Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Stakingen metaalnijverheid in Noord-Nederland Regio Noord

Datum nieuwsfeit: 12-03-2001
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
FNV

Stakingen metaalnijverheid in Noord-Nederland
Regio Noord - (groningen@fnv.nl)

De stakingen in de metaalnijverheid in Noord-Nederland zijn begonnen. Zowel bij Eekels in Hoogezand als Berkhof en Lascom in Heerenveen. Een ruime meerderheid van het personeel neemt vastbesloten deel. Bij het bedrijf Mokobouw in Heerenveen is een kleine breuk in het werkgeversfront ontstaan. De directie heeft een beter bod gedaan dan het landelijk eindbod van de werkgevers. Maar nog onvoldoende. Bestuurder Anne van Dijk van FNV Bondgenoten laat weten dat er dinsdag 13 maart door de samenwerkende bonden van FNV, CNV en Unie wordt opgeroepen tot verdergaande stakingsacties.

Stakingen
Op maandag 12 maart zijn de stakingen voor een goede CAO in de Metaal en Technische Bedrijfstakken (metaalnijverheid) begonnen. Bij Eekels in Hoogezand, wordt er door circa 220 van de 260 mensen niet gewerkt. Bij Berkhof Heerenveen en Lascom Heerenveen wordt ook door ongeveer 220 mensen gestaakt. Alle betrokken werkgevers hebben tot nu toe geweigerd een CAO af te sluiten.

Eerste deuk werkgeversfront
Bij het bedrijf Mokobouw in Heerenveen (60 werknemers), heeft de directie aan de OR een bod gedaan dat beter is dan het eindbod van de landelijke werkgevers. Een breukje in het werkgeversfront. Het bod is echter niet goed genoeg. Er wordt niet 2 x 4% blijvende loonsverhoging geboden maar 7,25%. Verder is positief dat de werkgever zegt, de werktijd plus karweiwerktijd, te beperken tot 10,5 uur, zoals door de bond geëist. Ondanks de verbetering vindt de bond het niet goed genoeg. Leden hebben de talloze vergaderingen bepaald dat de looneis zeer hard is. De directie van Mokobouw zal verder over de brug moeten komen om een CAO aan te kunnen gaan met de bond.

Oproep
FNV Bondgenoten gaat eendrachtig verder met de CNV Bedrijvenbond en de Unie, in het bewerkstelligen van die goede CAO die past bij de economische voorspoed en niet slechter is dan andere CAO-en. Werknemers die nog niet door de bond benaderd zijn en ook op willen komen voor hun CAO kunnen (annedijk@bg.fnv.nl) (contact opnemen met bestuurder Anne van Dijk van FNV Bondgenoten). Dinsdag 13 maart roepen de bonden op tot staking bij Berkhof Heerenveen (tweede dag) en bij Delta Controls Emmen (eerste dag).

Nadere informatie
A.P. van Dijk, bestuurder Metaal & Techniek FNV Bondgenoten mobiel: 06-51405565,
kantoor: 050-3631167,
(annedijk@bg.fnv.nl) (E-mail)

Meer nieuws? Ga naar www.fnv.nl/noord.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie