Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Antwoord op kamervragen arrestatie ex vice-premier Oekraïne

Datum nieuwsfeit: 12-03-2001
Bron: Ministerie van Buitenlandse Zaken
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Buitenlandse Zaken

www.minbuza.nl/content.asp?Key=411275Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal Binnenhof 4 Den Haag Directie Europa Bezuidenhoutseweg 67 2594 AC Den Haag

Datum 12 maart 2001 Auteur Drs J.H. Schütte

Kenmerk DEU-104/01 Telefoon 3485002

Blad /1 Fax 3485329

Bijlage(n) Antwoorden op Kamervragen E-mail
jh.schü(tte@deu.minbuza.nl)

Betreft Oekraine/arrestatie Timosjenko, burgerlijke en politieke vrijheden

Zeer geachte Voorzitter,

Onder verwijzing naar de brief van de Griffier Uwer Kamer d.d. 16 februari 2001, kenmerk 2000106560, waarbij gevoegd waren de door de Leden Uwer Kamer Valk en Koenders overeenkomstig artikel 134 van het Reglement van Orde van de Tweede Kamer bij U ingediende vragen, heb ik de eer U als bijlage dezes mijn antwoord op de gestelde vragen te doen toekomen.

De Minister van Buitenlandse Zaken

Antwoord van de heer Van Aartsen, Minister van Buitenlandse Zaken, op vragen van de leden Valk en Koenders over de arrestatie van de voormalig vice-premier van Oekraïne

Vraag 1

Heeft U kennisgenomen van het bericht van de arrestatie van Julia Timosjenko, voormalig vice-premier van Oekraïne?

Antwoord:

Ja.

Vraag 2

Zo ja, hoe beoordeelt U deze arrestatie in het licht van de huidige politieke situatie in Oekraïne en dan met name de positie van president Koetsjma?

Antwoord:

Mevrouw Timosjenko is gearresteerd op verdenking van corruptie. Deze zaak is momenteel in onderzoek bij de Oekraïense justitiële autoriteiten. Een aanklacht is nog niet uitgebracht.

De confrontaties tussen de president en de oppositie, die al verhevigd waren door de zaak Gongadze, zijn nog verscherpt door de arrestatie van mevrouw Timosjenko. Concreet is de positie van de regering en president Koetsjma verzwakt na het uittreden van de "Vaderland"- fractie van Mevrouw Timosjenko uit de pro-regerings meerderheid in het parlement.

Vraag 3

Hoe verloopt momenteel de dialoog, zowel bilateraal als in multilateraal verband, met de Oekraïense autoriteiten over de toestand van de politieke en burgerlijke vrijheden?

Hebben de door u eerder aangekondigde interventies enig effect gehad?

Antwoord:

De EU en de lidstaten afzonderlijk dringen bij iedere mogelijke gelegenheid bij de Oekraïense autoriteiten aan op voortzetting van de hervormingen en respect voor de politieke en burgerlijke vrijheden, met name voor de vrijheid van meningsuiting en de vrijheid van de pers. Daarbij wordt in het bijzonder aangedrongen op een onafhankelijk, transparant en voortvarend onderzoek naar de verdwijning van en de moord op de journalist Gongadze.

Sinds het gesprek van de vertegenwoordigers van de Europese Unie met het hoofd van de presidentiele administratie op 8 december 2000, genoemd in mijn antwoord op eerdere vragen (Aanhangsel Handelingen, nr. 460, vergaderjaar 2000-2001), heeft de Europese Unie op 5 februari 2001 een verklaring uitgegeven waarin zij de Oekraïense regering oproept verbetering te brengen in het klimaat voor de media en de omstandigheden waarin journalisten in Oekraïne moeten werken. Tevens werd de noodzaak tot versterking van de politieke vrijheden beklemtoond. Op 13 februari 2001 heeft een EU-Troika van ministers van Buitenlandse Zaken, onder leiding van de Zweedse minister mevrouw Lindh, bij president Koetsjma aangedrongen op voortzetting van hervormingen en verbeteringen t.a.v. de persvrijheid in Oekraïne.

Bilateraal heeft Staatssecretaris Ybema, die van 26 februari jl. tot 1 maart jl. als leider van een handelsmissie een bezoek bracht aan Oekraïne, op mijn verzoek zijn gesprek met de Oekraïense premier Joesjenko op 28 februari jl. aangegrepen om de Nederlandse zorg over de situatie van de media en de tekortschietende behandeling van de zaak Gongadze door de Oekraïense autoriteiten naar voren te brengen.

Voorts is op 5 maart jl. de Oekraïense ambassadeur op het ministerie van Buitenlandse Zaken ontvangen, waarbij van Nederlandse zijde is aangedrongen op handhaving van de democratische vrijheden in Oekraïne.

In het kader van de Raad van Europa heeft het EU-voorzitterschap, op 7 december 2000 en 7 februari jl. in het Comité van Ministers verklaringen afgelegd waarin bezorgdheid over de verdwijning van en de moord op de heer Gongadze is geuit. Op 25 januari jl. heeft de Parlementaire Assemblee een debat gevoerd over de vrijheid van meningsuiting en het functioneren van de parlementaire democratie in Oekraïne. Daarbij is, in resolutie 1239, de Oekraïense regering opgeroepen de vrijheid van de media te garanderen en met spoed opheldering te brengen in de zaak Gongadze.

Tevens richtte de Parlementaire Assemblee een aanbeveling (nr 1497) tot het Comité van Ministers, met het aanbod om assistentie te verlenen bij het onderzoek in deze zaak.

Oekraïne heeft verklaard de strekking van de resolutie en de aanbeveling te onderschrijven en nauw te willen samenwerken met de Raad van Europa in het onderzoek met betrekking tot de zaak Gongadze.

Nadat de zaak Gongadze op Nederlands initiatief in december 2000 op de agenda van de OVSE was gezet, worden de burgerlijke en politieke vrijheden in Oekraïne, met nadruk op vrijheid van de media, regelmatig besproken in de Permanente Raad van deze organisatie. Op verzoek van onder meer de EU heeft de Oekraïense vertegenwoordiging in de Permanente Raad op 25 januari jl. een uiteenzetting gegeven over de situatie van de media en de stand van het onderzoek in de zaak Gongadze. Hierin werd benadrukt dat dit onderzoek serieus werd uitgevoerd en dat gewerkt werd aan verbetering van het klimaat voor de media. Ook daarna heeft de EU herhaaldelijk in de Permanente Raad haar verontrusting op dit punt kenbaar gemaakt.

De OVSE-Vertegenwoordiger voor de Vrijheid van de Media, de heer Duve, heeft op 8 februari jl. een rapport gepubliceerd met aanbevelingen om verbetering te brengen in de situatie van de Oekraïense media, waaronder een oproep aan de regering om het onderzoek in de zaak Gongadze een nieuwe start te geven. Van Oekraïense zijde is daarop kritisch gereageerd.

Hoewel de Oekraïense autoriteiten voortdurend het belang van de vrijheid van de media en spoedige opheldering in de zaak Gongadze benadrukken, is het effect van de interventies op dit terrein tot dusver beperkt gebleven. In het geval Gongadze hebben de Oekraïense justitiële autoriteiten onlangs vastgesteld dat het in november 2000 gevonden lijk inderdaad dat van Gongadze was, maar over het onderzoek naar de verdwijning en de moord is door de autoriteiten is nauwelijks iets openbaar gemaakt. Op 13 februari jl. hebben President Koetsjma, Premier Joesjenko en Parlementsvoorzitter Plioesj de tot dusver "onprofessionele" aanpak van het onderzoek betreurd en maatregelen aangekondigd om tot spoedige resultaten te komen.

President Koetsjma heeft in december 2000 een decreet uitgevaardigd om de vrijheid van de media meer te waarborgen. Desalniettemin blijft de situatie met betrekking tot de vrijheid van de media in Oekraïne zorgwekkend en zijn er aanhoudende berichten dat druk op de media in allerlei vormen blijft voorkomen. Nederland zal aan dit punt voortdurend aandacht blijven schenken, op bilateraal en internationaal niveau.

Kenmerk
Blad /1

===

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

actuele persberichten

Westinghouse' accelerator WeLink(TM) stimuleert innovatie kernenergie
Westinghouse' accelerator WeLink(TM) stimuleert innovatie kernenergie BRUSSEL-(BUSINESS WIRE)- Westinghouse Electric Company heeft een nieuwe methode gecreeerd voor vernieuwers die kernenergietechnologie...

TSYS vernieuwt betaalverwerkingsovereenkomst met Rabobank
TSYS vernieuwt betaalverwerkingsovereenkomst met Rabobank COLUMBUS, Ga. & UTRECHT, The Netherlands-(BUSINESS WIRE)- TSYS (NYSE: TSS) heeft vandaag bekendgemaakt dat Rabobank...

Speedheat heeft warm hart voor regionale sportclub
In 2016 bestaat Speedheat Nederland, specialist in elektrische vloerverwarming, 20 jaar. Ter gelegenheid van dit jubileum organiseert het bedrijf in...

Stop Kamagra start petitie tegen illegale handel in Kamagra
StopKamagra.nl is een petitie gestart voor een betere controle op Kamagra tabletten op de Nederlandse markt. Hiermee hoopt de beweging...

Nederlandse referendum tegen CETA in beeld
Referendum over CETA komt eraan Persbericht – 26 oktober 2016 Referendum over CETA komt eraan Nederland neemt stokje van de...

Real-time datareplicatie van HVR naar Azure Marketplace
Real-time datareplicatie van HVR naar Azure Marketplace SAN FRANCISCO-(BUSINESS WIRE)- Vooruitstrevende en direct werkende datareplicatie is nu beschikbaar voor klanten...

Geen significante afname vluchten Thailand na overlijden koning
Met het overlijden van de Thaise koning bijna twee weken geleden, is in het land een maand van nationale rouw...

Places to work Almere lanceert nieuwe website
Ondernemersplek Places to work in Almere heeft een vernieuwde website. Hierop is nu in één oogopslag te zien dat het...

BankGiro Loterij blijft Spoorwegmuseum steunen
De BankGiro Loterij, de cultuurloterij van Nederland, verlengt haar bijdrage aan Het Spoorwegmuseum met vijf jaar. Sinds 2007 heeft het...

Makelaars en huizenverkopers filmen nu zelf woningverkoopvideo's
Veel makelaars maken zelf de verkoopfoto's van hun vastgoedaanbod. Een professionele woningverkoopvideo produceren is echter voor de meeste makelaars en...

ERYTECH geeft 4 november 2016 bedrijfsupdate over derde kwartaal
ERYTECH geeft 4 november 2016 bedrijfsupdate over derde kwartaal LYON, Frankrijk-(BUSINESS WIRE)- ERYTECH Pharma (Parijs:ERYP) (ADR:EYRYY) (Euronext Parijs: ERYP), de...

Code Oranje afgekondigd: op weg naar een nieuwe democratie
Code Oranje afgekondigd¶ Persbericht Woensdag 26 oktober 2016 Code Oranje afgekondigd Op weg naar een nieuwe democratie Een groep van...

HomeExchange Gold brengt de ruil-ervaring naar nieuw service-niveau
HomeExchange – ‘s werelds grootste huizenruil-netwerk met meer dan 65.000 actieve listings in 150 landen– heeft HomeExchange Gold gelanceerd, een...

Bijna 90 procent Nederlanders wil zeggenschap over eigen levenseinde
Bijna 90% Nederlanders wil zeggenschap over eigen levenseinde Bijna 90% Nederlanders wil zeggenschap over eigen levenseinde Van alle Nederlanders wil...

Greenchoice weer 'Beste uit de Test' Consumentenbond
Duurzame energieleverancier Greenchoice is voor 2016 alweer beoordeeld als beste energieleverancier van Nederland. Consumentenbond vergeleek 14 energieleveranciers op klanttevredenheid, service...

Gemeente Oss gaat administratieve software ‘Op Orde’ gebruiken
De gemeente Oss heeft een contract gesloten met Op Orde, ontwikkelaar van software voor administratieve processen. Dit meldt Jeroen Lugte,...

Verzekeringsmaatschappijen beïnvloeden onbewust consument
Recentelijk heeft het de Autoriteit Financiële Markten (AFM) een persbericht gepubliceerd over het gebruik van gedragswetenschappen in de marketing. Hierin...

‘Het huis waar de duivel woont’ van Goran Tribuson is verschenen
Gastarbeider Roby keert terug naar zijn geboortestreek, de buitenwijk De Gasfabriek. Hij wil er een kampioenschap in een nieuwe vechtsport...

Zorgkosten Nederland overstijgen rest van Europa
De zorgkosten per hoofd van de bevolking zijn naar verhouding in Nederland bijna het hoogst van heel Europa. Een Nederlander...

ABB Research Award ter ere van Hubertus von Grunberg voor Jef Beerten
Eerste ABB Research Award ter ere van Hubertus von Gruenberg voor dr. Jef Beerten ZUeRICH-(BUSINESS WIRE)- Dr. Jef Beerten van...

Speedheat heeft warm hart voor vrije architectuur
In 2016 bestaat Speedheat Nederland, specialist in elektrische vloerverwarming, 20 jaar. Ter gelegenheid van dit jubileum organiseert het bedrijf in...

UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict
UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict EMBARGO 24-10-2016 00.01 uur 21 oktober 2016 UNICEF: 1,7...

Dubline introduceert één mobiele telefoon met twee lijnen
Dubline introduceert vandaag een app die het gemak en vrijheid van een mobiele telefoon combineert met de professionaliteit van een...

Verplicht publicatie van 'slaperstarieven' energiecontracten
Recent concludeerde bestuurslid Henk Don van de consumentenwaakhond ACM dat consumenten het aanbod van energieleveranciers nu beter begrijpen en vergelijken....

Actie tegen TTIP en CETA; 180.000 handtekeningen voor referendum
Duizenden mensen in actie tegen TTIP en CETA Ruim achtduizend mensen, waaronder honderden leden van de SP en ROOD, voerden...

Groeibedrijf Jongens van de Tekeningen lanceert internationaal merk
Na snelle groei in Nederland – met een omzet die dit jaar door de €1M heen schiet - gaan de...

Wereldstotterdag op 22 oktober 2016
Iedereen heeft wel eens gehoord van de stotteraar die in een vlaag van boosheid zonder haperen kan schelden. Of die...

Enversed opent Europa's grootste Virtual Reality Center in Eindhoven
Europa´s grootste Virtual Reality Experience Center opent over 2 maanden haar deuren in Eindhoven. Tijdens de Dutch Design Week (22...

Tips om een goede loodgieter te vinden
Het blijkt voor consumenten steeds lastiger te worden om een goede loodgieter in de buurt van hun woning te vinden....

Duitse ontwerpster op Nederlandse breidagen
Op 21 & 22 oktober 2016 vinden de ‘Nederlandse breidagen’ plaats in de IJsselhallen in Zwolle. Een evenement dat geheel...

Guapa B.V. pioniert met Magento Enterprise in Benelux
Vanaf het moment dat Magento eind vorig jaar met hun versie 2 op de markt kwam was het voor haar...

Twintig jaar online vereniging Women on the Web
Komende maand bestaat de Nederlandse vereniging Women on the Web twintig jaar. Op het hoogtepunt, eind 2007, telde de vereniging...

Verbod stierenvechten Catalonië geannuleerd
Het Spaanse Constitutionele Hof heeft het Catalaanse verbod op het stierenvechten geannuleerd. Een groep senatoren van de conservatieve politieke partij...

Tramadol Pijnstillers vanaf 2016 op de dopinglijst
Vanaf januari 2016 zal de veelbesproken pijnstiller Tramadol op de verboden lijst komen. Ook de nevenproducten Tramadolor en Tramal zullen...

Marokko blijft veilig land van herkomst
Aanwijzing Marokko als veilig land van herkomst blijft voorlopig in stand Donderdag 20 oktober 2016 De staatssecretaris van Veiligheid en...

6 uur livestream met veel tips voor ondernemers #TTM6Jaar
A.s. donderdag 20 oktober bestaat social media bureau TTM Communicatie uit Leerdam precies 6 jaar! Reden dus voor een feestje......

Trime-app helpt bewoners besparen op de energierekening
Bewoners die huren bij woningcorporatie Eigen Haard kunnen nu tot honderden euro’s per jaar besparen door mee te doen aan...

Biografie over vlogger Enzo Knol verschenen
Binnenkort bereikt de vlogger de 1 miljardste view op zijn kanaal. In dit boek: wat Enzo zijn kijkers in zijn...

Standbouw geïnspireerd op de opvouwbare Albert Heijn boodschappenkrat
Onze boodschappen vervoeren we in handige kratjes, met een eenvoudige beweging op te vouwen en weer uit te klappen. Ze...

Nederlanders kiezen voor producten met keurmerk
Keurmerken spelen bij zes op de tien (61%) Nederlanders een rol bij de keuze voor eten en drinken. Voor consumenten...

Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of Intelligence
“The best or worst thing to happen to humanity” - Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of...

ExoMars TGO reaches Mars orbit while EDM situation under assessment
The Trace Gas Orbiter (TGO) of ESA’s ExoMars 2016 has successfully performed the long 139-minute burn required to be captured...

Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken
Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken ROTTERDAM, Nederland-(BUSINESS WIRE)- Als reactie op de toenemende complexiteit en versplintering binnen mobiele...

Recordaantal (1,5 miljoen) overweegt overstap zorgverzekering
Een recordaantal Nederlanders - 1,5 miljoen - overweegt om voor 2017 over te stappen naar een andere zorgverzekering. Dat zijn...

'Dawn of the Bison' - Jasper Doest, Wildlife Photographer of the Year
Voor de vijfde keer in vijf jaar tijd gooit de Vlaardingse fotograaf Jasper Doest (37) hoge ogen bij de prestigieuze...

Versnelde aanpak Merwedebrug A27
Versnelde aanpak Merwedebrug A27 | Rijkswaterstaat Versnelde aanpak Merwedebrug A27 Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 18 oktober 2016- Laatste update: 18...

Grootste groene vrijwilligersdag van Nederland: Natuurwerkdag
Samen buiten aan de slag, dat kan op de eerste zaterdag van november op de Natuurwerkdag. In 2016 organiseert LandschappenNL...

Stichting De Hond Kan De Was Doen lanceert 'making life easier'
Ter gelegenheid van LEGO®World 2016 van dinsdag 18 tot en met maandag 24 oktober in de Jaarbeurs Utrecht wordt een...

Dertig jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg
30 jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg Breda, 18 oktober 2016 30 jaar cel geëist voor...

Razendsnelle groei voor groothandel in de erotiek
EDC Internet groeit razend snel met de online verkoop van seksartikelen. Met deze razendsnelle groei is het bedrijf uitgeroepen tot...