Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Meisjes besteden meer tijd aan huiswerk

Datum nieuwsfeit: 12-03-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
CBS Webmagazine

Meisjes besteden meer tijd aan huiswerk

Leerlingen in de eerste klas van het voortgezet onderwijs besteden gemiddeld ruim anderhalf uur per dag aan hun huiswerk. De meeste tijd besteden zij aan de vakken wiskunde, Engels en Nederlands. Meisjes zijn ongeveer één uur en drie kwartier met het huiswerk bezig. Dat is een kwartier meer dan jongens.

Gemiddelde huiswerktijd

Leerlingen van het vbo besteden gemiddeld één uur en een kwartier aan hun huiswerk, terwijl havo-leerlingen gemiddeld één uur en veertig minuten per dag hiermee bezig zijn. In elk onderwijstype besteden meisjes meer tijd aan huiswerk dan jongens.

Een op de vijf leerlingen vindt dat ze veel tijd besteden aan huiswerk maken. Het grootste deel van de leerlingen vindt dat ze niet veel, maar ook niet weinig tijd aan het huiswerk kwijt zijn.

Zes van de tien leerlingen beginnen binnen een uur na thuiskomst van school met het maken van hun huiswerk. In het weekend wordt vooral in de middaguren huiswerk gemaakt. Vooral zondagmiddag is een populair tijdstip.

Ouders helpen nauwelijks bij huiswerk maken

In het eerste jaar van de middelbare school helpen de meeste ouders hun kinderen nauwelijks ooit bij het maken van huiswerk. Meer dan 80% doet dit hoogstens enkele keren per maand. Ouders vertrouwen erop dat hun kind het huiswerk maakt. Meer dan 60% ziet het huiswerk als de eigen verantwoordelijkheid van het kind, terwijl 16% van de ouders tenminste enkele keren per week het huiswerk controleert.

Huiswerkbemoeienissen van ouders

Ouders met een dochter in de brugklas vinden vaker dat hun kind voldoende tijd aan huiswerk besteedt dan ouders van een brugklaszoon. Meisjes worden dan ook minder "achter de broek gezeten" dan jongens. Jongens worden vaker gecontroleerd en aangespoord tot het maken of leren van hun huiswerk.

Sabine Lucassen

Bron: CBS; Kwartaalschrift Onderwijsstatistieken 2000-IV

Voor meer informatie: (infoservice@cbs.nl)

© Centraal Bureau voor de Statistiek, Voorburg/Heerlen, 2001 Bronvermelding is verplicht. Verveelvoudiging voor eigen gebruik of intern gebruik is toegestaan.

Laatst gewijzigd: 12 maart 2001

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie