Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Uitslag eindstrijd districtsfinale bandstoten tweede klasse

Datum nieuwsfeit: 12-03-2001
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Ademloze eindstrijd districtsfinale bandstoten 2e klasse in de Triangel Hattem

Siebe Vrieswijk Kampioen district Zwolle en Henk van Rijssen nipt net geen Kampioen, maar tweede.

Hattem - De Bep van der Walzaal in de Triangel heeft iets magisch op biljarters. Kennelijk lijkt de ambiance van de zaal een soort patent te hebben op ademloze eindwedstrijden waarbij ook de toeschouwer over een sterk hart moet beschikken. In een zinderende eindstrijd stonden 4 mannen te strijden om de eer. Drie van hen waren kanshebber op de titel, èèn van hen had nog geen punt veroverd in 6 partijen en streed vooral om de eer en streed tot het uiterste. Maar liefst 75 caramboles moesten deze manen neerzetten met over minimaal èèn band te hebben geraakt. Siebe Vrieswijk van biljartvereniging KBC 1911 (Kampen) kwam in de laatste ronde uit tegen Jan Bonthuis van biljartvereniging H.Z.W. (Genemuiden). Beiden waren kanshebber op de kampioenstitel bij winst. Siebe Vrieswijk speelde uiterst gedreven en wist in een snel tempo de partij naar zich toe te trekken. Daarna had Siebe niets meer in de macht en kon hij de eindwedstrijd op de andere tafel volgen. Bij winst van Henk van Rijssen zou hij geen kampioen worden. Het werd een thriller. De tot het uitsterst gedreven Willem Kreule van biljartvereniging de Unie (Nieuwleusen) bleef knokken om niet geheel puntloos de arena te verlaten. Maar ook Henk van Rijssen wist wat er op het spel stond. Blijven volhouden in het systeem van spelen op overhouden. In een kat-en-muis-spel van voor en dan weer achter staan werden de caramboles binnengehaald. Vanuit achterstand kwam Henk weer voor. Nog slechts 9 caramboles te gaan. De tot het uitsters getergde Willem Kreule, die al een keer een zeer fraai gemaakte bal afgekeurd zag omdat hij de verkeerde speelbal nam, had niets meer te verliezen en kreeg vleugels in de laatste twee beurten en won. Henk van Rijsen werd hierdoor tweede en Willem Kreule had zijn eer gered. Arnold Net van Biljartvereniging De IJssel (Kampen) werd derde door de verliespartij van Jan Bonthuis.

Vrijdagavond begonnen de mannen hun districtsfinale. Door twee afzeggingen kwamen de reserves Henk van Rijssen en Jan Bonthuis in de finales terecht. Voor Henk van Rijssen was dit een gelukkige omstandigheid omdat hij in de voorronden van het district wel goed had gespeeld maar door het puntenaantal net buiten de boot viel. De spelers werden door de voorzitter van biljartvereniging DOS - Van Gelder uitgedaagd er een spannende thriller van te maken. Hij besefte op dat moment nog niet dat door deze uitdaging uiteindelijk zijn eigen clubgenoot net het kampioenschap niet binnenhaalde. De paardenmenner en oud DOS-Van Gelderlid Peek Bangma had als titelverdediger helaas moeten afzeggen. Hierdoor was Henk Van Rijssen als 1e reserve geplaatst. Op vrijdagavond onstond al een sportieve maar spannende strijd. Siebe Vrieswijk won de eerste partij en Henk van Rijssen verloor die partij. Maar in de tweede partij wist hij Siebe, die toen z`n tegenstander was, te kloppen met een fenominale serie van 22 over band. Na twee ronden spelen stond alles nog open. Zaterdags ging Siebe er stevig tegen aan. In de derde ronde wist hij te winnen en speelde in de vierde ronde zelfs een winstpartij met een moyenne van 4,41. De vijfde partij van Siebe werd een dip en deze partij verloor hij. Henk van Rijssen ging er zaterdag ook stevig tegen aan. De derde ronde won hij en de volgende twee partijen bleef hij punten krijgen door een remise en weer een winstpartij.De uitgangspunten voor zondag waren bemoedigend, maar alles stond nog open. Henk sloeg in de voorlaatste ronde direct toe en kwam uit op 9 punten. Siebe deed dit ook en volgde Henk met 8 punten. Jan Bonthuis stond al op 8 punten , maar verloor de 6e ronde van Arnold Net van biljartvereniging de IJssel (Kampen).

De strijd stond weer open voor drie deelnemers. Henk van Rijssen moest winnen, Siebe Vrieswijk moest minimaal gelijk spelen als ook Henk vanb Rijssen gelijk zou spelen en zou kampioen kunnen worden op moyenne. Maar bij winst van Henk van Rijssen zou Henk Kampioen worden. Jan Bonthuis kon Kampioen worden bij verlies van Henk. En dan nog Willem Kreule, die door het AV-Systeem met nul punten in de slotronde belandde. Als secretaris van het gewest N.O. Nederland was hij tot het uiterste gedreven om deze districtfinale niet af te sluiten met 0 punten. Een finale die zo de laatste ronde ingaat valt niet te beschrijven. Maar schitterend was het. Van meet af aan vielen Siebe Vrieswijk en Henk van Rijssen op. Beiden beschikken over een gedreven discipline over de bal op het groene laken. Beiden zijn markante personen.

Siebe Vrieswijk , de negenenveertige jarige speler uit Kampen en Henk van Rijssen, de èènenzestig jarige speler uit Hattem. Twee mensen met een volstrekt andere achtergrond, maar wat wel tekend is voor de biljarter pur sang.

Siebe is van oorsprong een bridge-speler die veertien jaar geleden iets met biljarten ging doen. Hij werd lid van biljartvereniging KBC 1911 te Kampen. In het dagelijkse leven is Siebe vader van twee jongens in de leeftijd van 16 en 18 jaar. Beroepsmatig is Siebe socioloog en is werkzaam als leraar op de Hoogeschool te Haarlem en het ROC - Lelystad.

Toen Siebe veertien jaar geleden in aanraking kwam met het biljarten heeft het biljarten hem geraakt. Siebe is vooral trots op het jaar 1996. In dat jaar speelde hij mee in de voorwedstrijden Extra klasse libre met een gemiddelde van 19,83. Met glinsterende ogen verteld hij dat hij er een serie tussen had zitten van 246 caramboles. Bandstoten vind Siebe vooral fascinerend omdat er alle opbouwtechnieken qua biljarten inzitten, die je maar kunt bedenken. Van simpele bandstootjes tot trekstoten of driebanden. Het bandenspel raakt alles, volgens Siebe. In deze districtsfinale heeft Siebe alles gegeven en heeft deze finale kunnen afsluiten met de meeste punten, het hoogst algemene moyenne en het hoogste particuliere moyenne.

De eenenzestigjarige Henk Van Rijssen is de andere markante finalist. Van oorsprong is Henk van Rijssen muzikant en rasecht Hattemer. Niet meer de dagelijke zorg om zich heen van een zoon en dochter kan hij zich uitleven in het biljarten en de de golfsport. Henk omschrijft zichzelf als een beetje balgek te zijn. Bijzonder ingenomen is hij dat zijn echtgenote Menja van de dezelfde sporten houdt als hij. Dit maakt het mogelijk om zo met je liefhebberij bezig te zijn. Ook zijn vrouw Menja is actief biljartster en golft ook. Begin jaren zestig kwam Henk in aanraking met het biljarten. Dit in het cafè Jan Vos, bij de oudere Hattemmers welbekend. Al meer dan veertig jaar is Henk gepassioneerd van het biljarten. Samen met Henk Fijn biljarte hij in het Cafè van Jan Vos. In deze tijd kwam Bep van der Wal vanuit Hengelo naar Zwolle. In Hattem was geen wedstrijdtafel aanwezig, Bep was voor Henk van Rijssen en Henk Fijn de grote animator om toch maar lid te worden van de Zwolse biljartvereniging "De Pommerans". Het jaar van de meeste progressie was het jaar 1964. In 1964 werd Henk kampioen 1e klas libre in de Buitensociteit van Zwolle. En in ditzelfde seizoen werd Henk kampioen Hoofdklasse libre van het district. Henk van Rijssen was samen met o.a. Henk Fijn èèn van de leden die aan de basis stonden van de huidige biljartvereniging DOS- Van Gelder. Op het moment dat Bep van der Wal, de animator in die tijd en op dit moment nog steeds, de gelegenheid kreeg om op de grond van z`n ouderhuis een biljartzaal op te richten, waren hij, Henk Fijn en Eibert de Groot er bij toen de vereniging DOS werd opgericht. Henk is van mening dat de leeftijd niet per definitie een beperking hoeft op te leveren om te presteren in de biljartsport. Henk geniet ervan dat hij uit een steeds breder spectrum keuzes kan maken hoe hij een bal kan aanspelen en dat ook hij profijt heeft van de diverse systemen die je als speler kunt toepassen op basis van ervaringen. Van een stop in progressie wil henk niets weten. Hoewel hij toegeeft dat de leeftijd hem wel eens parten kan spelen bij de concentratie, ziet hij voor zichzelf nog steeds mogelijkheden tot progressie. En dit maakt het biljarten ook mooi. Voorwaarde is wel dat je conditioneel gezien fit aan de tafel kunt verschijnen. En Henk doet hier alles aan. Ieder dag loopt hij minsten een uur door het bos. Bij deze uitspraak realiseert Henk zich dat hij op een paar minuten afstand van het bos woont. Maar, al is dit zo, iemand moet het toch maar opbrengen dit consequent te doen. Helaas kan Henk niet deelnemen aan de gewestelijke finales bandstoten. Hij zou het graag willen, maar op hetzelfde moment begint ook de nationale golfcompetitie. En al eerder heeft Henk gebruik gemaakt van dispensatieregelingen, waardoor hij nu zich geen afzegging kan veroorloven. En als balgek kom je op deze wijze weleens in de problemen om nee te moeten zeggen tegen iets wat je eigenlijk heel graag zou willen.

Einduitslag:

 
 
   Siebe Vrieswijk 10 498 169 2,94 4,41 22 
   Henk van Rijssen 9 483 199 2,42 3,57 22 
   Arnold Net 8 483 190 2,54 3,75 13 
   Jan Bonthuis 8 453 203 2,23 3,12 11 
   Klaas Wemmenhove 8 454 211 2,15 3,26 15 
   Armand Haveman 7 447 202 2,21 3,12 13 
   Richard de Jong 4 441 211 2,09 2,77 13 
   Willem Kreule 2 411 175 2,34 2,77 12 
 
Toernooigemiddelde: 2,35

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie