Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Kankerbestrijding onderscheidt kinderoncoloog Voute

Datum nieuwsfeit: 07-03-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

NED. KANKERBESTRIJDING-KWF

Kankerbestrijding onderscheidt kinderoncoloog Voute

KANKERBESTRIJDING ONDERSCHEIDT KINDERONCOLOOG VOUTE

Amsterdam, 7 maart 2001 - De Nederlandse Kankerbestrijding/Koningin Wilhelmina Fonds (KWF) heeft de prof. dr. P. Muntendamprijs 2001 toegekend aan de kinderoncoloog prof. dr. P.A. Voute (64), verbonden aan het Emma Kinderziekenhuis AMC te Amsterdam. Hij krijgt deze KWF-onderscheiding omdat hij een nadrukkelijk stempel heeft gedrukt op de ontwikkeling van het gebied van de kinderoncologie, nationaal zowel als internationaal. De verdiensten van prof. Voute op dit gebied betreffen de behandeling van jeugdkanker, de psychosociale zorg, het onderwijs en het wetenschappelijk onderzoek. Prof. Voute is in 1982 door het KWF benoemd als bijzonder hoogleraar Kinderoncologie aan de Universiteit van Amsterdam, in 1997 werd hij daar gewoon hoogleraar. Hij gaat in juni van dit jaar met emeritaat.
De Muntendamprijs is dit jaar voor de 27ste keer toegekend. De prijs bestaat uit een penning met oorkonde. Bovendien mag de winnaar in overleg met het KWF-bestuur een bedrag van Fl. 50.000,-- bestemmen voor een doel binnen de kankerbestrijding. De prijs wordt aan prof. Voute uitgereikt op 16 juni 2001 in Roermond tijdens de 52ste Algemene Ledenvergadering van het KWF. Bij die gelegenheid zal prof. Voute bekend maken aan welk doel hij het aan de prijs verbonden geldbedrag wil besteden.

Prof. Voute heeft zich ingezet voor samenwerking tussen kinderoncologische centra bij onderzoek naar betere behandelmogelijkheden. Dit heeft een wezenlijke bijdrage geleverd aan de verbetering van de prognose voor kinderen met kanker. Met name voor de behandeling van nierkanker, bottumoren en neuroblastoom heeft hij veel betekend. In de psychosociale sfeer is hij nauw betrokken geweest bij de realisatie van het eerste Ronald McDonaldhuis in Nederland, van vakantiekampen voor kinderen met kanker en de Cliniclowns. Aan de Europese School voor Oncologie verzorgt hij colleges over kinderoncologie. Bovendien heeft hij het wetenschappelijk onderzoek naar het ontstaan van kinderkanker ook altijd vertaald in verbe- tering van de behandelmogelijkheden en het verminderen van late effecten van de behandeling. Mede op zijn initiatief is in het AMC de Polikliniek Late Effecten Kinderoncologie (PLEK) in het leven geroepen. Het KWF heeft voor wetenschappelijk onderzoek in het kader van PLEK
4 miljoen gulden subsidie verstrekt. Prof. Voute heeft tal van wetenschappelijke publicaties op zijn naam staan, recentelijk nog als mede-auteur in het toonaangevende internationale tijdschrift Science.
Prof. Voute had een belangrijk aandeel in de NCRV-actie 'Geven voor Leven' in 1974. De opbrengst van deze actie naar aanleiding van het 25-jarig bestaan van het KWF was bestemd voor de kinderoncologie. In een interview in het winternummer van het KWF-wachtkamer-blad 'OverLeven' verklaarde prof. Voute dat deze actie eraan heeft bijgedragen dat de gemiddelde genezing bij kinderkanker is gestegen van 30% destijds tot circa 70% aan het begin van de jaren '90. Hij verwacht dat de toepassing van nieuwe inzichten uit de moleculaire biologie nieuwe behandelmogelijkheden zal opleveren, die, zo hoopt hij, in de komende decennia het genezingspercentage weer verder zullen doen toenemen.


Mededeling voor de redactie,

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie