Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Eén telefoonnummer in heel Europa mogelijk

Datum nieuwsfeit: 07-03-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Ministerie van Verkeer en Waterstaat
Zoek soortgelijke berichten
MINVENW

7 maart 2001

Persberichten 2001
Eén telefoonnummer in heel Europa mogelijk

Particulieren en bedrijven kunnen straks in heel Europa beschikken over één Europees telefoonnummer. 24 landen gaan gebruik maken van de ETNS-nummers (European Telephony Numbering Space), die ook vanuit andere landen in de wereld gebeld kunnen worden. Ook Nederland gaat gebruik maken van het gezamelijke Europese nummersysteem. Er komen Europese telefoonnummers voor particulieren, bedrijven, overheidsdiensten, en particuliere diensten. Officieel kan het Europese nummersysteem vanaf 1 mei dit jaar in gebruik worden genomen, maar de verwachting is dat de invoering in de praktijk het eerste jaar erg geleidelijk zal gaan omdat telecombedrijven nog de nodige voorbereidingen moeten treffen.

Het ETNS-nummer begint met de internationale toegangscode 00, gevolgd door de nieuwe Europese code 3883 en de rest van het nummer. Met name voor bedrijven zijn Europese nummers interessant. Ze kunnen met de nummers een Europese identiteit geven aan hun diensten en hiermee bijvoorbeeld adverteren. De nummers zijn ook handig voor organisaties met vestigingen in meerdere landen. Bovendien is met het systeem nummerportabiliteit over grenzen heen mogelijk. Bellers van een Europees nummer betalen maximaal het nationale tarief van hun netwerk, ook als het om een internationale oproep gaat. In bepaalde gevallen wordt een deel van de kosten in rekening gebracht bij de bezitter van het Europese nummer.

De European Telecommunications Office (ETO) in Kopenhagen beheert het gezamelijke Europese nummersysteem. Voor overheidsdiensten worden maximaal duizend nummers uitgegeven. Deze zullen bestaan uit acht cijfers. Voor particuliere diensten zijn tien miljoen nummers beschikbaar die bestaan uit twaalf cijfers. De persoonlijke nummers voor particulieren en bedrijfsnummers kennen veertien cijfers. Voor elk van deze groepen kunnen een miljard nummers worden uitgegeven.

(Meer informatie is te vinden op de websites: www.eto.dk en www.etns.org)reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie