Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Winkelcentrum Heyhoef Tilburg krijgt neonsculptuur

Datum nieuwsfeit: 12-03-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Gemeente Tilburg
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Tilburg

12-03-2001

Ontwerp kunstproject "Geschiedenis dat schrijf je zelf" definitief

Winkelcentrum Heyhoef krijgt neonsculptuur

Burgemeester en wethouders zijn afgelopen maandag 12 maart j.l. op advies van de Tilburgse Kunststichting (TKS) akkoord gegaan met het definitieve ontwerp van Omission voor het kunstproject 'Geschiedenis, dat schrijf je zelf', waarvoor Omission in 1999 opdracht heeft gekregen. Het definitief ontwerp betreft een boek, een website en een neonsculptuur en is in september 2001 gereed. Voor de opdracht, die reeds verstrekt is, is f 155.939,- beschikbaar.

Boek 'Ikwoonhierpuntnl'
Een historisch en sociologisch onderzoek naar de bewoners van de Reeshof is vorig jaar door Cora van Horssen afgerond. Het onderzoek wordt opgenomen in het boek 'ikwoonhierpuntnl', een soort encyclopedie met als thema wonen in de meest brede zin van het woord. Een aantal auteurs zoals onder andere Ole Bouman (hoofdredacteur Archis), Jouke Kleerebezem (cyberian), Peter van de Wiel (Wijkraad Reeshof), Jorinde Seijdel (kunsthistoricus) schrijft op uitnodiging mee aan deze encyclopedie die speciaal wordt vormgegeven door buro 3005.

www.ikwoonhier.nl
Naar aanleiding van het onderzoek is Omission in contact gekomen met verschillende bewoners van de Reeshof en is tot de conclusie gekomen dat er o.a. behoefte is aan een communicatiemiddel. 'www.ikwoonhier.nl' is de naam van de website die speciaal voor de wijk De Reeshof wordt gemaakt en de functie van Forum moet krijgen. Het is de plaats waar mensen informatie uitwisselen over hun directe woonomgeving. Daarnaast kunnen zij deelnemen aan een elektronische forum dat wordt beheerd en onderhouden door de Wijkraad. Zo worden op de site stellingen geplaatst, door bewoners of Wijkraad, waarop gereageerd of gestemd kan worden. Bij het stemmen is meteen de uitslag te zien.

Neonsculptuur
Tenslotte wordt er een neonsculptuur met de tekst 'www.ikwoonhier.nl' geplaatst op de gevel van wijkcentrum. Het aanlichten wordt zo geregeld dat er de volgende woordencombinaties ontstaan: 'ikwoonhier', 'hierwoonik', 'woonikhier'.
Het wijkcentrum en de Wijkraad zijn erg enthousiast over het totale kunstproject.

Achtergrond informatie
Op 21 december 1999 heeft het college van b&w opdracht verstrekt aan Omission om het kunstproject bij winkelcentrum Heyhoef 'Geschiedenis dat schrijf je zelf' te realiseren. Omission bestaat uit een kunstenaarsduo Hans Snoek en Q.S. Serafijn.
Uitgangspunt hiervoor was dat een kunstwerk niet zomaar geïmplanteerd mag worden in een wijk. Het beeld moet als het ware vanuit de locatie en haar gebruikers ontstaan.
Het project bestaat uit de volgende fasen:


1. Historisch en sociologisch onderzoek (reeds voltooid).
2. Boek (in definitieve-ontwerpfase)Beeld (in definitieve-ontwerpfase) bestaande uit een website en een neonsculptuur.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie