Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Oekraïense landbouw zoekt samenwerking met Nederland

Datum nieuwsfeit: 09-03-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Senter
Zoek soortgelijke berichten
Senter

09 Mar 2001.

Oekraïense landbouw- en voedselsector zoekt samenwerking met Nederland

Nederlandse bedrijven met concrete voornemens voor investeringen in en/of duurzame handelsrelaties met de Oekraïense landbouwsector en agribusiness kunnen tot en met 23 april voorstellen indienen voor economische samenwerkingsprojecten binnen het Programma Samenwerking Oost-Europa (PSO).

Oekraïne, `de graanschuur van Europa´, heeft grote potentie voor de productie en verwerking van granen, aardappelen, zuivel, vlees, groente, bloemen, vis etc. Het land biedt daarom perspectief voor initiatieven van Nederlandse agrarische ondernemers, toeleverende industrie, (voedsel-)verwerkende industrie, kennisbedrijven en handel. Het land is bezig met een moeizaam economisch hervormingsproces. De afgelopen jaren heeft dit proces weer nieuwe impulsen gekregen op het vlak van privatisering (o.a. grond) en fiscale en administratieve hervormingen.

Via het PSO, een programma van het Ministerie van Economische Zaken dat tot doel heeft een duurzame economische samenwerking tussen Nederlandse en Midden- en Oost Europese bedrijven te bevorderen, kunnen Nederlandse ondernemers nu een bijdrage van 100 procent krijgen voor het realiseren van samenwerking met een Oekraïense partner op het gebied van de landbouw en voedselverwerking.

Projectideeën indienen
Senter Internationaal, dat het PSO uitvoert voor het ministerie, roept (consortia van) bedrijven op nu ideeën in te dienen voor projecten ten behoeve van de thema´s Landbouw en Voedselverwerking in Oekraïne. De voorkeur gaat uit naar projecten waarbij de nadruk ligt op ketenbenadering. Projecten hebben een gemiddelde omvang van NLG 1 miljoen tot NLG 2 miljoen en een duur van ongeveer twee jaar.

Bestaande PSO-projecten in Oekraïne

Voorbeeld van een aantal andere PSO-projecten in de Oekraïne op het gebied van landbouw en voedselverwerking betreffen: het verbeteren van de kwaliteit van brouwgerst

bij primaire landbouwbedrijven en de afstemming op de rest van de keten, het verbeteren van het maalproces tot meel en de lokale productie van machines hiervoor, het ontwikkelen van een fabriek voor de verwerking van agrarische producten in conservenvoedsel met Europese standaarden, het verbeteren van veevoeder, het verbeteren van de kwaliteit en kwantiteit van melk met bijborend modern stalsysteem en boerderijbenodighedenservice, het aanpassen van zuivelfabrieken en de ontwikkeling van fruitproductie, inclusief de verpakking, marketing en ontwikkeling van een bijbehorende afzetketen.

Mogelijkheden in andere landen Binnen het programma PSO voor Landbouw en Voedselverwerking bestaan in 2001 ook mogelijkheden in Albanië, Armenië, Bosnië-Herzegovina, Bulgarije, Georgië, Kazachstan (verwacht), Kroatië, Macedonië, Montenegro, Moldavië, Roemenië, Servië (verwacht) en de Russische Federatie.

Meer informatie
Meer specifieke voorwaarden en voorkeuren kan men terugvinden in het inschrijvingspakket. Nederlandse ondernemers die geïnteresseerd zijn in een inschrijvingspakket, kunnen dit via fax of e-mail kenbaar maken aan Senter Internationaal, mevrouw B. Navky, fax (070) 361 05 02, e-mail: (b.navky@senter.nl), onder vermelding van nummer PSO1/UA/1. Vanaf 16 maart kan het inschrijfpakket worden gedownload van internet: www.senter.nl/pso.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie