Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Congres UvA: Invloed van klimaat en tektoniek op rivieren

Datum nieuwsfeit: 09-03-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Vrije Universiteit Amsterdam
Zoek soortgelijke berichten
Vrije Universiteit Amsterdam

Informatie voor de pers. Vrije Universiteit Amsterdam. 06/03/2001Invloed van klimaat en tektoniek op rivieren

Nederlanders en alle andere wereldburgers die in rivierdelta´s wonen, zullen in de toekomst rekening moeten gaan houden met een verandering in de dynamiek van rivieren. Doordat het klimaat wereldwijd verandert, blijft op lokaal niveau regenval uit of juist andersom: er valt veel meer regen in een kortere periode, met alle gevolgen voor het riviergedrag van dien.

Om beter te weten te komen wat de invloed van klimaatsverandering op het gedrag van rivieren is, organiseert de afdeling Kwartairgeologie en Geomorfologie van de Faculteit der Aardwetenschappen van de Vrije Universiteit van vrijdag 9 tot en met maandag 12 maart het congres Fluvial response to rapid climatic changes, waarop rivierexperts uit verschillende landen bijeenkomen. Het congres, gesitueerd in Haarlem, vindt plaats namens de Fluvial Archives Group (FLAG), die verbonden is aan de International Union for Quaternary Research (INQUA).

De bijeenkomende deskundigen reconstrueren veranderingen in riviergedrag en klimaat uit bestaande geologische archieven. Klimaatsveranderingen komen al sinds het ontstaan van de aarde voor. Door rivierafzettingen en -landschapsvormen uit vroegere opwarmings- en afkoelingsfasen van het klimaat te bestuderen, kunnen onderzoekers de reactie van rivieren op klimaatsveranderingen bepalen. De sprekers zullen vooral aandacht schenken aan klimaatsveranderingen op de schaal van enkele eeuwen.

Op de laatste dag van het congres, 12 maart, vormt de invloed van tektoniek u bewegingen in de aardkorst zoals aardbevingen en breukbewegingen u op rivieren het hoofdonderwerp. Deze themadag is getiteld The impact of tectonics on fluvial systems.

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie