Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Uitslag eindstrijd districtsfinale bandstoten tweede klasse

Datum nieuwsfeit: 12-03-2001
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Ademloze eindstrijd districtsfinale bandstoten 2e klasse in de Triangel Hattem

Siebe Vrieswijk Kampioen district Zwolle en Henk van Rijssen nipt net geen Kampioen, maar tweede.

Hattem - De Bep van der Walzaal in de Triangel heeft iets magisch op biljarters. Kennelijk lijkt de ambiance van de zaal een soort patent te hebben op ademloze eindwedstrijden waarbij ook de toeschouwer over een sterk hart moet beschikken. In een zinderende eindstrijd stonden 4 mannen te strijden om de eer. Drie van hen waren kanshebber op de titel, èèn van hen had nog geen punt veroverd in 6 partijen en streed vooral om de eer en streed tot het uiterste. Maar liefst 75 caramboles moesten deze manen neerzetten met over minimaal èèn band te hebben geraakt. Siebe Vrieswijk van biljartvereniging KBC 1911 (Kampen) kwam in de laatste ronde uit tegen Jan Bonthuis van biljartvereniging H.Z.W. (Genemuiden). Beiden waren kanshebber op de kampioenstitel bij winst. Siebe Vrieswijk speelde uiterst gedreven en wist in een snel tempo de partij naar zich toe te trekken. Daarna had Siebe niets meer in de macht en kon hij de eindwedstrijd op de andere tafel volgen. Bij winst van Henk van Rijssen zou hij geen kampioen worden. Het werd een thriller. De tot het uitsterst gedreven Willem Kreule van biljartvereniging de Unie (Nieuwleusen) bleef knokken om niet geheel puntloos de arena te verlaten. Maar ook Henk van Rijssen wist wat er op het spel stond. Blijven volhouden in het systeem van spelen op overhouden. In een kat-en-muis-spel van voor en dan weer achter staan werden de caramboles binnengehaald. Vanuit achterstand kwam Henk weer voor. Nog slechts 9 caramboles te gaan. De tot het uitsters getergde Willem Kreule, die al een keer een zeer fraai gemaakte bal afgekeurd zag omdat hij de verkeerde speelbal nam, had niets meer te verliezen en kreeg vleugels in de laatste twee beurten en won. Henk van Rijsen werd hierdoor tweede en Willem Kreule had zijn eer gered. Arnold Net van Biljartvereniging De IJssel (Kampen) werd derde door de verliespartij van Jan Bonthuis.

Vrijdagavond begonnen de mannen hun districtsfinale. Door twee afzeggingen kwamen de reserves Henk van Rijssen en Jan Bonthuis in de finales terecht. Voor Henk van Rijssen was dit een gelukkige omstandigheid omdat hij in de voorronden van het district wel goed had gespeeld maar door het puntenaantal net buiten de boot viel. De spelers werden door de voorzitter van biljartvereniging DOS - Van Gelder uitgedaagd er een spannende thriller van te maken. Hij besefte op dat moment nog niet dat door deze uitdaging uiteindelijk zijn eigen clubgenoot net het kampioenschap niet binnenhaalde. De paardenmenner en oud DOS-Van Gelderlid Peek Bangma had als titelverdediger helaas moeten afzeggen. Hierdoor was Henk Van Rijssen als 1e reserve geplaatst. Op vrijdagavond onstond al een sportieve maar spannende strijd. Siebe Vrieswijk won de eerste partij en Henk van Rijssen verloor die partij. Maar in de tweede partij wist hij Siebe, die toen z`n tegenstander was, te kloppen met een fenominale serie van 22 over band. Na twee ronden spelen stond alles nog open. Zaterdags ging Siebe er stevig tegen aan. In de derde ronde wist hij te winnen en speelde in de vierde ronde zelfs een winstpartij met een moyenne van 4,41. De vijfde partij van Siebe werd een dip en deze partij verloor hij. Henk van Rijssen ging er zaterdag ook stevig tegen aan. De derde ronde won hij en de volgende twee partijen bleef hij punten krijgen door een remise en weer een winstpartij.De uitgangspunten voor zondag waren bemoedigend, maar alles stond nog open. Henk sloeg in de voorlaatste ronde direct toe en kwam uit op 9 punten. Siebe deed dit ook en volgde Henk met 8 punten. Jan Bonthuis stond al op 8 punten , maar verloor de 6e ronde van Arnold Net van biljartvereniging de IJssel (Kampen).

De strijd stond weer open voor drie deelnemers. Henk van Rijssen moest winnen, Siebe Vrieswijk moest minimaal gelijk spelen als ook Henk vanb Rijssen gelijk zou spelen en zou kampioen kunnen worden op moyenne. Maar bij winst van Henk van Rijssen zou Henk Kampioen worden. Jan Bonthuis kon Kampioen worden bij verlies van Henk. En dan nog Willem Kreule, die door het AV-Systeem met nul punten in de slotronde belandde. Als secretaris van het gewest N.O. Nederland was hij tot het uiterste gedreven om deze districtfinale niet af te sluiten met 0 punten. Een finale die zo de laatste ronde ingaat valt niet te beschrijven. Maar schitterend was het. Van meet af aan vielen Siebe Vrieswijk en Henk van Rijssen op. Beiden beschikken over een gedreven discipline over de bal op het groene laken. Beiden zijn markante personen.

Siebe Vrieswijk , de negenenveertige jarige speler uit Kampen en Henk van Rijssen, de èènenzestig jarige speler uit Hattem. Twee mensen met een volstrekt andere achtergrond, maar wat wel tekend is voor de biljarter pur sang.

Siebe is van oorsprong een bridge-speler die veertien jaar geleden iets met biljarten ging doen. Hij werd lid van biljartvereniging KBC 1911 te Kampen. In het dagelijkse leven is Siebe vader van twee jongens in de leeftijd van 16 en 18 jaar. Beroepsmatig is Siebe socioloog en is werkzaam als leraar op de Hoogeschool te Haarlem en het ROC - Lelystad.

Toen Siebe veertien jaar geleden in aanraking kwam met het biljarten heeft het biljarten hem geraakt. Siebe is vooral trots op het jaar 1996. In dat jaar speelde hij mee in de voorwedstrijden Extra klasse libre met een gemiddelde van 19,83. Met glinsterende ogen verteld hij dat hij er een serie tussen had zitten van 246 caramboles. Bandstoten vind Siebe vooral fascinerend omdat er alle opbouwtechnieken qua biljarten inzitten, die je maar kunt bedenken. Van simpele bandstootjes tot trekstoten of driebanden. Het bandenspel raakt alles, volgens Siebe. In deze districtsfinale heeft Siebe alles gegeven en heeft deze finale kunnen afsluiten met de meeste punten, het hoogst algemene moyenne en het hoogste particuliere moyenne.

De eenenzestigjarige Henk Van Rijssen is de andere markante finalist. Van oorsprong is Henk van Rijssen muzikant en rasecht Hattemer. Niet meer de dagelijke zorg om zich heen van een zoon en dochter kan hij zich uitleven in het biljarten en de de golfsport. Henk omschrijft zichzelf als een beetje balgek te zijn. Bijzonder ingenomen is hij dat zijn echtgenote Menja van de dezelfde sporten houdt als hij. Dit maakt het mogelijk om zo met je liefhebberij bezig te zijn. Ook zijn vrouw Menja is actief biljartster en golft ook. Begin jaren zestig kwam Henk in aanraking met het biljarten. Dit in het cafè Jan Vos, bij de oudere Hattemmers welbekend. Al meer dan veertig jaar is Henk gepassioneerd van het biljarten. Samen met Henk Fijn biljarte hij in het Cafè van Jan Vos. In deze tijd kwam Bep van der Wal vanuit Hengelo naar Zwolle. In Hattem was geen wedstrijdtafel aanwezig, Bep was voor Henk van Rijssen en Henk Fijn de grote animator om toch maar lid te worden van de Zwolse biljartvereniging "De Pommerans". Het jaar van de meeste progressie was het jaar 1964. In 1964 werd Henk kampioen 1e klas libre in de Buitensociteit van Zwolle. En in ditzelfde seizoen werd Henk kampioen Hoofdklasse libre van het district. Henk van Rijssen was samen met o.a. Henk Fijn èèn van de leden die aan de basis stonden van de huidige biljartvereniging DOS- Van Gelder. Op het moment dat Bep van der Wal, de animator in die tijd en op dit moment nog steeds, de gelegenheid kreeg om op de grond van z`n ouderhuis een biljartzaal op te richten, waren hij, Henk Fijn en Eibert de Groot er bij toen de vereniging DOS werd opgericht. Henk is van mening dat de leeftijd niet per definitie een beperking hoeft op te leveren om te presteren in de biljartsport. Henk geniet ervan dat hij uit een steeds breder spectrum keuzes kan maken hoe hij een bal kan aanspelen en dat ook hij profijt heeft van de diverse systemen die je als speler kunt toepassen op basis van ervaringen. Van een stop in progressie wil henk niets weten. Hoewel hij toegeeft dat de leeftijd hem wel eens parten kan spelen bij de concentratie, ziet hij voor zichzelf nog steeds mogelijkheden tot progressie. En dit maakt het biljarten ook mooi. Voorwaarde is wel dat je conditioneel gezien fit aan de tafel kunt verschijnen. En Henk doet hier alles aan. Ieder dag loopt hij minsten een uur door het bos. Bij deze uitspraak realiseert Henk zich dat hij op een paar minuten afstand van het bos woont. Maar, al is dit zo, iemand moet het toch maar opbrengen dit consequent te doen. Helaas kan Henk niet deelnemen aan de gewestelijke finales bandstoten. Hij zou het graag willen, maar op hetzelfde moment begint ook de nationale golfcompetitie. En al eerder heeft Henk gebruik gemaakt van dispensatieregelingen, waardoor hij nu zich geen afzegging kan veroorloven. En als balgek kom je op deze wijze weleens in de problemen om nee te moeten zeggen tegen iets wat je eigenlijk heel graag zou willen.

Einduitslag:

 
 
   Siebe Vrieswijk 10 498 169 2,94 4,41 22 
   Henk van Rijssen 9 483 199 2,42 3,57 22 
   Arnold Net 8 483 190 2,54 3,75 13 
   Jan Bonthuis 8 453 203 2,23 3,12 11 
   Klaas Wemmenhove 8 454 211 2,15 3,26 15 
   Armand Haveman 7 447 202 2,21 3,12 13 
   Richard de Jong 4 441 211 2,09 2,77 13 
   Willem Kreule 2 411 175 2,34 2,77 12 
 
Toernooigemiddelde: 2,35

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

actuele persberichten

Actie tegen TTIP en CETA; 180.000 handtekeningen voor referendum
Duizenden mensen in actie tegen TTIP en CETA Ruim achtduizend mensen, waaronder honderden leden van de SP en ROOD, voerden...

Groeibedrijf Jongens van de Tekeningen lanceert internationaal merk
Na snelle groei in Nederland – met een omzet die dit jaar door de €1M heen schiet - gaan de...

Wereldstotterdag op 22 oktober 2016
Iedereen heeft wel eens gehoord van de stotteraar die in een vlaag van boosheid zonder haperen kan schelden. Of die...

Enversed opent Europa's grootste Virtual Reality Center in Eindhoven
Europa´s grootste Virtual Reality Experience Center opent over 2 maanden haar deuren in Eindhoven. Tijdens de Dutch Design Week (22...

Tips om een goede loodgieter te vinden
Het blijkt voor consumenten steeds lastiger te worden om een goede loodgieter in de buurt van hun woning te vinden....

Duitse ontwerpster op Nederlandse breidagen
Op 21 & 22 oktober 2016 vinden de ‘Nederlandse breidagen’ plaats in de IJsselhallen in Zwolle. Een evenement dat geheel...

Guapa B.V. pioniert met Magento Enterprise in Benelux
Vanaf het moment dat Magento eind vorig jaar met hun versie 2 op de markt kwam was het voor haar...

Twintig jaar online vereniging Women on the Web
Komende maand bestaat de Nederlandse vereniging Women on the Web twintig jaar. Op het hoogtepunt, eind 2007, telde de vereniging...

Verbod stierenvechten Catalonië geannuleerd
Het Spaanse Constitutionele Hof heeft het Catalaanse verbod op het stierenvechten geannuleerd. Een groep senatoren van de conservatieve politieke partij...

Tramadol Pijnstillers vanaf 2016 op de dopinglijst
Vanaf januari 2016 zal de veelbesproken pijnstiller Tramadol op de verboden lijst komen. Ook de nevenproducten Tramadolor en Tramal zullen...

Marokko blijft veilig land van herkomst
Aanwijzing Marokko als veilig land van herkomst blijft voorlopig in stand Donderdag 20 oktober 2016 De staatssecretaris van Veiligheid en...

6 uur livestream met veel tips voor ondernemers #TTM6Jaar
A.s. donderdag 20 oktober bestaat social media bureau TTM Communicatie uit Leerdam precies 6 jaar! Reden dus voor een feestje......

Trime-app helpt bewoners besparen op de energierekening
Bewoners die huren bij woningcorporatie Eigen Haard kunnen nu tot honderden euro’s per jaar besparen door mee te doen aan...

Biografie over vlogger Enzo Knol verschenen
Binnenkort bereikt de vlogger de 1 miljardste view op zijn kanaal. In dit boek: wat Enzo zijn kijkers in zijn...

Standbouw geïnspireerd op de opvouwbare Albert Heijn boodschappenkrat
Onze boodschappen vervoeren we in handige kratjes, met een eenvoudige beweging op te vouwen en weer uit te klappen. Ze...

Nederlanders kiezen voor producten met keurmerk
Keurmerken spelen bij zes op de tien (61%) Nederlanders een rol bij de keuze voor eten en drinken. Voor consumenten...

Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of Intelligence
“The best or worst thing to happen to humanity” - Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of...

ExoMars TGO reaches Mars orbit while EDM situation under assessment
The Trace Gas Orbiter (TGO) of ESA’s ExoMars 2016 has successfully performed the long 139-minute burn required to be captured...

Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken
Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken ROTTERDAM, Nederland-(BUSINESS WIRE)- Als reactie op de toenemende complexiteit en versplintering binnen mobiele...

Recordaantal (1,5 miljoen) overweegt overstap zorgverzekering
Een recordaantal Nederlanders - 1,5 miljoen - overweegt om voor 2017 over te stappen naar een andere zorgverzekering. Dat zijn...

'Dawn of the Bison' - Jasper Doest, Wildlife Photographer of the Year
Voor de vijfde keer in vijf jaar tijd gooit de Vlaardingse fotograaf Jasper Doest (37) hoge ogen bij de prestigieuze...

Versnelde aanpak Merwedebrug A27
Versnelde aanpak Merwedebrug A27 | Rijkswaterstaat Versnelde aanpak Merwedebrug A27 Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 18 oktober 2016- Laatste update: 18...

Grootste groene vrijwilligersdag van Nederland: Natuurwerkdag
Samen buiten aan de slag, dat kan op de eerste zaterdag van november op de Natuurwerkdag. In 2016 organiseert LandschappenNL...

Stichting De Hond Kan De Was Doen lanceert 'making life easier'
Ter gelegenheid van LEGO®World 2016 van dinsdag 18 tot en met maandag 24 oktober in de Jaarbeurs Utrecht wordt een...

Dertig jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg
30 jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg Breda, 18 oktober 2016 30 jaar cel geëist voor...

Razendsnelle groei voor groothandel in de erotiek
EDC Internet groeit razend snel met de online verkoop van seksartikelen. Met deze razendsnelle groei is het bedrijf uitgeroepen tot...

Online stemmen kan nu met een selfie
Online stemmen kan nu met een selfie LONDEN-(BUSINESS WIRE)- Smartmatic presenteert deze week het eerste online verkiezingssysteem dat de identiteit...

Speedheat viert twintig jaar elektrische vloerverwarming in Nederland
Speedheat Nederland bestaat twintig jaar. Die mijlpaal laat Nederlands nummer 1 in elektrische vloerverwarming niet zomaar voorbijgaan. Er staan verschillende...

Texels Bock opnieuw in de prijzen
Texels Bock heeft de tweede plaats bij de verkiezing ‘Lekkerste Bockbier van Nederland’ in de wacht gesleept. Dit typische herfstbier...

L’eau werkt voor het Leger des Heils
L’eau, reclamebureau voor gedragsbeïnvloeding, werkt sinds kort voor het Leger des Heils. Na een korte kennismakingsperiode heeft l’eau haar visie...

OR ProRail noemt kabinet onzorgvuldig en onbehoorlijk
OR ProRail boos op onzorgvuldig en onfatsoenlijk kabinet De Ondernemingsraad van ProRail vindt dat het kabinet zeer onzorgvuldig en zelfs...

Elevated Risk of Cholera Urges New United Nations Approach to Cholera
Elevated Risk of Cholera Makes New United Nations Approach to Epidemic ‘All the More Urgent’, Deputy Secretary-General Tells Member States |...

OnlineSeminar genomineerd voor internationale streaming media award
OnlineSeminar is genomineerd voor een Streaming Media European Readers' Choice Award in de categorie beste Webcast Platform. Het is de...

Tweede keer op rij 100% klanttevredenheidsscore Giarte voor Open Line
Op 11 oktober zijn de resultaten bekend gemaakt van het Outsourcing Performance onderzoek van Giarte. Open Line heeft voor de...

Open Line wederom Cisco’s Cloud _ Managed Services Partner
Op 6 oktober heeft Cisco tijdens haar Partner New Year’s & Awards Drinks in Amerongen bekendgemaakt welke Nederlandse partners de...

Verschenen: Leerboek- en naslagwerk Inventor 2017
Uit handen van de bekende Nederlandse auteur Ir. Ronald Boeklagen heeft TEC/CADCollege haar nieuwste jaargang 2017 van de serie ‘Inventor,...

“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”
“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen” Persbericht 12 oktober 2016 “Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”...

Vakantieparken in Nederland zijn vol
De vakantieparken in Nederland zitten deze herfstvakantie nagenoeg vol. Wie nog in een bungalow in eigen land wil verblijven moet...

Expositie en Online Veiling tegen het Stierenvechten
CAS International (Comité Anti Stierenvechten) gaat samen met Marcello’s Art Factory en Global Art vzw een tweetal kunstexposities houden in...

Stop Kamagra nieuw initiatief tegen illegale handel erectiemiddelen
Om de onveilige en ongecontroleerde handel in Kamagra tegen te gaan is de beweging Stop Kamagra opgericht. Stop Kamagra is...

Kledingkopen.nl laat bezoekers bewust shoppen
Niet alleen prijsbewust online kleding kopen, maar ook in het besef hoe kleding is geproduceerd. Dat is wat Kledingkopen.nl haar...

Nederlands bedrijf ontwikkelt veiliger alternatief cloud servers
Steeds meer bedrijven gebruiken virtuele of cloud servers voor bijvoorbeeld hun website. Hier zit echter een veiligheidsrisico aan. Waar fysieke...

Marcella Smeele biedt frisse kijk op muziek marketing
Marcella Smeele, een fris nieuw gezicht in de muziekwereld, lanceert na een uitverkochte eerste ronde dit najaar 8 masterclasses speciaal...

Groot Nederlands ziekenhuis kiest voor Ascom-communicatiesysteem
Groot Nederlands ziekenhuis kiest voor Ascom-communicatiesysteem GOeTEBORG, Zweden-(BUSINESS WIRE)- Medisch Spectrum Twente (MST), het nieuwe 670 bedden tellende ziekenhuis in...

Senioren krijgen valpreventie aan huis
Beweegcoach Steven Schildmeijer geeft ouderen in de regio Haaglanden wekelijks les in valpreventie aan huis. Dit om op een laagdrempelige...

Reisgids van alle 7.500 Nederlandse plaatsen nu in één app
Reisgidsen over Nederland gaan altijd over de bekende 2.500 steden en dorpen. Maar ons land heeft nóg 5.000 woonplaatsen, die...

Grote verschillen in Europese premies autoverzekeringen
Premies van autoverzekeringen blijven stijgen. Soms zelfs met 20 procent. Klachteninstituut Kifid vindt dit te ver gaan. Het instituut pleit...

Murata koopt IPDiA, leider in hoogwaardige silicium condensatoren
Murata koopt IPDiA, leider in hoogwaardige silicium condensatoren KYOTO, Japan & CAEN, Frankrijk-(BUSINESS WIRE)- Murata Manufacturing Co., Ltd. (TOKYO:6981) (ISIN:JP3914400001)...

Geelvinck Festival: fortepiano’s met karakter – muziek met een verhaal
De 6e editie van het Geelvinck Fortepiano Festival is met ruim 45 kamermuziekconcerten van barok tot nieuwe composities internationaal het...

Erik Akerboom, Hoofd Nederlandse Politie, geeft keynote op HostingCon
Penton’s HostingCon maakt bekend dat de hoofdcommissaris van de Nederlandse politie, de heer Erik Akerboom, op 12 oktober keynote spreker...