Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Veiliger in de zon met ESA's satellietgegevens

Datum nieuwsfeit: 09-03-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
KNMI

Nieuws KNMI
9 maart

Veiliger in de zon met ESA's satellietgegevens

Zonnen wordt veiliger dankzij de nieuwe "fast ozone profile" service ontwikkeld bij het KNMI. Deze geheel nieuwe techniek, waarbij gebruik wordt gemaakt van satellietgegevens, is ontwikkeld in het kader van het "Data User Programme" van de European Space Agency (ESA). Binnen enkele uren is een driedimensionale wereldkaaart beschikbaar van de ozonverdeling in de atmosfeer. Dat is niet alleen nuttig voor UV-verwachtingen, maar ook voor de dagelijkse weersverwachting. Een betere kijk op stromingspatronen in de hogere atmosfeer levert belangrijke informatie op voor het maken van weerberichten.

"Drie jaar geleden had niemand gedacht dat dit haalbaar zou zijn," herinnert ESA's Claus Zehner, die het ERS grondsegment uitbreidde om de GOME metingen zeer snel aan het KNMI te leveren voor de ontwikkeling van deze nieuwe service aan gebruikers.

"De grote uitdaging is de computerberekening," legt KNMI-ozononderzoeker Ronald van der A uit. "Om de totale hoeveelheid ozon te berekenen, gebruik je slechts een deel van het spectrum dat weerkaatst wordt uit de atmosfeer. Om een profiel te genereren, kijk je naar een veel groter deel van het spectrum, waarbij elk gedeelte correspondeert met een weerkaatsende laag op een bepaalde hoogte in de atmosfeer. Op zichzelf is dit niet zo'n grote stap- de werkelijke doorbraak ligt in het feit dat de profiel informatie even snel uit de data wordt gehaald als de metingen binnen komen. We kunnen de profielen op het web zetten drie uur nadat meting is uitgevoerd."

Met vriendelijke groet

Harry Geurts
persvoorlichter KNMI

Postbus 201
3730 AE De Bilt
telefoon: 030 22 06 317
telefax: 030 221 11 95
mailto:geurts@knmi.nl
www.knmi.nl

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie