Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Herfkens geeft visie op het Nederlandse ontwikkelingsbeleid

Datum nieuwsfeit: 08-03-2001
Bron: Ministerie van Buitenlandse Zaken
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Buitenlandse Zaken

www.minbuza.nl/content.asp?Key=410844Ministerie van Buitenlandse Zaken Persbericht

Nummer: 31

Datum: 7 maart 2001

Minister Herfkens (Ontwikkelingssamenwerking) geeft donderdagmiddag in het Koninklijk Instituut voor de Tropen in Amsterdam tijdens een publieke hoorzitting haar visie op het Nederlandse ontwikkelingsbeleid. Op verzoek van Buitenlandse Zaken organiseert de Nederlandse Commissie voor Duurzame Ontwikkeling (NCDO) de hoorzitting naar aanleiding van het bezoek van de delegatie van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). De commissie voor ontwikkelingssamenwerking van de OESO (DAC) beoordeelt iedere drie à vier jaar het OS-beleid van de aangesloten landen.

Het is voor het eerst dat een deel van de beoordelingsgesprekken ten behoeve van het zogenaamde DAC-examen plaatsvindt in de vorm van een publieke bijeenkomst. De resultaten van dit 'examen' zullen later dit jaar worden gepubliceerd.

De OESO-delegatie, met onder meer vertegenwoordigers uit Duitsland en Portugal, heeft reeds bezoeken gebracht aan Burkina Faso en Mozambique, waarmee Nederland een uitgebreide ontwikkelingsrelatie onderhoudt. Deze week is de delegatie in Nederland om in Den Haag de diverse onderdelen van het beleid tegen het licht te houden en te spreken met relevante vertegenwoordigers van onder meer particuliere organisaties, bedrijfsleven en parlement.

Van de 22 OESO-landen die als donoren in de DAC zijn verenigd is Nederland, uitgedrukt in percentage van het Bruto Nationaal Product (BNP), de derde grote donor met bijna 0,8 procent. Alleen Denemarken en Noorwegen scoren hoger. Samen geven de de donoren niet meer dan gemiddeld 0,24 procent van hun BNP aan ontwikkelingssamenwerking uit. In geld uitgedrukt is Nederland de zesde grote donor.

Op verzoek van het ministerie van Buitenlandse Zaken belegt de Nationale Commissie voor Duurzame Ontwikkeling (NCDO) donderdag in het Amsterdamse tropeninstituut een bijeenkomst met vertegenwoordigers van particuliere organisaties, bedrijfsleven en parlement. Zij zullen met de OESO-delegatie van gedachten wisselen over het Nederlandse OS-beleid en de publieke betrokkenheid daarbij.

Plaats en tijd: Koninklijk Instituut voor de Tropen, Mauritskade 63, Amsterdam; 8 maart 2001, 15:00 uur. Het optreden van minister Herfkens vindt om ca. 16:00 uur plaats.

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met de afdeling Voorlichting en Communicatie, persvoorlichting, tel. 070-3486785 .

===

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie