Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Kosten verkeersonveiligheid 17 miljard per jaar

Datum nieuwsfeit: 08-03-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

PERSBERICHT

Kosten verkeersonveiligheid: 17 miljard per jaar

De kosten van verkeersongevallen bedroegen in 1997 16,8 miljard gulden; dit is een stijging van bijna 15% ten opzichte van 1993. De inflatie is in dezelfde periode circa 9% geweest; de stijging van de kosten van de verkeersonveiligheid is dus groter. Dit blijkt uit berekeningen die de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid SWOV heeft gemaakt, om de eerdere cijfers over 1993 te actualiseren. www.swov.nl/rapport/D-2000-17.pdf

Het aantal verkeersdoden is tussen 1993 en 1997 weliswaar iets afgenomen (van 1252 naar 1163) maar het aantal verkeersslachtoffers dat medisch behandeld wordt, is hoger geworden (van ruim 118.000 naar ruim 128.000).

Daarnaast zijn de gemiddelde kosten per slachtoffer (nominaal) met 7% gestegen.

De grootste stijging van de kosten zit in het productieverlies; dit is in 1997 ruim 1 miljard hoger dan in 1993, zijnde een stijging van 24%. Daarnaast laten medische kosten en filekosten relatief grote stijgingen zien: deze zijn achtereenvolgens met 16% (71 miljoen) en 42% (65 miljoen) gestegen, dus beide ruimschoots meer dan de inflatie.

Factoren die de stijging van het productieverlies verklaren, zijn de stijging van lonen en arbeidsproduktiviteit, en de stijging van het aantal verkeersslachtoffers dat terecht komt in Ziektewet en WAO. De medische kosten zijn gestegen ondanks het feit dat de gemiddelde opnameduur in een ziekenhuis korter is geworden; de medische tarieven zijn sterker gestegen dan de inflatie. Bovendien is het aantal gewonden dat in een ziekenhuis spoedeisende hulp ontvangt, gestegen. De filekosten ten gevolge van ongevallen zijn hoger geworden door de algemene toename van deze kostengroep (het aandeel van ongevallen als oorzaak van files is gelijk gebleven).

Tabellen met exacte cijfers zijn op de volgende pagina te vinden.

Om de cijfers in perspectief te plaatsen:

- de totale kosten van files op het hoofdwegennet worden geschat op 1,7 miljard per jaar (reistijdverlies als gevolg van files en de kosten van vertraagde afwikkeling)

- milieuschade als gevolg van rijdend verkeer wordt geschat op 12,3 miljard gulden per jaar.

Duidelijk is dat verkeersonveiligheid een aanzienlijk (en toenemend) beslag legt op schaarse maatschappelijke middelen. Het terugdringen hiervan vergt daadkracht en ambitie. Binnenkort verschijnt er een publicatie van de SWOV met aanbevelingen voor de komende jaren.

Leidschendam, 8 maart 2001

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie