux
Vanaf het moment dat Magento eind vorig jaar met hun versie 2 op de markt kwam was het voor haar...

Twintig jaar online vereniging Women on the Web
Komende maand bestaat de Nederlandse vereniging Women on the Web twintig jaar. Op het hoogtepunt, eind 2007, telde de vereniging...

Verbod stierenvechten Catalonië geannuleerd
Het Spaanse Constitutionele Hof heeft het Catalaanse verbod op het stierenvechten geannuleerd. Een groep senatoren van de conservatieve politieke partij...

Tramadol Pijnstillers vanaf 2016 op de dopinglijst
Vanaf januari 2016 zal de veelbesproken pijnstiller Tramadol op de verboden lijst komen. Ook de nevenproducten Tramadolor en Tramal zullen...

Marokko blijft veilig land van herkomst
Aanwijzing Marokko als veilig land van herkomst blijft voorlopig in stand Donderdag 20 oktober 2016 De staatssecretaris van Veiligheid en...

6 uur livestream met veel tips voor ondernemers #TTM6Jaar
A.s. donderdag 20 oktober bestaat social media bureau TTM Communicatie uit Leerdam precies 6 jaar! Reden dus voor een feestje......

Trime-app helpt bewoners besparen op de energierekening
Bewoners die huren bij woningcorporatie Eigen Haard kunnen nu tot honderden euro’s per jaar besparen door mee te doen aan...

Biografie over vlogger Enzo Knol verschenen
Binnenkort bereikt de vlogger de 1 miljardste view op zijn kanaal. In dit boek: wat Enzo zijn kijkers in zijn...

Standbouw geïnspireerd op de opvouwbare Albert Heijn boodschappenkrat
Onze boodschappen vervoeren we in handige kratjes, met een eenvoudige beweging op te vouwen en weer uit te klappen. Ze...

Nederlanders kiezen voor producten met keurmerk
Keurmerken spelen bij zes op de tien (61%) Nederlanders een rol bij de keuze voor eten en drinken. Voor consumenten...

Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of Intelligence
“The best or worst thing to happen to humanity” - Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of...

ExoMars TGO reaches Mars orbit while EDM situation under assessment
The Trace Gas Orbiter (TGO) of ESA’s ExoMars 2016 has successfully performed the long 139-minute burn required to be captured...

Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken
Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken ROTTERDAM, Nederland-(BUSINESS WIRE)- Als reactie op de toenemende complexiteit en versplintering binnen mobiele...

Recordaantal (1,5 miljoen) overweegt overstap zorgverzekering
Een recordaantal Nederlanders - 1,5 miljoen - overweegt om voor 2017 over te stappen naar een andere zorgverzekering. Dat zijn...

'Dawn of the Bison' - Jasper Doest, Wildlife Photographer of the Year
Voor de vijfde keer in vijf jaar tijd gooit de Vlaardingse fotograaf Jasper Doest (37) hoge ogen bij de prestigieuze...

Versnelde aanpak Merwedebrug A27
Versnelde aanpak Merwedebrug A27 | Rijkswaterstaat Versnelde aanpak Merwedebrug A27 Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 18 oktober 2016- Laatste update: 18...

Grootste groene vrijwilligersdag van Nederland: Natuurwerkdag
Samen buiten aan de slag, dat kan op de eerste zaterdag van november op de Natuurwerkdag. In 2016 organiseert LandschappenNL...

Stichting De Hond Kan De Was Doen lanceert 'making life easier'
Ter gelegenheid van LEGO®World 2016 van dinsdag 18 tot en met maandag 24 oktober in de Jaarbeurs Utrecht wordt een...

Dertig jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg
30 jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg Breda, 18 oktober 2016 30 jaar cel geëist voor...

Razendsnelle groei voor groothandel in de erotiek
EDC Internet groeit razend snel met de online verkoop van seksartikelen. Met deze razendsnelle groei is het bedrijf uitgeroepen tot...

Online stemmen kan nu met een selfie
Online stemmen kan nu met een selfie LONDEN-(BUSINESS WIRE)- Smartmatic presenteert deze week het eerste online verkiezingssysteem dat de identiteit...

Speedheat viert twintig jaar elektrische vloerverwarming in Nederland
Speedheat Nederland bestaat twintig jaar. Die mijlpaal laat Nederlands nummer 1 in elektrische vloerverwarming niet zomaar voorbijgaan. Er staan verschillende...

Texels Bock opnieuw in de prijzen
Texels Bock heeft de tweede plaats bij de verkiezing ‘Lekkerste Bockbier van Nederland’ in de wacht gesleept. Dit typische herfstbier...

L’eau werkt voor het Leger des Heils
L’eau, reclamebureau voor gedragsbeïnvloeding, werkt sinds kort voor het Leger des Heils. Na een korte kennismakingsperiode heeft l’eau haar visie...

OR ProRail noemt kabinet onzorgvuldig en onbehoorlijk
OR ProRail boos op onzorgvuldig en onfatsoenlijk kabinet De Ondernemingsraad van ProRail vindt dat het kabinet zeer onzorgvuldig en zelfs...

Elevated Risk of Cholera Urges New United Nations Approach to Cholera
Elevated Risk of Cholera Makes New United Nations Approach to Epidemic ‘All the More Urgent’, Deputy Secretary-General Tells Member States |...

OnlineSeminar genomineerd voor internationale streaming media award
OnlineSeminar is genomineerd voor een Streaming Media European Readers' Choice Award in de categorie beste Webcast Platform. Het is de...

Tweede keer op rij 100% klanttevredenheidsscore Giarte voor Open Line
Op 11 oktober zijn de resultaten bekend gemaakt van het Outsourcing Performance onderzoek van Giarte. Open Line heeft voor de...

Open Line wederom Cisco’s Cloud _ Managed Services Partner
Op 6 oktober heeft Cisco tijdens haar Partner New Year’s & Awards Drinks in Amerongen bekendgemaakt welke Nederlandse partners de...

Verschenen: Leerboek- en naslagwerk Inventor 2017
Uit handen van de bekende Nederlandse auteur Ir. Ronald Boeklagen heeft TEC/CADCollege haar nieuwste jaargang 2017 van de serie ‘Inventor,...

“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”
“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen” Persbericht 12 oktober 2016 “Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”...

Vakantieparken in Nederland zijn vol
De vakantieparken in Nederland zitten deze herfstvakantie nagenoeg vol. Wie nog in een bungalow in eigen land wil verblijven moet...

Expositie en Online Veiling tegen het Stierenvechten
CAS International (Comité Anti Stierenvechten) gaat samen met Marcello’s Art Factory en Global Art vzw een tweetal kunstexposities houden in...

Stop Kamagra nieuw initiatief tegen illegale handel erectiemiddelen
Om de onveilige en ongecontroleerde handel in Kamagra tegen te gaan is de beweging Stop Kamagra opgericht. Stop Kamagra is...

Kledingkopen.nl laat bezoekers bewust shoppen
Niet alleen prijsbewust online kleding kopen, maar ook in het besef hoe kleding is geproduceerd. Dat is wat Kledingkopen.nl haar...

Nederlands bedrijf ontwikkelt veiliger alternatief cloud servers
Steeds meer bedrijven gebruiken virtuele of cloud servers voor bijvoorbeeld hun website. Hier zit echter een veiligheidsrisico aan. Waar fysieke...

Marcella Smeele biedt frisse kijk op muziek marketing
Marcella Smeele, een fris nieuw gezicht in de muziekwereld, lanceert na een uitverkochte eerste ronde dit najaar 8 masterclasses speciaal...

Groot Nederlands ziekenhuis kiest voor Ascom-communicatiesysteem
Groot Nederlands ziekenhuis kiest voor Ascom-communicatiesysteem GOeTEBORG, Zweden-(BUSINESS WIRE)- Medisch Spectrum Twente (MST), het nieuwe 670 bedden tellende ziekenhuis in...

Senioren krijgen valpreventie aan huis
Beweegcoach Steven Schildmeijer geeft ouderen in de regio Haaglanden wekelijks les in valpreventie aan huis. Dit om op een laagdrempelige...

Reisgids van alle 7.500 Nederlandse plaatsen nu in één app
Reisgidsen over Nederland gaan altijd over de bekende 2.500 steden en dorpen. Maar ons land heeft nóg 5.000 woonplaatsen, die...

Grote verschillen in Europese premies autoverzekeringen
Premies van autoverzekeringen blijven stijgen. Soms zelfs met 20 procent. Klachteninstituut Kifid vindt dit te ver gaan. Het instituut pleit...

Murata koopt IPDiA, leider in hoogwaardige silicium condensatoren
Murata koopt IPDiA, leider in hoogwaardige silicium condensatoren KYOTO, Japan & CAEN, Frankrijk-(BUSINESS WIRE)- Murata Manufacturing Co., Ltd. (TOKYO:6981) (ISIN:JP3914400001)...

Geelvinck Festival: fortepiano’s met karakter – muziek met een verhaal
De 6e editie van het Geelvinck Fortepiano Festival is met ruim 45 kamermuziekconcerten van barok tot nieuwe composities internationaal het...

Erik Akerboom, Hoofd Nederlandse Politie, geeft keynote op HostingCon
Penton’s HostingCon maakt bekend dat de hoofdcommissaris van de Nederlandse politie, de heer Erik Akerboom, op 12 oktober keynote spreker...