Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Actieprogramma cultuurbereik gemeente Utrecht

Datum nieuwsfeit: 12-03-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Gemeente Utrecht
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Utrecht

ACTIEPROGRAMMA CULTUURBEREIK: IMPULS VAN 1,3 MILJOEN VOOR CULTUURBEREIK EN KUNSTEDUCATIE

De Utrechtse culturele sector krijgt van het nieuwe college van B&W een impuls van 1,3 miljoen gulden. In het kader van het Actieprogramma Cultuurbereik krijgen 26 instellingen de mogelijkheid om nieuwe doelgroepen als jongeren en allochtonen te bereiken met vernieuwende projecten op het gebied van cultuurbereik en kunsteducatie. Het Actieprogramma is een gezamenlijk initiatief van staatssecretaris van der Ploeg (OC&W) en de gemeente Utrecht. Het programma bouwt voort op een geslaagd proefproject dat vorig jaar in Utrecht plaats vond.

Het Actieprogramma wordt voor de helft gefinancierd door het rijk (f 650.000) en voor de helft door de gemeente. Dit bedrag is eind vorig jaar toegevoegd aan het budget voor de culturele sector binnen de gemeentelijke begroting. Bij de keuze van de projecten heeft het college zich laten adviseren door een speciaal hiervoor ingestelde adviescommissie 'Cultuurbereik en Kunsteducatie'. Deze stond onder voorzitterschap van Hubert Fermina, voormalig 2e Kamerlid en directeur voor het Landelijk Bureau ter bestrijding van Rassendiscriminatie.

In het Actieprogramma Cultuurbereik staan de komende jaren het investeren in de jeugd en meer aandacht voor culturele diversiteit centraal. Hierbij is extra aandacht voor een wijkgerichte aanpak, in overeenstemming met het Collegeprogramma. Daarbij gaat het in veel gevallen om organisaties op cultureel gebied die uit de wijken zelf voortkomen. Binnen een aantal projecten werken stedelijke culturele instellingen samen met organisaties die in wijken als Kanaleneiland of Lombok gevestigd zijn.

In totaal hebben 40 instellingen 71 projecten voor subsidie bij de gemeente voorgedragen. De aanvragen zijn beoordeeld aan de hand van vier aandachtspunten. Deze punten zijn; de artistiek- inhoudelijke kwaliteit; de professionaliteit van de organisatie, de relatie professionele kunst met amateurkunst, samenwerking en wijkgerichte oriëntatie.

Ook volgend jaar wordt er een Actieprogramma Cultuurbereik opgesteld. In de komende maanden kunnen daarvoor projectvoorstellen worden ingediend. In het huidige Actieprogramma komen opvallend veel projecten voort uit de sector podiumkunsten. Het college streeft ernaar om in de toekomst ook projecten te realiseren in de sectoren beeldende kunst en het culturele erfgoed (archief, musea en monumenten).

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie