Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Gemeente Tilburg gaat energiemarkt op

Datum nieuwsfeit: 12-03-2001
Vindplaats van dit bericht
Bron: Gemeente Tilburg
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Tilburg

12-03-2001

Tilburg gaat de energiemarkt op

Inkoop van energie biedt kans om voorwaarden te stellen

De gemeente Tilburg gaat als grootverbruiker een energieleverancier zoeken, die kan garanderen dat de geleverde stroom relatief schoon is. Verder moet in beginsel volledige dekking met groene stroom mogelijk zijn. Met het Tilburgse account is een verbruik gemoeid van 26 miljoen kilowattuur (gemeentelijke gebouwen, openbare installaties en verlichting). Momenteel staat daar een bedrag voor van circa zes miljoen, maar de gemeente verwacht hierop te kunnen besparen.

Europa en dus ook Nederland groeien naar een volledig vrije energiemarkt. Binnen enkele jaren zijn alle gebruikers van energie vrij in hun keuze van leverancier. Bovendien komt er voor electriciteit en gas een scheiding tussen de energieproducent, energietransporteur (netwerk) en energieleverancier (distributeur). Grootverbruikers kunnen nu al gaan 'shoppen'; voor particuliere huishoudens is dit pas op 1 januari 2004 aan de orde.

De gemeente kan dus gaan 'winkelen'. Een belangrijk element hierbij is de prijs/ kwaliteitsverhouding. En bij 'kwaliteit' telt dan de mate waarin voldaan wordt aan de voorwaarden uit het duurzaamheidsbeleid. In eerste aanleg zijn er vooral mogelijkheden op het gebied van electriciteit; bij gas is de concurrentie minder. Tilburg wil dat de geleverde energie relatief schoon wordt geproduceerd. Dat wil zeggen: niet vervuilender dan gemiddeld. Concreet mag de CO2 emissie van de 'Tilburgse' stroom niet groter zijn dan die van de gemiddelde Nederlandse energiecentrale. De energieleverancier moet groene stroom kunnen leveren, in beginsel tot 100% van het gemeentelijke verbruik. De leverancier van electriciteit moet actief bezig zijn met duurzame energie.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie