Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Bij Vopak tankopslag Botlek vervallen 75 arbeidsplaatsen

Datum nieuwsfeit: 07-03-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Christelijk Nationaal Vakverbond (CNV)

Informatie: VOOR DE PERS

CNV havens is een vakgroep van de CNV BedrijvenBond

07-03-2001

Bij Vopak Tankopslag vervallen 75 arbeidsplaatsen

Vopak is niet tevreden met de financiële resultaten over het jaar 2000. Dat maakte het bedrijf vanmorgen bekend bij de presentatie van de jaarcijfers. Vanmiddag gaf Vopak aan, 75 van de 190 arbeidsplaatsen in de Botlek te laten vervallen. De nu bijna twee jaar durende integratie, van voormalig Paktank en Van Ommeren Tankterminals, wordt door Vopak als oorzaak gegeven voor dit verlies aan banen. Samen met het verleggen van de bedrijfsstrategie. Gerard Molenkamp, vakgroepbestuurder voor CNV Havens: "Ondanks de stijging van de winst, met ruim 5 procent, en de omzetstijging (16 procent), moet er nog meer geld ten koste van de werknemers worden verdiend."

Daarnaast speelt dat Vopak meer rendement wil halen op de distributie van chemicaliën en oliën. Dat gaat dus ten koste van de mensen werkzaam in de tankopslag.
Molenkamp: "Ik had dit nieuws al verwacht, want Vopak heeft al eerder aangegeven de aard van de bedrijfsactiviteiten te willen verleggen. Ik ben er wel verbaasd over dat de rekening nu bij de Botlek komt te liggen. Er is niet geïnvesteerd in het onderhoud van de terminals en onvoldoende in de kennis en kwaliteit van mensen. Vopak denkt verantwoordelijkheid af te kopen met een soort schijnzekerheid die voortvloeit uit het sociaal plan. Toen het plan in 1999 werd afgesloten, was nog niet aan de orde dat zulke grote groepen mensen moesten vertrekken. Nu spreken we over een substantieel deel van een bepaalde terminal."
Topman Ton Spoor van Vopak gaf vanmorgen in de media al aan dat het nu twee jaar durende integratieproces van beide bedrijven nog steeds niet is beëindigd. En dat zo'n proces een teruggang van het aantal banen betekent bij de grootste tankopslagterminal van de Botlek. Bij de fusie tussen Van Ommeren Tankterminals en Paktank (juli 1999) is afgesproken dat de arbeidsvoorwaarden van beide concerns geharmoniseerd zouden worden. CNV Havens heeft afgelopen jaren diverse gesprekken met de directie hierover gehad, maar tot nu toe zonder resultaat.
In februari tijdens de cao-onderhandelingen voor de tankopslag bleek al dat Vopak de kille cijfers voor de belangen van werknemers laat gaan. Het cao-overleg werd toen afgebroken. Molenkamp: "Op 26 maart ga ik met de directie van Vopak praten om het sociaal plan op werkzekerheid aan te passen. De week ervoor praat ik met de directie over de cao Tankopslag bij Vopak."

Nadere inlichtingen:

Gerard Molenkamp
010 - 45 50 050

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie