Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Toespraak premier Kok bij onthulling 'Tekens in Westerbork'

Datum nieuwsfeit: 11-03-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Ministerie van Algemene Zaken
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Algemene Zaken

ALLEEN GESPROKEN WOORD GELDT

Toespraak van minister-president Kok t.g.v. de officiële onthulling van het monument "Tekens in Westerbork", op zondag 11 maart 2001

Het is noodzakelijk dat een ieder, jong of oud, doordrongen is en blijft van de gruwelen die hier een kleine zestig jaar geleden hebben plaatsgevonden. In deze eens zo vredige omgeving, bij dit stille spoor, lag voor tienduizenden onschuldige mannen, vrouwen en kinderen het begin van mensonterende transporten naar het ergste, meest huiveringwekkende wat medemensen kan worden aangedaan.

(Westerbork)

Het verblijf in Westerbork was al een dieptepunt.
Etty Hillesum schreef over het kamp: "De ellende die hier heerst, is werkelijk onbeschrijflijk. In de grote barakken leeft men als ratten in een riool".

(De ondergang)

Ondanks donkere vermoedens, wisten de bewoners niet dat Westerbork het voorportaal was van vernietigingskampen als Auschwitz-Birkenau, Sobibor, Bergen Belsen, Mauthausen en Theresienstadt.

Talloze Joodse gezinnen met ouders, grootouders en kleine kinderen werden planmatig, systematisch en meedogenloos omgebracht in gaskamers en verbrand in crematoria.
Het was moord, moord met voorbedachte rade op kinderen, gezinnen en families, volkerenmoord, een misdrijf tegen de menselijkheid zelf. Iedere confrontatie met deze onvoorstelbare onmenselijkheid snijdt door de ziel, telkens weer.

(Terugkeer van de overlevenden)

Het is nauwelijks voor te stellen dat en hoe sommigen aan deze hel wisten te ontsnappen.
Na hun vertrek uit Westerbork hebben zij dagelijks en direct de dood in de ogen gezien.
Die beelden en ervaringen vervlogen niet zomaar bij en na de bevrijding. De overlevenden zijn blijven worstelen met het verleden, vervuld van het brandende en ernstige leed.
De historicus Von der Dunk spreekt in van "geschonden groepen", mensen die door hun oorlogservaringen diepgaand en permanent zijn getekend.

Scherper dan toen, toen zij, uitgemergeld en vervreemd van een normaal bestaan terugkeerden uit de kampen, beseffen wij nú dat hun opvang en begeleiding in onze samenleving beter had gekund.
Familie, vrienden en bekenden, velen, soms zeer velen uit de oude omgeving, waren omgekomen.
De omgeving van voorheen was ook overigens ingrijpend veranderd. Huizen waren verdwenen of werden door onbekenden bewoond. Persoonlijke bezittingen bleken soms spoorloos verdwenen of geroofd. De procedures bij diverse instanties om verdwenen bezittingen terug te krijgen, waren niet zelden omslachtig en zwaar.

Zo kwamen mensen uit de kampen, die onvoorstelbaar veel leed hadden ondergaan, terug in een geruïneerd land waarin iedereen zijn of haar eigen zorgen en sores had. Alle energie in Nederland werd gericht op herstel, wederopbouw en een nieuwe toekomst.
De handen moesten uit de mouwen.
Voor omzien en emoties gunde men zichzelf en anderen weinig tijd.

Wel werd vanaf het begin rekening gehouden met de materiële positie van "geschonden groepen".

De opzet en verbetering van voorzieningen voor oorlogsslachtoffers vormde onderdeel van de naoorlogse verzorgingsstaat.

(Late erkenning)

De immateriële component bleef daarbij achter.
Lange tijd bleef bij te velen te zeer onbekend welk gruwelijk oorlogsverleden groepen landgenoten in stilte met zich moesten meedragen.
Onbekend bleef ook te zeer dat de zwaarte van de last van een onverwerkt verleden op latere leeftijd eerder toe- dan afneemt.
De tijd heelt niet alle wonden.

Met de bevrijding en de terugkeer voor hen die wisten te overleven was de oorlog voor velen niet voorbij.

Het is heel bijzonder dat enkele voormalige bewoners van Westerbork deze onthulling vandaag bijwonen.
Eén van hen, de heer Schelvis, behorende tot de zeer kleine groep die een verblijf in het kamp Sobibor overleefde, heeft het initiatief genomen voor een plan waarvan dit monument het resultaat is.

(Betekenis projecten)

Dit project vindt zijn oorsprong in gebleken tekortkomingen in het naoorlogse rechtsherstel.
In hoofdzaak gaat het daarbij om individuele uitkeringen maar daarnaast worden ook collectieve doelen ondersteund.

Bij deze collectieve bestemmingen gaat het om het ruimere kader van onze herinnering aan het oorlogsverleden, om educatie en bezinning omtrent oorzaken en gevolgen ervan.
Voorop staat daarbij respect voor hen die het leven moesten laten en voor allen die onherstelbaar leed hebben moeten dragen.
Wat hen is overkomen, mag niet opnieuw gebeuren.

De nagedachtenis aan de voormalige bewoners van Westerbork behoort voor ons een aansporing te zijn om blijvende alertheid te tonen voor ontwikkelingen in de verkeerde richting, voor de gevaren van opkomende vormen van racisme op discriminatie.

(Onderwijs)

Een belangrijke rol is hierbij weggelegd voor het onderwijs en de kennisoverdracht aan de jeugd.

Voor steeds meer mensen vormen de ervaringen van de oorlog de inhoud van een boek dat men niet kent.
Tweederde van de bevolking is na de oorlog geboren.

Voorlichting en onderwijs over de Holocaust bieden de kans om de banden tussen generaties te verstevigen en te wijzen op de betekenis van verdraagzaamheid, betrokkenheid en gemeenschapszin in een pluriforme samenleving.

(Internationale samenwerking)

Er is alle reden om onze inspanningen op het gebied van herinnering, jeugdvoorlichting en onderwijs te delen met andere landen. De fundamenten van onze vrijheid en democratische rechtsorde zijn, in reactie op de verschrikkingen van de oorlog neergelegd in de Europese Conventie voor de Rechten van de Mens.
Deze beginselen liggen mede ten grondslag aan de naoorlogse samenwerking tussen Europese landen en het proces van Europese integratie.

(Toekomst)

Wij willen zeker stellen dat de "Tekens in Westerbork" ook richting geven aan de toekomst.

Een toekomst waarin wij met elkaar, bewust en blijvend inhoud geven aan de herinnering aan de bewoners van Westerbork, de gedeporteerden en de slachtoffers van de vernietingskampen.
Dat is een duurzame verplichting, een kompas dat richting geeft aan onze eigentijdse verantwoordelijkheden als burgers van een democratische samenleving.


* * * * * * *

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

actuele persberichten

Zorgkosten Nederland overstijgen rest van Europa
De zorgkosten per hoofd van de bevolking zijn naar verhouding in Nederland bijna het hoogst van heel Europa. Een Nederlander...

ABB Research Award ter ere van Hubertus von Grunberg voor Jef Beerten
Eerste ABB Research Award ter ere van Hubertus von Gruenberg voor dr. Jef Beerten ZUeRICH-(BUSINESS WIRE)- Dr. Jef Beerten van...

Speedheat heeft warm hart voor vrije architectuur
In 2016 bestaat Speedheat Nederland, specialist in elektrische vloerverwarming, 20 jaar. Ter gelegenheid van dit jubileum organiseert het bedrijf in...

Dubline introduceert één mobiele telefoon met twee lijnen
Dubline introduceert vandaag een app die het gemak en vrijheid van een mobiele telefoon combineert met de professionaliteit van een...

Verplicht publicatie van 'slaperstarieven' energiecontracten
Recent concludeerde bestuurslid Henk Don van de consumentenwaakhond ACM dat consumenten het aanbod van energieleveranciers nu beter begrijpen en vergelijken....

UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict
UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict EMBARGO 24-10-2016 00.01 uur 21 oktober 2016 UNICEF: 1,7...

Actie tegen TTIP en CETA; 180.000 handtekeningen voor referendum
Duizenden mensen in actie tegen TTIP en CETA Ruim achtduizend mensen, waaronder honderden leden van de SP en ROOD, voerden...

Groeibedrijf Jongens van de Tekeningen lanceert internationaal merk
Na snelle groei in Nederland – met een omzet die dit jaar door de €1M heen schiet - gaan de...

Wereldstotterdag op 22 oktober 2016
Iedereen heeft wel eens gehoord van de stotteraar die in een vlaag van boosheid zonder haperen kan schelden. Of die...

Enversed opent Europa's grootste Virtual Reality Center in Eindhoven
Europa´s grootste Virtual Reality Experience Center opent over 2 maanden haar deuren in Eindhoven. Tijdens de Dutch Design Week (22...

Tips om een goede loodgieter te vinden
Het blijkt voor consumenten steeds lastiger te worden om een goede loodgieter in de buurt van hun woning te vinden....

Duitse ontwerpster op Nederlandse breidagen
Op 21 & 22 oktober 2016 vinden de ‘Nederlandse breidagen’ plaats in de IJsselhallen in Zwolle. Een evenement dat geheel...

Guapa B.V. pioniert met Magento Enterprise in Benelux
Vanaf het moment dat Magento eind vorig jaar met hun versie 2 op de markt kwam was het voor haar...

Twintig jaar online vereniging Women on the Web
Komende maand bestaat de Nederlandse vereniging Women on the Web twintig jaar. Op het hoogtepunt, eind 2007, telde de vereniging...

Verbod stierenvechten Catalonië geannuleerd
Het Spaanse Constitutionele Hof heeft het Catalaanse verbod op het stierenvechten geannuleerd. Een groep senatoren van de conservatieve politieke partij...

Tramadol Pijnstillers vanaf 2016 op de dopinglijst
Vanaf januari 2016 zal de veelbesproken pijnstiller Tramadol op de verboden lijst komen. Ook de nevenproducten Tramadolor en Tramal zullen...

Marokko blijft veilig land van herkomst
Aanwijzing Marokko als veilig land van herkomst blijft voorlopig in stand Donderdag 20 oktober 2016 De staatssecretaris van Veiligheid en...

6 uur livestream met veel tips voor ondernemers #TTM6Jaar
A.s. donderdag 20 oktober bestaat social media bureau TTM Communicatie uit Leerdam precies 6 jaar! Reden dus voor een feestje......

Trime-app helpt bewoners besparen op de energierekening
Bewoners die huren bij woningcorporatie Eigen Haard kunnen nu tot honderden euro’s per jaar besparen door mee te doen aan...

Biografie over vlogger Enzo Knol verschenen
Binnenkort bereikt de vlogger de 1 miljardste view op zijn kanaal. In dit boek: wat Enzo zijn kijkers in zijn...

Standbouw geïnspireerd op de opvouwbare Albert Heijn boodschappenkrat
Onze boodschappen vervoeren we in handige kratjes, met een eenvoudige beweging op te vouwen en weer uit te klappen. Ze...

Nederlanders kiezen voor producten met keurmerk
Keurmerken spelen bij zes op de tien (61%) Nederlanders een rol bij de keuze voor eten en drinken. Voor consumenten...

Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of Intelligence
“The best or worst thing to happen to humanity” - Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of...

ExoMars TGO reaches Mars orbit while EDM situation under assessment
The Trace Gas Orbiter (TGO) of ESA’s ExoMars 2016 has successfully performed the long 139-minute burn required to be captured...

Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken
Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken ROTTERDAM, Nederland-(BUSINESS WIRE)- Als reactie op de toenemende complexiteit en versplintering binnen mobiele...

Recordaantal (1,5 miljoen) overweegt overstap zorgverzekering
Een recordaantal Nederlanders - 1,5 miljoen - overweegt om voor 2017 over te stappen naar een andere zorgverzekering. Dat zijn...

'Dawn of the Bison' - Jasper Doest, Wildlife Photographer of the Year
Voor de vijfde keer in vijf jaar tijd gooit de Vlaardingse fotograaf Jasper Doest (37) hoge ogen bij de prestigieuze...

Versnelde aanpak Merwedebrug A27
Versnelde aanpak Merwedebrug A27 | Rijkswaterstaat Versnelde aanpak Merwedebrug A27 Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 18 oktober 2016- Laatste update: 18...

Grootste groene vrijwilligersdag van Nederland: Natuurwerkdag
Samen buiten aan de slag, dat kan op de eerste zaterdag van november op de Natuurwerkdag. In 2016 organiseert LandschappenNL...

Stichting De Hond Kan De Was Doen lanceert 'making life easier'
Ter gelegenheid van LEGO®World 2016 van dinsdag 18 tot en met maandag 24 oktober in de Jaarbeurs Utrecht wordt een...

Dertig jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg
30 jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg Breda, 18 oktober 2016 30 jaar cel geëist voor...

Razendsnelle groei voor groothandel in de erotiek
EDC Internet groeit razend snel met de online verkoop van seksartikelen. Met deze razendsnelle groei is het bedrijf uitgeroepen tot...

Online stemmen kan nu met een selfie
Online stemmen kan nu met een selfie LONDEN-(BUSINESS WIRE)- Smartmatic presenteert deze week het eerste online verkiezingssysteem dat de identiteit...

Speedheat viert twintig jaar elektrische vloerverwarming in Nederland
Speedheat Nederland bestaat twintig jaar. Die mijlpaal laat Nederlands nummer 1 in elektrische vloerverwarming niet zomaar voorbijgaan. Er staan verschillende...

Texels Bock opnieuw in de prijzen
Texels Bock heeft de tweede plaats bij de verkiezing ‘Lekkerste Bockbier van Nederland’ in de wacht gesleept. Dit typische herfstbier...

L’eau werkt voor het Leger des Heils
L’eau, reclamebureau voor gedragsbeïnvloeding, werkt sinds kort voor het Leger des Heils. Na een korte kennismakingsperiode heeft l’eau haar visie...

OR ProRail noemt kabinet onzorgvuldig en onbehoorlijk
OR ProRail boos op onzorgvuldig en onfatsoenlijk kabinet De Ondernemingsraad van ProRail vindt dat het kabinet zeer onzorgvuldig en zelfs...

Elevated Risk of Cholera Urges New United Nations Approach to Cholera
Elevated Risk of Cholera Makes New United Nations Approach to Epidemic ‘All the More Urgent’, Deputy Secretary-General Tells Member States |...

OnlineSeminar genomineerd voor internationale streaming media award
OnlineSeminar is genomineerd voor een Streaming Media European Readers' Choice Award in de categorie beste Webcast Platform. Het is de...

Tweede keer op rij 100% klanttevredenheidsscore Giarte voor Open Line
Op 11 oktober zijn de resultaten bekend gemaakt van het Outsourcing Performance onderzoek van Giarte. Open Line heeft voor de...

Open Line wederom Cisco’s Cloud _ Managed Services Partner
Op 6 oktober heeft Cisco tijdens haar Partner New Year’s & Awards Drinks in Amerongen bekendgemaakt welke Nederlandse partners de...

Verschenen: Leerboek- en naslagwerk Inventor 2017
Uit handen van de bekende Nederlandse auteur Ir. Ronald Boeklagen heeft TEC/CADCollege haar nieuwste jaargang 2017 van de serie ‘Inventor,...

“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”
“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen” Persbericht 12 oktober 2016 “Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”...

Vakantieparken in Nederland zijn vol
De vakantieparken in Nederland zitten deze herfstvakantie nagenoeg vol. Wie nog in een bungalow in eigen land wil verblijven moet...

Expositie en Online Veiling tegen het Stierenvechten
CAS International (Comité Anti Stierenvechten) gaat samen met Marcello’s Art Factory en Global Art vzw een tweetal kunstexposities houden in...

Stop Kamagra nieuw initiatief tegen illegale handel erectiemiddelen
Om de onveilige en ongecontroleerde handel in Kamagra tegen te gaan is de beweging Stop Kamagra opgericht. Stop Kamagra is...

Kledingkopen.nl laat bezoekers bewust shoppen
Niet alleen prijsbewust online kleding kopen, maar ook in het besef hoe kleding is geproduceerd. Dat is wat Kledingkopen.nl haar...

Nederlands bedrijf ontwikkelt veiliger alternatief cloud servers
Steeds meer bedrijven gebruiken virtuele of cloud servers voor bijvoorbeeld hun website. Hier zit echter een veiligheidsrisico aan. Waar fysieke...

Marcella Smeele biedt frisse kijk op muziek marketing
Marcella Smeele, een fris nieuw gezicht in de muziekwereld, lanceert na een uitverkochte eerste ronde dit najaar 8 masterclasses speciaal...

Groot Nederlands ziekenhuis kiest voor Ascom-communicatiesysteem
Groot Nederlands ziekenhuis kiest voor Ascom-communicatiesysteem GOeTEBORG, Zweden-(BUSINESS WIRE)- Medisch Spectrum Twente (MST), het nieuwe 670 bedden tellende ziekenhuis in...