Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Presentatie lezingenbundel Vakbeweging in de Friese Venen

Datum nieuwsfeit: 09-03-2001
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
FNV

Vakbeweging in de Friese Venen
Regio Noord - (groningen@fnv.nl)

Op vrijdagmiddag 9 maart om 16.00 uur vindt in Oldeberkoop de presentatie plaats van de lezingenbundel "Vakbeweging in de Friese Venen". De bijeenkomst wordt gehouden in het gebouw van www.oldeberkoop.nu/stichting_stellinwarver_schrieve.htm (de Stellingwarver Schrieversronte). De lezingenbundel is een initiatief van de Vakbondshistorische Vereniging werkgroep Fryslân en de Stellingwarver Schrieversronte. Het eerste exemplaar zal in ontvangst worden genomen door Kamervoorzitter Jeltje van Nieuwenhoven.

Verheugd
De VHV Fryslân organiseerde op 6 november 1999 in Ravenswoud een drietal lezingen over het Nationaal Arbeids-Secretariaat (1893-1940), toegespitst op de Friese veenarbeiders en dan met name in de Zuidoosthoek van de provincie. Het eerste exemplaar van de nieuwe bundel wordt aangeboden aan mevrouw Jeltje van Nieuwenhoven, voorzitter van de Tweede Kamer, geboren en getogen in de Stellingwerven. Dr. Cor Trompetter uit Wolvega zal het eerste exemplaar aan de kamervoorzitter overhandigen. Het moge duidelijk zijn dat de samenwerkende organisaties bijzonder verheugd zijn over de komst van mevrouw Van Nieuwenhoven.

Noodzaak van organisatie
De Vakbondshistorische Vereniging (VHV) werkgroep Fryslân is actief in het veiligstellen van archieven en historische zaken (o.a. vaandels) uit de historie van de vakbeweging (FNV, CNV, MHP en haar voorgangers). Dr. Cor Trompetter uit Wolvega in dagelijks leven historicus in dienst van de IJsselakademie in Kampen en fractievoorzitter van de PvdA in Weststellingwerf zal het eerste exemplaar aanbieden en inleiden. Verwacht wordt dat mevrouw Van Nieuwenhoven nader ingaat op de emancipatie van mensen, de noodzaak van organisatie (partij en vakbeweging) en het belang van het vastleggen van deze geschiedenis.

Sociale geschiedenis
De Stellingwarver Schrieversronte gaf al eerder enkele bundels met lezingen uit. Met name de bundel "Sociale strijd in Appelscha" en lezingen gehouden op 8 november 1991 over anarchisme en socialisme rond 1890 sluiten aan op de nieuwe bundel. Dat de sociale geschiedenis van Stellingwerf volop in de belangstelling staat, bewijst de herdruk in 1999 van de in 1996 uitgegeven studie "Appelscha. Bolwerk van anarchisme en radicaal socialisme" van de hand van Dr. Jur Schuur uit Assen. De eerste druk van dit Schrieversronte-boek over een enkel dorp had al een oplage van 700 stuks.

Nieuwe bundel
De nieuwe bundel lezingen bevat een drietal inleidingen, te weten van Marten Buschman uit Den Haag, Kerst Huisman uit Leeuwarden en Hans van Borselen uit Fochteloo. Buschman schetst de ontwikkeling van het N.A.S., de eerste landelijke vakcentrale. Huisman schetst de ontwikkelingen in Friesland en Hans van Borselen kijkt naar de situatie in en om Appelscha. De vakvereniging van veen- en landarbeiders in Appelscha telde bij oprichting 140 leden (op plm. 1000 inwoners). De bundel is voorzien van illustraties.

Bijeenkomst
De bijeenkomst staat onder leiding van Joop van den Berg, oud-lid van de Tweede Kamer voor de PvdA maar nu in de hoedanigheid van voorzitter van de werkgroep Fryslân van de Vakbondshistorische Vereniging. Rienk J. de Jong uit Sneek ook van VHV werkgroep Fryslân verzorgde de DTP-werkzaamheden voor dit project en hielp de Stellingwarver Schrieversronte bij de verdere organisatie. De bundel verschijnt in een oplage van 500 stuks, telt 48 pagina's en gaat f 15,00 kosten.

Nadere informatie
Inlichtingen over het boek en de presentatie bij: Joop van den Berg, tel. 0513-628487, voorzitter VHV werkgroep Fryslân.

Meer nieuws? Ga naar www.fnv.nl/noord.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie