Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Evaluatie van materieelprojecten

Datum nieuwsfeit: 08-03-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Ministerie van Defensie
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van DefensieBrieven aan de Kamer


Evaluatie van materieelprojecten

07-03-2001

Naar aanleiding van mijn brief nr. M2000005740 van 29 november 2000 (antwoorden op Kamervragen over de evaluatie van het project M-fregatten) vroeg de vaste commissie voor Defensie nadere informatie over de criteria op grond waarvan wordt besloten tot het evalueren van materieelprojecten, inclusief de aan de krijgsmachtdelen gemandateerde projecten.

Zoals in het Defensie Materieelkeuzeproces is verwoord, wordt de beslissing een evaluatierapport op te stellen genomen aan de hand van de financiële omvang van het project (groter dan f 500 miljoen) of aan de hand van bijzondere aspecten, zoals complexiteit, internationale samenwerking, politieke gevoeligheid, uitzonderlijke commerciële facetten of met deze aspecten samenhangende speciale publieke en parlementaire belangstelling. Een evaluatie wordt gehouden nadat het desbetreffende materieel is ingestroomd.
Op grond van de genoemde criteria kunnen ook projecten met een financiële omvang kleiner dan f 500 miljoen in aanmerking komen voor een evaluatie. Hieronder vallen eveneens de aan de krijgsmachtdelen gemandateerde projecten.

Voorbeelden van materieelprojecten die zijn onderworpen aan een evaluatie zijn het project M-fregatten (vanwege de financiële omvang) en het project KDC-10. De evaluatie hiervan was ingegeven door het verloop van het project en de ontwikkeling van de kosten.

In de komende jaren wordt bij een aantal grote materieelprojecten een evaluatieonderzoek gehouden. Dit betreft onder meer de projecten MLU-F16 jachtvliegtuigen, Luchtverdedigings- en commandofregatten, Bewapende helikopters en Vervanging pantservoertuigen. Een voorbeeld van een kleiner project dat de komende jaren op grond van genoemde criteria voor evaluatie in aanmerking kan komen is het Licht Verkennings- en Bewakingsvoertuig voor de Koninklijke landmacht.

DE STAATSSECRETARIS VAN DEFENSIE,

H.A.L. van Hoof

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie