Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Promotie: Het Haarlemse stadsrecht

Datum nieuwsfeit: 07-03-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Universiteit van Amsterdam
Zoek soortgelijke berichten
Universiteit van AmsterdamUvA Agenda
Titel Het Haarlemse stadsrecht (1245)

Datum woensdag 07-03-2001
Tijd 14:00 uur

Promovendus C.L. Hoogewerf

Promotor prof. dr. T.J. Veen

De promovendus vertaalde de Latijnse tekst van het Haarlemse stadsrecht (1245) en voorzag het van een artikelsgewijs commentaar. In de inleiding wordt ingegaan op de Bossche en Zeeuwse herkomst van de Haarlemse artikelen en op de inhoud van het strafrecht. Het kleurrijke middeleeuwse procesrecht wordt beschreven aan de hand van zogenoemde dingtalen (voorbeelden van de wijze waarop een proces gevoerd moet worden) waarin zich voor de hedendaagse lezer een ritueel voltrekt met een zeer formele wijze van procederen. Het middeleeuwse proces werd beslist door een onschuldseed, een gerechtelijk duel of een godsoordeel (dit komt echter in het Haarlemse strafrecht niet meer voor). Of - en dat is rond 1245 een betrekkelijk nieuwe ontwikkeling- door moderne bewijsvoering met getuigen. Het Haarlemse stadsrecht maakt deel uit van de zogenoemde Brabants-Hollandse stadsrechtfamilie. Het in dit proefschrift gegeven commentaar werpt tegen deze achtergrond een nieuw licht op het recht van vele Brabantse en Hollandse steden.

Locatie

Aula van de UvA, Singel 411 (hoek Spui) te Amsterdam. De parkeermogelijkheden in de naaste omgeving zijn zeer beperkt. Vanaf het Centraal Station is de Aula te bereiken met tramlijnen 1, 2 en 5, halte Spui.

Toegang

Vrij

.. (webmaster@uva.nl)
Bron: UvA Agenda

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie