Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Nieuwe maatregelen mond- en klauwzeer

Datum nieuwsfeit: 07-03-2001
Bron: Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij

Nieuwe maatregelen mond- en klauwzeer

7 maart 2001 -
Minister Brinkhorst van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij verbiedt met ingang van vandaag evenementen voor alle vee en pluimvee, zoals markten, verkopingen, races, keuringen en shows. Sinds 22 februari gold al een verzamelverbod voor evenhoevigen, zoals koeien, schapen, geiten en herten.

Verspreiding van het mond- en klauwzeervirus (MKZ) kan ook plaatsvinden via dieren die zelf niet vatbaar zijn voor het virus en via transportmiddelen. Om het risico van besmetting via transport en vee zoveel mogelijk te beperken heeft minister Brinkhorst dit soort evenementen verboden.

Als een organisator kan aantonen, dat een evenement geen gevaar is voor de verspreiding van MKZ, kan hij bij de Rijksdienst voor de Keuring van Vee en Vlees een ontheffing aanvragen. Aan zo´n ontheffing kunnen voorschriften en beperkingen kleven, bijvoorbeeld op het gebied van de reiniging en ontsmetting van schoeisel en transportmiddelen.

De maatregelen voor het reinigen en ontsmetten van vervoermiddelen waarmee evenhoevigen zijn vervoerd, zijn onlangs verscherpt. Alle vervoermiddelen met de bij het vervoermiddel behorende voorwerpen moeten onmiddellijk na lossing worden gereinigd en ontsmet, zodat de lege vervoermiddelen schoon op de weg rijden. Hiervoor is de vervoerder verantwoordelijk. Het is verboden evenhoevigen op een plaats te lossen als daar niet een installatie aanwezig is voor het reinigen en ontsmetten van vervoermiddelen. Minister Brinkhorst adviseert daarnaast ook de andere vervoermiddelen dan veewagens die de losplaats verlaten te reinigen en te ontsmetten.

De huidige MKZ-uitbraak in het Verenigd Koninkrijk is vermoedelijk ontstaan door het vervoederen van vlees en/of voedselresten en keukenafvallen, oftewel swill, aan MKZ-gevoelige dieren. Het is in Nederland al jaren verboden swill voorhanden te hebben en te vervoederen. Desondanks constateert de Algemene Inspectiedienst toch elk jaar weer overtredingen van het verbod. Daarom wijst minister Brinkhorst er nogmaals op dat swill uiterst riskant en dus verboden is.

De minister adviseert beheerders van natuurterreinen een aantal maatregelen te treffen om insleep van het MKZ-virus in hun terreinen te voorkomen. Het is verstandig de in natuurterreinen aanwezige grazers (runderen, schapen en geiten) te concentreren of op te stallen, zodat geen contact met het publiek mogelijk is. De beheerders zouden daarnaast bezoekers bij de ingangen van terreinen kunnen wijzen op de preventieve maatregelen die zij kunnen nemen om het wild (reeën, herten, everzwijnen) te beschermen tegen MKZ-besmetting. Het gaat er hierbij om dat bezoekers op de gebaande paden blijven, de dieren niet voeren en geen etensresten achterlaten. Bezoekers die recent (de afgelopen 5 dagen) in het Verenigd Koninkrijk zijn geweest, moeten de natuurterreinen niet betreden.

Voor meer informatie zie ook: www.minlnv.nl/mkz/

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie