Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Eerste bijeenkomst EVP Werkgroep Enlargement

Datum nieuwsfeit: 07-03-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Wim van Velzen
Zoek soortgelijke berichten
Wim van Velzen

Persbericht drs Wim van Velzen

Eerste bijeenkomst EVP Werkgroep Enlargement

Brussel, 7 maart 2001

Vandaag vond in Brussel de eerste bijeenkomst van de werkgroep Enlargement van de EVP Partij plaats. Het Presidium heeft besloten dat alle vijf EVP-werkgroepen drie keer per jaar bijeen zullen komen, wat betekent dat er nog twee bijeenkomsten zullen volgen later dit jaar, beiden buiten Brussel. In de eerste plaats zal er in oktober in Berlijn weer een Enlargement Forum plaatsvinden, zoals dat ook in het verleden is gebeurd. Dit Forum zal als onderwerp hebben de moeilijke hoofdstukken van de EU-wetgeving, zoals landbouw, sociale zaken en milieu, of het zal zich concentreren op één of meerdere van de kandidaat-lidstaten. De tweede werkgroep zal gehouden worden in Bulgarije of Polen, aangezien er dit jaar verkiezingen gehouden worden in die landen en de zusterpartijen daar onze steun in de voorbereiding goed kunnen gebruiken.

Voorts zijn er twee missies gepland in de loop van dit jaar. Op korte termijn zal een kleine delegatie naar Hongarije gaan, onder voorzitterschap van Wilfried Martens en Wim van Velzen, om de situatie binnen de Hongaarse regering te evalueren, nadat één van de coalitiepartijen in opspraak is gekomen door vermeende corruptie van de partijvoorzitter. De tweede missie zal naar Kroatië gaan, met als doel een beter beeld te krijgen van de partijpolitieke situatie daar en te bekijken hoe we ons bestaande netwerk kunnen uitbreiden en met welke partijen de EVP nauwere banden kan aangaan.

Gastspreker was de nieuwe voorzitter van de PNTCD uit Roemenië, de heer Marga. Deze voormalige regeringspartij maakt sinds de laatste verkiezingen in november 2000 geen deel meer uit van het parlement en heeft het grootste deel van haar aanhang verloren. Vanuit de EVP zijn enige voorstellen gedaan om hen te helpen, zoals het gezamenlijk organiseren van internationale conferenties in Roemenië en het bevorderen van uitwisselingen van jonge Roemeense politici. Deze steun krijgen zij echter alleen als aan een aantal voorwaarden wordt voldaan, in de eerste plaats moet Marga een realistisch plan voor hervorming binnen de partij voorleggen, en met de uitvoering daarvan beginnen. Dit betekent om te beginnen dat alle corrupte personen en alle personen die banden hebben met de Securitate uit de partij moeten worden gezet. Verder zou de PNTCD moeten samenwerken met andere partijen, zoals de Hongaarse minderheidspartij, die wel deel uitmaakt van de regering, en de ANCD van oud-premier Ciorbea. Met deze laatste partij is deze week een samenwerkingsovereenkomst getekend, waarmee de integratie van de twee partijen een feit is. Tot slot moet de PNTCD zoveel mogelijk nieuwe leden aantrekken, en dan met name jonge mensen.

De volgende werkgroep bijeenkomst zal ofwel plaatsvinden in Bulgarije in juni 2001, ofwel in Polen in september 2001.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie