Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Benoeming hoogleraar klinische radiobiologie aan de KUN

Datum nieuwsfeit: 07-03-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Katholieke Universiteit Nijmegen
Zoek soortgelijke berichten

Katholieke Universiteit Nijmegen

Bron: Afdeling Communicatie, tel. (024) 361 22 30 Aanmaakdatum: 7 maart 2001

Afdeling Communicatie

Homepage Persberichten/benoemingsberichten

Voorzieningen
Staven van het CvB
Diensten en bedrijven
met o.a.:
Dienst Communicatie en Marketing
Overige

PROF. DR. A.J. VAN DER KOGEL BENOEMD TOT HOOGLERAAR KLINISCHE RADIOBIOLOGIE AAN DE KU NIJMEGEN

Prof. dr. A.J. van der Kogel is benoemd tot hoogleraar Klinische Radiobiologie aan de Faculteit der Medische Wetenschappen aan het UMC St Radboud.

De radiobiologie houdt zich bezig met de interacties van ioniserende straling met levende materie, van gistcellen en bacteriën tot zoogdieren. Een ion is een elektrisch geladen materieel deeltje. Een belangrijk aandachtsgebied in Nijmegen is de tolerantie van gezonde weefsels voor bestraling. Het gaat dan met name om het centraal zenuwstelsel. Vooral het in Nijmegen verrichte onderzoek naar de tolerantie voor herbestraling was baanbrekend. De resultaten daarvan worden nu wereldwijd toegepast in klinische behandelingsprotocollen. De afgelopen jaren is er in Nijmegen, in samenwerking met de afdeling Radiologie, veel onderzoek verricht naar functionele en biologische beeldvorming van het tumor micromilieu . Dit omvat vooral de doorbloeding en de zuurstofvoorziening van kwaadaardige tumoren, die van groot belang zijn voor het succes van therapie. Afgezet tegen (inter)nationaal vergelijkbaar onderzoek kenmerkt het Nijmeegse programma zich door de sterke verwevenheid van klinisch en preklinisch onderzoek. Voor de behandeling van kanker in het hoofd- en halsgebied heeft dit al geleid tot een sterke verbetering van de kans op genezing. Het licht in de verwachting dat door de toegenomen kennis over de biologische kenmerken van tumoren en het ter beschikking komen van zeer geavanceerde bestralingsapparatuur de genezingskansen in de toekomst nog verder zullen toenemen.

Albert van der Kogel (Amsterdam,1946) studeerde Zoölogie, Radiobiologie en Histologie aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Hij promoveerde in 1979 aan de Universiteit van Amsterdam cum laude op het onderwerp: Late effects of radiation on the spinal cord. Van 1972 tot 1984 was hij verbonden aan het Radiobiologisch Instituut van TNO in Rijswijk. In de jaren '80 was hij ook werkzaam in de Verenigde Staten. Hij deed onderzoek bij de Universiteit van New Mexico (Albuquerque) en het Los Alamos National Laboratory. Van 1985 1999 was hij Faculty Affliate & visiting professor aan de Colorado State University in Fort Collins. Vanaf 1987 is Van der Kogel hoofd van het Laboratorium voor Experimentele Radiotherapie en bijzonder hoogleraar in de klinische radiobiologie, op een leerstoel ingesteld door het Koningin Wilhelmina Fonds. Hij is redacteur van het Europese vakblad: Radiotherapy and Oncology, en directeur van de leergang Elementaire Klinische Radiobiologie bij de European Society of Therapeutic Radiology and Oncology (ESTRO).

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie