Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Benoeming hoogleraar Algemene Taalwetenschap aan de KUN

Datum nieuwsfeit: 07-03-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Katholieke Universiteit Nijmegen
Zoek soortgelijke berichten

Katholieke Universiteit Nijmegen

Bron: Afdeling Communicatie, tel. (024) 361 22 30 Aanmaakdatum: 7 maart 2001

Afdeling Communicatie

Homepage Persberichten/benoemingsberichten

Voorzieningen
Staven van het CvB
Diensten en bedrijven
met o.a.:
Dienst Communicatie en Marketing
Overige

PROF. DR. P.C. MUYSKEN BENOEMD TOT HOOGLERAAR ALGEMENE TAALWETENSCHAP AAN DE KU NIJMEGEN

Prof. dr. P.C. Muysken is benoemd tot hoogleraar algemene taalwetenschap bij de Faculteit der Letteren. Hij wordt beschouwd als een autoriteit op het gebied van de studie van
taalcontactverschijnselen en de indianentalen van de Andes. Hij heeft grote wetenschappelijke bijdragen geleverd aan het onderzoek van taalverwerving, meertaligheid en theoretische taalkunde. De erkenning voor zijn wetenschappelijk werk blijkt onder meer uit zijn benoeming tot lid van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW) en de toekenning in 1998 van de Spinozapremie door NWO.

Als wetenschapper die een interdisciplinaire aanpak hoog in zijn vaandel voert, ziet Muysken grote voordelen van de al bestaande samenwerking tussen taalwetenschap en gedragswetenschappen in Nijmegen. Muysken wil aan de KU Nijmegen verder onderzoek doen naar codewisseling: onderzoek met tweetalige sprekers om na te gaan welke elementen ze uit welke taal nemen. Ook het experimenteel taalonderzoek van het in Nijmegen gevestigde Max Planck Instituut is voor van groot belang voor zijn onderzoek. In het veldonderzoek richt Muysken zich op Bolivia. In dat land brengt hij in samenwerking met buitenlandse wetenschappers bijna verdwenen kleine inheemse talen in kaart.

Curriculum
Pieter Muysken (Oruro, Bolivia, 1950) studeerde Culturele Antropologie aan het Yale College in New Haven, Connecticut (USA) en vervolgens Taalkunde aan de Universiteit van Amsterdam (UvA), waar hij in 1977 cum laude afstudeerde. Naast zijn werk bij Algemene Taalwetenschap aan de UvA was hij in de jaren '80 onder meer als gast werkzaam bij universiteiten in Montréal (Canada), Amherst, Mass. (USA), Salzburg (Oostenrijk) en Rio de Janeiro (Brazilië). In 1989 werd hij hoogleraar Algemene Taalwetenschap, in het bijzonder Sociolinguïstiek en Creolistiek aan de Universiteit van Amsterdam, en in dezelfde periode bijzonder hoogleraar Vergelijkende Caribistiek aan de Universiteit van Leiden. In 1998 maakte hij de overstap van Amsterdam naar Leiden, als hoogleraar Taalwetenschap in het bijzonder Ibero-Amerikaanse taalwetenschap.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie