Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Nieuw gezicht voor vijver Kronenburgerpark Nijmegen

Datum nieuwsfeit: 12-03-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Nijmegen

Nieuw gezicht voor vijver Kronenburgerpark

Op 12 maart start de renovatie van de vijver in het Kronenburgerpark. De bedoeling is om het aanzicht van het monumentale park te verbeteren en duurzaam tot een betere kwaliteit van het vijverwater te komen. Met de uitvoering van het project is in totaal een bedrag van bijna f700.000 gemoeid. Het werk wordt in juni afgerond.

De waterkwaliteit van de vijver is al langere tijd erg slecht. Dit komt voornamelijk door de algenbloei waardoor de vijver er vaak uitziet als erwtensoep. Op de bodem van de vijver ligt door de jarenlange vervuiling een 30 à 45 cm dikke sliblaag. Veel partijen, en met name het Platform Kronenburgerpark, ijverden er de afgelopen jaren voor om het park en de vijver op te knappen. Door het samenwerkingsverband van het Platform Kronenburgerpark, Nuon Water, het Zuiveringsschap Rivierenland en de gemeente is nu eerst de vijver aan de beurt. Tot half april wordt het slib en de oude vijverbodem weggehaald en daarna komt er nieuwe folie. De waterkwaliteit is in de toekomst onder andere door middel van de juiste beplanting beter gewaarborgd. Ook wordt de goot langs de paden rond de vijver opgeknapt en wordt er achter de afvoerkolken een filter aangebracht zodat het vuil vanuit het park niet direct in de vijver komt. Daarnaast wordt er een beroep gedaan op parkgebruikers om op een milieuvriendelijke manier om te gaan met de vijver en het park. Bijvoorbeeld door bezoekers te vragen de eenden niet teveel te voeren. Anders komt er snel een te grote populatie en dito afval.

Waterplan
De aanpak van de vijver is verder een belangrijk signaal dat het stedelijk waterbeheer in Nijmegen verder gaat dan het verminderen van de hoeveelheid regenwater die via de riolering richting zuiveringsinstallatie en Waal verdwijnt. Op dit moment wordt door de gemeente samen met haar 7 partners (zie bijlage) de laatste hand gelegd aan het Waterplan. Door herstel en behoud van een gezond en veerkrachtig watersysteem wil het waterbeleid een bijdrage leveren aan een aantrekkelijke leefomgeving in de Waalstad. Het Waterplan zal naar verwachting in mei worden bekrachtigd.

Financiële bijdragen
De vijveraanpak in het Kronenburgerpark wordt gefinancierd uit diverse bronnen. Zo heeft op aanvraag van de Stichting Vrienden Kronenburgerpark de provincie Gelderland een saneringssubsidie van f175.000 toegekend aan dit project. Verder draagt Nuon Water f18.000 bij en het zuiveringschap Rivierenland neemt door medefinanciering van het waterplan Nijmegen ongeveer f200.000 voor zijn rekening. De overige kosten zijn voor de gemeente Nijmegen.

Terug

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie