Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

EU over situatie in de Republiek Macedonië

Datum nieuwsfeit: 09-03-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
European Union

FYROM : Security situation at the border with the Federal Republic of Yugoslavia Press Release: Brussels (09-03-2001) - Press: 101 - Nr: 6924/01


Brussel,
9 maart 2001

6924/01 (Presse 101)

P 57/01

PERSMEDEDELING

Onderwerp :

Verklaring van het voorzitterschap namens de Europese Unie over de veiligheidssituatie aan de grens tussen de voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië

en de Federale Republiek Joegoslavië

De EU acht de stabiliteit van de voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië van fundamenteel belang voor de toekomstige ontwikkeling van de hele regio en herhaalt haar krachtige veroordeling van de recente aanvallen van extremistische etnische Albanezen in het gebied, die de stabiliteit en de veiligheid van het land en de regio in gevaar brengen.

Het Politiek en Veiligheidscomité van de EU heeft op 9 maart met de minister van Buitenlandse Zaken van de voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië, de heer Srgjan Kerim, gesproken over het eerder op 7 maart in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties gepresenteerde actieplan van zijn regering met maatregelen gericht op de beëindiging van het geweld en op het creëren van duurzame stabiliteit aan de grens met de Federale Republiek Joegoslavië. De EU steunt het beleid van deze regering dat gekenmerkt wordt door passende terughoudendheid en waarmee gestreefd wordt naar het bewaren van de politieke stabiliteit in het land en naar het bevorderen van harmonie en samenwerking tussen alle etnische groepen van de bevolking. In deze context verwelkomt de EU de toegenomen contacten tussen KFOR, UNMIK en de autoriteiten van de voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië om de labiele situatie in het grensgebied het hoofd te bieden. Zij toont zich ingenomen met de maatregelen die reeds zijn getroffen, in het bijzonder door KFOR.

Zij doet een beroep op alle buurlanden en alle internationale organisaties die in het gebied actief zijn, om na te gaan welke steun zij zouden kunnen bieden. Zij benadrukt de belangrijke rol, vooral voor de waarneming langs de grenzen van de voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië van KFOR, de EU en haar waarnemersmissie (EUMM) en de waarnemersmissie van de OVSE in Skopje in verband met een eventuele uitbreiding van het conflict.

De EU herinnert aan het belang van het geïntegreerde toezicht op de grenzen en is bereid de inspanningen van de landen in de regio te steunen. In de context van de verbetering van de betrekkingen tussen de verschillende etnische groepen draagt de EU aanzienlijk bij aan de Universiteit van Zuidoost-Europa in Tetovo.

De EU roept opnieuw alle politieke krachten in de voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië en in Kosovo op om zich te distantiëren van de recente aanvallen en de groeperingen die hierachter zitten te isoleren en om hun verantwoordelijkheid voor de vrede en stabiliteit in de regio op zich te nemen. Zij bevestigt dat zij ten zeerste gehecht is aan het beginsel van de onschendbaarheid van internationaal erkende grenzen in de regio en aan de soevereiniteit en de territoriale onschendbaarheid van de voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië.reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie