Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Principe-akkoord in touringcarbranche: stakingen opgeschort

Datum nieuwsfeit: 08-03-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Christelijk Nationaal Vakverbond (CNV)

Informatie: VOOR DE PERS

CNV Tour is onderdeel van de CNV BedrijvenBond

08-03-2001

Principe-akkoord in touringcarbranche: stakingen opgeschort

CNV Tour, FNV Bondgenoten en de werkgevers in de touringcarbranche hebben woensdagnacht om half twee een akkoord bereikt over de nieuwe, tweejarige cao. Na ruim vijf uur onderhandelen werd overeenstemming bereikt over de laatste twee pijnpunten in het conflict tussen werkgevers en bonden: de zogenaamde tijd-voor-tijdregeling en de ombouw van vut naar pre-pensioen. De komende twee jaar gaan de lonen in de sector met in totaal 8 procent omhoog.

Bestuurder Arjan Huizinga van CNV Tour vertelde na afloop van het moeizame overleg dat de afspraak is gemaakt dat de chauffeurs een pre-pensioenregling krijgen. De werkgevers nemen 4,9 procent van de pre-pensioenpremie voor hun rekening en de werknemers 2,4 procent.

Voor de compensatie van overuren (vooral gemaakt in de vakantieseizoenen) mogen de chauffeurs kiezen uit een vergoeding van 135 procent van het reguliere uurloon of compensatie in vrije tijd (ook 135 procent). Die vrije tijd wordt in overleg tussen werkgever en werknemer gekozen. De verdeling van de opgebouwde compensatie in tijd of in geld moet jaarlijks vóór 1 mei door werkgever en werknemer in overleg zijn bepaald.

Volgens bestuurder Huizinga is voorkomen dat de werkgevers hun wens ten uitvoer kunnen brengen om gepensioneerden en vutters, afkomstig uit de bedrijfstak, zelfs ongediplomeerd weer achter het busstuur te laten plaatsnemen om zo het tekort aan chauffeurs op te vullen. Deze bepaling van de werkgevers was CNV Tour een doorn in het oog omdat dit weinig meewerkt aan de verjonging en daarmee het weer aantrekkelijk maken van de bedrijfstak.

Houten, 8 maart 2001

Nadere inlichtingen:

Arjan Huizinga (cao-onderhandelaar)
06 5160 2032
Wouter de Jong (persvoorlichter)
030 - 6 348 243

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie