Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

PH waarde oppervlaktewater in Nieuw Vennep onder controle

Datum nieuwsfeit: 08-03-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Gemeente Haarlemmermeer
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Haarlemmermeer


* Persberichten


+ 8 maart 2001

pH waarde oppervlaktewater in Nieuw Vennep onder controle

De gisteren geconstateerde sterk verhoogde zuurwaarde (11,5 pH) in het sierwater in de wijk Getsewoud te Nieuw Vennep is onder controle. De toegepaste verdunningsstrategie, die gericht is op het vermengen van het water en daarmee het verlagen van de zuurgraad, is succesvol gebleken. Om de veiligheid van omwonenden te garanderen en een deel van de onrustgevoelens weg te nemen is gisteren op 5000 adressen een brief huis aan huis verspreid, waarin de situatie uitgebreid is toegelicht en veiligheidsadviezen zijn gegeven.
Nader onderzoek moet uitwijzen welke schadelijke stoffen in de eko-staalslakken de oorzaak zijn van de verontreiniging van het oppervlaktewater. Naar verwachting is dit onderzoek over een week afgerond. De leveringen van het slakkenmateriaal zijn onmiddellijk stopgezet. Alle betrokken partijen (Hoogheemraadschap van Rijnland, Waterschap Groot Haarlemmermeer en de gemeente Haarlemmermeer) buigen zich inmiddels over maatregelen om de door dammen geïsoleerde siervijvers, waarin het slakkenmateriaal is verwerkt, te schonen. Volgende week zal meer zicht zijn op mogelijke oplossingen.
Nadat gisteren een sterk verhoogde pH waarde in het sierwater van Getsewoud was geconstateerd heeft de gemeente Haarlemmermeer, tezamen met de overige betrokken partijen diverse maatregelen getroffen om de veiligheid van de omwonenden te garanderen (aanbrengen afzettingslinten, afdekken slakkenmateriaal, indammen verontreinigd water). Vervolgens is de zgn. verdunningsstrategie toegepast, die gericht is op het vermengen van het water en daarmee het verlagen van de zuurgraad.
Vannacht is gedoseerd water ingelaten in de buitenste schil van de Getsewoud wateren (Vennepertocht en Nieuwerkerkertocht) en doorgespoeld via de Hoofdvaart naar het Noordzeekanaal. Metingen hebben uitgewezen dat de pH waarden in de Vennepertocht en in de Hoofdvaart een normale pH waarde van 7,5 vertonen. Ook de pH waarde van de Nieuwerkerkertocht is gedaald. De komende dagen zal de verdunningsstrategie gedoseerd en gecontroleerd worden voortgezet. De veiligheidsmaatregelen blijven tot nader order rond de betrokken wateren gehandhaafd.
Een ingestelde projectgroep, waarin de drie partijen zitting hebben, buigt zich inmiddels over de maatregelen om de door dammen geïsoleerde siervijvers, waarin het slakkenmateriaal is verwerkt, te schonen. Onderzoek moet uiterlijk volgende week aantonen wat hier de beste oplossingen voor zijn.
Het slakkenmateriaal dat nu verwerkt is in de vijverbodem blijft in verband met de noodzakelijke bodemverzwaring voorlopig liggen. Slakkenmateriaal, dat in het gebied in de vorm van een berg in depot ligt, is inmiddels afgedekt met landbouwfolie en wordt zo spoedig mogelijk afgevoerd. Schepen die onderweg waren met nieuw materiaal zijn teruggestuurd naar de leverancier. Met de leverancier vindt overleg plaats over de aansprakelijkheid en mogelijke oplossingsrichtingen.
Alle betrokken inwoners in het getroffen gebied zijn woensdagmiddag via een bewonersbrief geïnformeerd, waarin de situatie uitgebreid is toegelicht en veiligheidsadviezen zijn gegeven. In de brief is ook een informatienummer geopend, daarvan hebben tot nu toe ca. 25 personen gebruik van gemaakt.
Vragen gingen onder andere over het opgeslagen slakkenmateriaal en de groene kleur van het water. De opvallend groen/blauwe kleur van het water heeft overigens niets met de pH waarde te maken, maar alles met het feit dat water van zichzelf een groen/blauwe kleur heeft. Deze kleur wordt zichtbaar als je het water in een witte bak stort. Hetzelfde effect doet zich voor in Zwitserse bergmeren, die een stenige ondergrond hebben. De slakken werken bovendien als een filter, waardoor het water helder wordt.

Aan deze tekst kunt u geen rechten ontlenen

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie