Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Flexibilisering lerarenopleidingen trekt extra studenten

Datum nieuwsfeit: 12-03-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
HBO-Raad


12-03-2001
Ondanks financiële problemen
Flexibilisering lerarenopleidingen trekt extra studenten

De lerarenopleidingen vo in het hbo hebben het afgelopen jaar in individuele maatwerktrajecten zon 1.150 studenten van buiten het onderwijs bij-, her- of omgeschoold, de zogenaamde zij-instromers. Ook is de samenwerking met de scholen voor voortgezet onderwijs en met regionale opleidingscentra geïntensiveerd: met meer dan 60% worden nu op vernieuwing en verbetering van het onderwijs gerichte relaties onderhouden. Meer maatwerk en intensieve samenwerking leiden wel tot een aanzienlijke verhoging van de kosten van de opleidingen.

Dit blijkt uit de voortgangsrapportage van de HBO-raad, vereniging van hogescholen aan de Minister van OCenW over de resultaten van het eerste projectjaar Educatief Partnerschap. Met dit project leveren de gezamenlijke eerste- en tweedegraads lerarenopleidingen in het hbo een bijdrage aan de inhoudelijke vernieuwing van de lerarenopleidingen en aan het bestrijden van het dreigende tekort aan leraren.

De instellingen spannen zich in om meer docenten op te leiden binnen nieuwe en flexibele opleidingen. Dit komt onder meer tot uitdrukking in het gezamenlijk ontwikkelen en uitvoeren van nieuwe leerroutes, en het ontwikkelen van ict-rijke leeromgevingen. De diverse vormen van maatwerk en samenwerking versterken bovendien een meer vraaggerichte cultuur.

Hoge tekorten
Overigens staat de innovatie van het onderwijs al jarenlang onder druk door te lage budgetten en structurele exploitatietekorten. Die zijn bij de lerarenopleidingen vo inmiddels opgelopen tot 20% per jaar en dreigen nog verder te stijgen. Nog recentelijk luidden een aantal hogescholen de noodklok voor tweedegraads opleidingen met weinig studenten.


reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie