Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Internationaal symposium over behandelingen leukemie

Datum nieuwsfeit: 07-03-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
VU ziekenhuis

Amsterdam, 2 maarti 2001

Internationaal symposium over nieuwe behandelingen leukemie en lymfoom

Van 7 tot 10 maart wordt voor de vierde keer het internationaal symposium over leukemie ("bloedkanker") en lymfoom ("klierkanker") gehouden. Het enige internationale congres over dit onderwerp in Nederland. Centraal staan nieuwe, veelbelovende ontwikkelingen rond de behandeling van kinderen en volwassenen met leukemie en/of lymfoom. Toonaangevende onderzoekers en behandelaars uit binnen- en buitenland presenteren de nieuwste behandelingen voor de bestrijding van deze vormen van kanker. Bijvoorbeeld met de zogenaamde targeted therapy. Daarnaast is er aandacht voor recent wetenschappelijk onderzoek naar de oorzaken van het frequent falen van de huidige behandeling van deze ziekten.

Naast de ouderwetse antikankergeneesmiddelen, cytostatica, kunnen kankercellen ook worden bestreden met nieuwe geneesmiddelen. Op dit gebied wordt veel onderzoek gedaan. Tijdens het congres worden resultaten gepresenteerd van de zogenaamde targeted therapy. Dit is een behandeling met een cytostaticum dat alleen gericht is op leukemie- en lymfoomcellen. Daarnaast worden gegevens bekend gemaakt van klinische studies naar de effecten van geneesmiddelen die de aanmaak van nieuwe bloedvaten tegengaan, dus de remming van zogenaamde angiogenese. Er zijn aanwijzingen dat ook bij leukemie en lymfoom dat soort middelen een gunstig effect kunnen hebben. Tot slot worden veelbelovende resultaten van nieuwe klinische studies gepresenteerd naar een nieuw antikanker geneesmiddel. Dit gebeurt door remming van de zogenaamde signaal-transductie in de kankercellen. Vrij vertaald blokkeert dit middel (en soortgelijke geneesmiddelen die momenteel worden ontwikkeld) de aanmaak van een specifiek eiwit dat alleen in de kankercellen zit, waardoor een essentieel onderdeel van de kankercel wordt stilgelegd die daardoor uiteindelijk dood gaat.

Het symposium "4th International Symposium on Leukemia and Lymphoma molecular pharmacology and new treatment modalities", wordt van 7 tot 10 maart in het hoofdgebouw van de Vrije Universiteit te Amsterdam gehouden. Zo'n 250 medici en wetenschappers uit de gehele wereld, waaronder veel internationaal bekende onderzoekers en klinisch oncologen zijn als sprekers voor dit symposium uitgenodigd. Voor journalisten bestaat de mogelijkheid lezingen bij te wonen.

Meer informatie:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de dienst public relations en voorlichting van het VU medisch centrum, Harry te Walvaart, tel (020) 4443444, fax (020) 444 3450.

Meer informatie over dit congres is te vinden op www.med.vu.nl/leuklymph2001

© Academisch Ziekenhuis Vrije Universiteit 05/03/01
dienst public relations & voorlichting (prv@azvu.nl)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie