Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Oratie: Europese cultuur in een tijdperk van globalisering

Datum nieuwsfeit: 08-03-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Universiteit van Amsterdam
Zoek soortgelijke berichten
Universiteit van AmsterdamUvA Agenda
Titel Verstrooide burgers: Europese cultuur in een tijdperk van globalisering

Datum donderdag 08-03-2001
Tijd 14:30 uur

Oratie van mw. prof. dr. G.E.E. Verstraete, bijzonder hoogleraar Contemporaine intellectuele geschiedenis, vanwege de Stichting de Beauvoir. Verstrooide burgers: Europese cultuur in een tijdperk van globalisering.

Naar aanleiding van de recente discussie omtrent de invoering van de BA-MA structuur in het Europese hoger onderwijs, blijkt eens te meer hoe het nieuwe Europa zich steeds vaker profileert met heel oude (en beladen!) idealen uit het humanisme en de Verlichting. Primair onder deze populaire mythes is het neo-koloniale geloof in een onbegrensd reizen om te leren en daaraan gekoppeld: het belang van grenzeloze mobiliteit in een geglobaliseerde kennismaatschappij. Deze lezing biedt een cultuurkritische interventie in Europa's universele, kosmopolitische pretenties en pleit voor een 'verstrooide' en gesitueerde kennis op wereldschaal. Bepaalde ontwikkelingen binnen de digitale media (de website-kunst) kunnen ons deze alternatieve diaspora-ervaring leveren.

Locatie

Aula van de UvA, Singel 411 (hoek Spui) te Amsterdam. De parkeermogelijkheden in de naaste omgeving zijn zeer beperkt. Vanaf het Centraal Station is de Aula te bereiken met tramlijnen 1, 2 en 5, halte Spui.

Toegang

Vrij

.. (webmaster@uva.nl)
Bron: UvA Agenda

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie