Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Geestelijke gezondheidszorg speerpunt op Europees congres

Datum nieuwsfeit: 07-03-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Persbericht Trimbos-instituut

GEESTELIJKE GEZONDHEIDSZORG
SPEERPUNT OP EUROPEES CONGRES

Utrecht, 2 maart 2001. GGZ Nederland organiseert in samenwerking met het Trimbos-instituut van 7 tot en met 9 maart de European Conference on Mental Health 2001 in de Doelen te Rotterdam. Geestelijke volksgezondheid is een belangrijk thema voor internationale samenwerking. Psychische aandoeningen behoren tot de top vijf van de meest voorkomende ziektes in de meeste Europese landen. Centraal staat de vraag hoe de geestelijke volksgezondheid in de komende jaren nadrukkelijker op de politieke en maatschappelijke agenda kan worden geplaatst en hoe de geestelijke gezondheidszorg (ggz) verder kan worden vernieuwd.

Tijdens de conferentie zullen minister Borst van VWS en de EU commissaris Byrne (Health and Consumer protection) nog eens het belang van de internationale samenwerking op het gebied van gegevensuitwisseling en onderzoek benadrukken. Verder staan er inleidingen op het programma over thema's als mensenrechten van ggz-cliënten, interculturalisatie, de problematiek van dak- en thuislozen, dwang en drang in de hulpverlening, rehabilitatie van ggz-cliënten en patiënten en een bredere acceptatie van mensen met een psychische stoornis.

Het inzetten van ggz-patiënten en cliënten in het arbeidsproces is een thema dat sterk in belangstelling staat en dat onder de noemer onbenut arbeidspotentieel op de conferentie ter sprake komt. Werkgevers moeten niet bij voorbaat terugschrikken voor ziekteverzuim en eventuele terugval van deze potentiële groep werknemers. Tijdens de conferentie laten `ervaringsdeskundigen' op het gebied van ICT zien wat zij kunnen.
geestelijke gezondheidszorg voor `medelanders'. In samenwerking met het kenniscentrum migratie en interculturele ggz (MIKADO) wordt een aanzet gemaakt om de trage voortgang in de interculturalisatie van de ggz te bezien en te herdefiniëren.

Een bijzondere groep binnen de categorie dak- en thuislozen vormen straatkinderen en zwerfjongeren. Met name in midden- en zuid Europa zijn, onder meer door politieke woelingen van de laatste twee decennia, grote groepen van kinderen en jeugdigen zonder opvoeding en een veilig dak boven het hoofd komen te zitten. Binnen deze samenlevingen, maar in toenemende mate ook door de migratie naar andere Europese landen, vormen deze jongeren een tijdbom, waar veel aandacht aan moet worden gegeven. Op de conferentie zal verslag worden gedaan van ervaringen met dergelijke projecten binnen en buiten Nederland.

Het gebruik van dwang en drangmaatregelen in de hulpverlening is de afgelopen vijf tot tien jaar toegenomen. Vergelijkend onderzoek in Europa laat zien dat dit verschijnsel niet in alle landen optreedt. Dwang en dwangmaatregelen zijn sociaal cultureel bepaald. In Angelsaksische landen is men bijvoorbeeld veel terughoudender met deze maatregelen.
In de conferentie zal nader worden ingegaan op het hoe en het waarom van deze problematiek.

Aanmelding voor de conferentie kan tot het begin van de bijeenkomst en op 7, 8 en 9 maart aan de balie van De Doelen. De inschrijving bedraagt Euro 400,- voor 3 dagen; prijs per dag: Euro 140,-. Het volledige programma en de inschrijvingsvoorwaarden en formulieren kunnen gevonden worden op de website: www.ecmh2001.org.____

Voor nadere informatie: Henk Maurits (030 - 297 11 38) of Harald Wychgel (030-2971116), voorlichters Trimbos-instituut.

Bezoekadres: Da Costakade 45, Utrecht.
Postadres: Postbus 725, 3500 AS Utrecht.
Telefoon (030) 297 11 00
Fax: (030) 297 11 11index Homepage

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie