Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

VVD slaat alarm over toestroom Angolese asielzoekers

Datum nieuwsfeit: 09-03-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
VVD

VVD slaat alarm over toestroom Angolese asielzoekers


Groep: Tweede-Kamerfractie Datum: 9 maart 2001
De VVD-Tweede Kamerfractie is zeer verontrust over de toenemende stroom asielzoekers uit Angola en wil weten hoe de staatssecretaris van Justitie dit proces gaat keren.

VVD-woordvoerder Henk Kamp wil van staatssecretaris Kalsbeek van Justitie weten waarom de Angolezen juist naar ons land komen en wat zij gaat doen om dit proces te keren.

Het aantal Angolese asielzoekers is tussen 1997 en 2000 gestegen van 370 naar 2.200 per jaar. Op dit moment dient bijna de helft van alle Angolezen die in Europa asiel zoeken, de aanvraag in Nederland in. Nederland heeft 5 % van de inwoners van Europa. Alleen al in de maand januari 2001 vroegen evenveel Angolezen asiel in Nederland (350) als in het hele jaar 2000 in Duitsland, dat ruim zes keer zoveel inwoners heeft.

Kamp: Er is geen enkele reden om in ons land meer asielzoekers uit Angola op te vangen dan in alle andere, vaak veel grotere Europese landen. Integendeel, wij hebben in Nederland de afgelopen jaren al zoveel asielzoekers opgevangen dat de immigratiedienst en de rechtbanken verstopt zitten en de opvangcentra overvol zijn. Het gaat bovendien niet alleen om Angola. Ook uit andere Afrikaanse en Aziatische landen komen onevenredig veel asielzoekers naar Nederland. Als dit zo door gaat, slagen we er nooit in alle asielprocedures tijdig af te handelen en degenen die een verblijfsvergunning krijgen een volwaardige plaats in onze samenleving te laten innemen.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie